Kalvrulader med gräddsås

Introduktion och förberedelse

Kalvrulader eller nötrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök.

Fyllda rulader av kalvkött eller nötkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Eller fyll med katrinplommon, äpple och fläsk.
  • Istället för kalvkött kan du ta oxkött eller nötkött som lövbiff, innanlår eller fransyska. Du kan köpa färdigskivad lövbiff eller en hel bit kött och skiva tunt och banka ut själv.

Portionsberäkning

Köp förslagsvis 6 stycken kalvschnitzlar som delas på halvor och bankas ut. Det blir då tre rullader per portion.

Tips

Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten i ändarna till lagom längd så de går att steka i pannan. Eller använd tandpertare så ruladerna håller ihop.

    4 portioner kalvrulader eller nötrulader med gräddsås

    • Förberedelse: 20 min
    • Tillagning: 50 min
    • Klart på: 1 tim 10 min

    Ingredienser

    • 600 gram kalvschnitzlar eller nötkött som lövbiff, innanlår eller fransyska
    • 1 liten gul lök
    • 1 liten rödlök
    • 1 äpple
    • 150 gram rökt fläsk eller bacon
    • 2 saltgurkor
    • 2 msk dijonsenap
    • 0,5 tsk salt
    • 1 krm peppar
    • GRÄDDSÅS: 3 dl steksky från ruladerna
    • 3 msk mjöl
    • 2,5 dl grädde
    • 1 msk vinbärsgelé
    • Salt och peppar
    • TILLBEHÖR: 800 gram potatis
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 purjolök
    • 50 gram smör
    • 2 dl mjölk
    • 2 krm salt
    • 1 krm vitpeppar

    Tillagning

    1. Skala och hacka lökarna fint. Lägg i en bunke.
    2. Skölj äpplet och riv det med skal. Lägg i bunken.
    3. Skär bort svålen på fläsket och skär i små tärningar. Använder du bacon så strimlar du det fint. Tillsätt till löken.
    4. Hacka saltgurkorna och blanda med lök och äpple.
    5. Tillsätt dijonsenap, salt och peppar samt rör ihop till en röra.
    6. Skär kalvschnitzlar i två delar tvärs över mitten. Har du köpt helt kött så kan du skiva det i åtta skivor. Lägg det skivade köttet på en stor skärbräda mellan två smörpapper eller gladplast som du viker över och sedan bankar du köttet tunnare med något hårt som ex. botten på en kastrull eller såklart en köttbank. Lägg ut köttskivorna på en bricka.
    7. Fyll varje köttbit med 2 msk lök- och äppelblandning och rulla ihop till rulader och ställ på ett fat med skarven nedåt.
    8. Trä upp tre rulader på varje spett (varje spett blir en portion). Klipp av spetten med en sax till lagom längd efter du trätt på köttet.
    9. Hetta upp en stekpanna och bryn två spett i taget några minuter på varje sida så att de får färg. Strö över några nypor salt och peppar. Lägg över i en stekgryta eller en ugnsform. Häll på överbliven lök- och äppelröra.
    10. Stek ruladerna i minst 50 minuter under lock i stekgryta eller på 200 grader i 1 timme i ugnsform.
    11. Skala och halvera potatis till potatismos.
    12. Koka potatisen i saltat vatten med en skalad klyfta vitlök. Det tar ca 25 minuter.
    13. Rensa purjolöken. Dela den på längden och skölj den väl då det kan vara sand i toppen. Strimla den och lägg i en stekpanna med 50 gram smör.
    14. Stek purjolöken på medelvärme några minuter tills den är mjuk.
    15. När potatisen är mjuk så häller du av den.
    16. Sätt tillbaka kastrullen med potatis på plattan och tillsätt mjölken, någon halv tsk salt samt ett krm peppar. Mosa potatisen med en potatisstöt eller gaffel.
    17. Tillsätt nästan all purjolök och rör ut den. Spara lite purjolök att garnera kalvruladerna med. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Håll varmt under lock.
    18. Ta upp ruladerna och lägg dem på ett fat eller tallrik.
    19. Ta upp så mycket lök- och äppelröra du kan med en hålslev och strö över ruladerna.
    20. Vispa ut mjöl och kall grädde i en såskastrull.
    21. Tillsätt stekskyn - sila den eventuellt - och vispa ut den.
    22. Koka upp gräddsåsen under omrörning. Låt den koka på låg värme i minst 5 minuter och rör då och då så att den inte bränner.
    23. Smaka av gräddsåsen med vinbärsgele, några nypor salt samt peppar. Du kan också ha i några droppar soja.
    24. Ös lite sås över ruladerna vid servering. Servera förslagsvis ruladerna med potatismoset, gräddsåsen, saltgurka, lingon, knäckebröd och smör.
    E-mail
    Medel: 4.3 (3 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-06

    Tillbehör och liknande recept: