Kanderade äpplen

Små röda äpplen doppade i karamell kallas kanderade äpplen och är ett klassiskt julgodis.
När du kokar karamellen har du i lite flytande glykos som finns att köpa på Apoteket. Obs förväxla inte med glukos som är fruktsocker.
Till pinnar kan du ta Björk eller Al eller så kan du ta asiatisk ätpinnar som är lättast att hitta i en asiatisk affär.
Du kan välja vad du gillar att doppa äpplena. Goda förslag är hackade nötter, kokosflingor, råsocker eller flagad mandel.

10 kanderade äpplen

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 röda små äpplen
  • 10 pinnar
  • 4,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk glykos
  • 2 dl hackade hasselnötter, kokosflingor eller råsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Häll först socker och sedan vattnet i en kastrull och värm på svag värme och koka på låg värme tills sockret smält. Rör ej.
  2. Skumma bort ev skum på ytan.
  3. Tillsätt glykosen och låt karamellen koka vidare 20 minuter till en temperatur på ca 150 grader. Använd en termomemeter. Sockret ska bli ljus brun karamell.
  4. Under tiden så tvättar du äpplena och torkar dem väl. Stick in pinnarna vid skaften på äpplena.
  5. Förbered en tallrik där du lägger ut nötter, kokosflingor samt råsocker eller vad du vill doppa äpplena i.
  6. Stäng av värmen på karamellen.
  7. Doppa äpplena och rulla runt dem i karamellen.
  8. Vänd runt äpplena med karamellen i valfri topping.
  9. Lägg de kanderade äpplena att svalna på smörpapper eller en smord plåt.
  10. 4. Doppa äpplena i nötter och låt dem svalna på en smord plåt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer