Kalvstek med gräddsås söndagsmiddag söndagsstek

Kalvstek med gräddsås. En god och klassisk söndagsmiddag eller söndagsstek. Servera kalvstek i skivor med nykokt potatis, sås, pressgurka och rårörda lingon eller gelé.
Att dricka till passar smakrik öl ex. en Nils Oscar Farm Ale.
Räkna ca 200 gram stek (innan tillagning) per portion.
Kalvsteken kan också stekas på medelvärme på spisen i en stekgryta med lock.

6 portioner kalvstek

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 lök
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar timjan eller något krm torkad timjan
  • 5 dl vatten
  • 1 msk flytande kalvfond
  • Gräddsås: 3 dl kalvbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 stora kokta potatisar
  • 2 dl lingonsylt
  • 6 inlagda saltgurka
  • 400 gram kokta grönsaker som ex. broccoli, gröna bönor, gröna ärtor, brysselkål, kokt morot, kokt blomkål efter tycke

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala morot, palsternacka och lök och skär dem i 3 cm bitar.
  3. Krydda kalvsteken och bryn den runt om i smör på medelvärme i en ugnssäker hög gryta.
  4. Lägg i grönsaker och kryddor.
  5. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ grytan på nedersta falsen i ugnen.
  6. Stek utan vätska och utan lock i cirka 20 minuter.
  7. Häll därefter vatten blandat med kalvfond över steken och ös den även några gånger under stekningen.
  8. Kalvsteken är rosastekt vid 65 grader och genomstekt vid 75 grader.
  9. Den sammanlagda stektiden är lite drygt 1 timme.
  10. Förbered kokt potatis, grönsaker samt tillbehör.
  11. Ta upp köttet, täck med aluminiumfolie och låt det ligga så i 10-15 minuter.
  12. Gräddsåsen: Sila kalvbuljongen och koka ihop den tills det återstår 3 dl.
  13. Tillsätt grädde och vinbärsgelé och låt det koka upp.
  14. Rör samman smör och mjöl till beurre manié och vispa ner i såsen.
  15. Koka upp under omrörning och låt småkoka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
  16. Servera kalvsteken på fat med lite sås och ev. lite hackad persilja över samt grönsaker och kokt potatis till.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer