AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Kall pepparrotssås

Kall pepparrotssås Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Istället för färsk finriven pepparrot kan du ta motsvarande mängd pepparrot på tub.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 18)
4 port kall pepparrotssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 2 dl crème fraiche naturell eller matyoghurt
  • 0,5 dl finriven pepparrot
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skala och riv färsk pepparrot fint.
  2. Blanda crème fraiche eller matyoghurt med pepparrot efter smak samt tillsätt, salt, peppar, socker och citronsaft.


 

Fler recept ur samma kategori som Kall pepparrotssås:

Röd pesto med soltorkade tomater
Röd pesto med soltorkade tomater. En god pesto med fyllig sälta och smak av soltorkade tomater som passar lite lösare som sås till grillat mm eller lite tjockare som pålägg, röra till bröd, crostinis mm. Röd pesto funkar ocskå till pasta och som variation till grön pesto.
Räkna att det räcker till ca 6 portioner pasta.

Sås med balsamvinäger
Sås med balsamvinäger sk balsamvinägersås. Balsamvinäger är en fyllig, mörk och lagrad vinäger från Italien. Med soja och socker blir det en mycket god sås glace. Glace kallar man en tjock söt sås.
Balsamvinägersåsen eller glacen kan ringlas över rostade grönsaker, kött, fisk eller fågel.
Den kan också späs med steksky till en lösare sås.
Balsamvinägersåsen kan förberedas i god tid, förvaras i kylen och sedan värmas.
Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl frysta förvällda svampar eller 1,5-2 dl torkade trattkantareller.
Se alla recept ur kategorin Såser
Grillad oxfilé med grönsaker och aiolisås
Grillad oxfilé med grillade grönsaker och aiolisås samt kokt färskpotatis eller delikatesspotatis.
Det går bra att ugnssteka grönsakerna samt steka oxfilén i grillpanna istället för att grilla allt.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Räkna 130-150 gram oxfilé per portion eller efter tycke.
Crepes med räkor
Crêpes med räkor. Räkcrêpes eller pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost.
Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till nedan recept.
Gott till är att garnera med lite handskalade räkor samt servera med en grönsallad och ev. en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Blanda gärna olika sorters fisk ex. 2 portionsbitar laxfiléer, 2 portionsbitar torsk och 1 filé rödspätta.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Keftedes Grekiska lammköttbullar
Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad. Det blir ca 20 lammköttbullar. Räkna 5 per portion.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.
Färskpotatispytt med korv
Färskpotatispytt med korv, stekt ägg och rödbetor. God pytt på kokt färskpotatis eller annan kokt potatis.
En resträtt till överbliven kokt potatis som passar till lunch eller enkel middag.
Du kan välja korv efter tycke. Chorizo fresca blir mycket gott men vanlig lunchkorv eller falukorv funkar också.
Persiljestuvad potatis stuvad potatis med persilja
Persiljestuvad potatis. En riktig klassiker för alla potatisälskare.
Persiljestuvad potatis kan du göra av nykokt potatis men också potatis som blivit över från ex. gårdagens middag. Persiljestuvad potatis är klassiskt med isterband och rödbetor samt knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Grillad Halloumi ost är gott istället för isterband (ett vegetariskt tips).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Frukostbullar
Goda frukostbullar med färsk jäst eller torrjäst. Toppa gärna med frön som ex. pumpafrön, solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön.
Förbered och baka dem dagen innan samt värm dem på morgonen eller låt kalljäsa övertäckt med plastfolie i kylen över natten.
1 pkt (50 gram) färsk jäst är samma som 1 pkt (12 gram) torrjäst. Använder du torrjäst så värm mjölk- och degblandningen till 40 grader och rör sedan i mjölet där du blandat i torrjäst samt övriga ingredienser. Räkna då också att andra jäsningen tar upp mot 1,5 timmar.
Bearnaisesås med citron
Bearnaisesås med citron. Hemlagad Beaarnaise smaksatt med citronsaft istället för vitvinsvinäger. Här garnerad med lite chiliflakes.
Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär
Pannacotta med vit choklad och björnbär. Marinera gärna björnbären i det dessertvin som sedan serveras till pannacottan. Förslagsvis italienskt Vin Santo eller annat dessertvin. Du kan också servera björnbären rårörda med lite socker utan dessertvin.
Söt pannacotta med vit choklad smakar supergott med de sötsura björnbären.
Har du inte björnbär kan du ta delade krusbär eller delade urkärnade körsbär.
En perfekt dessert att förbereda och ha i kylen i god tid innan dina gäster kommer - förslagsvis dagen innan.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Broccolisoppa med purjolök
Broccolisoppa med purjolök, grönsaksbuljong, mjölk, grädde, crème fraiche med mera.
Mixa broccolisoppan med stavmixer - lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa den.
Broccolisoppan kan smaksättas med örter som hackad persilja, oregano eller dragon; tryffelolja; chiliflakes; curry eller pesto.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. baguette med ost eller färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du kombinera broccolin med andra grönsaker i efter tycke och smak. Goda varianter är med skivad potatis, morot, palsternacka, kålrot och rotselleri.
Serverar du broccolisoppan i finare sammanhang kan du garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja som på bilden.
Smulad ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med.
Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en skål finhackad röd chili fräst i några msk smör. Så kan varje gäst själv tillsätta önskad mängd chili i sin soppa.
Creme fraiche sås till fisk
Creme fraiche sås till fisk. En dillssås med citron. Genialiskt enkel, snabblagad och god sås till varmrökt lax, grillad lax, fisk eller liknande.
Här med färdighackad fryst dill som gör att såsen blir mycket enkel och snabb att röra ihop. Färsk dill går givetvis utmärkt - räkna runt 1 dl hackad färsk dill till 4 dl creme fraiche.
Om du vill kan du göra hemgjord creme fraiche till såsen - sök recept här på receptfavoriter.
Sashimi med lax
Sashimi med lax. Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.
Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären.
Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.
Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Kokta vårprimörer
Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.
Lingonyoghurt
Lingonyoghurt. Yoghurt med lingon är nyttigt och gott till frukost och mellanmål. Det finns även forskning som visar att man går ner i vikt om man äter lingon regelbundet.
Honung eller socker i lingonyoghurten är valfritt men är gott att balansera upp syran i lingonen - det räcker med en till två teskedar ändå.
Körsbärsmilkshake
Körsbärsmilkshake. En god milkshake med körsbär och vaniljglass samt mjölk.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.

Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Fyllda gurkstubbar
Fyllda gurkstubbar. Här en variant med ädelost och en med lax. Gurkstubbarna passar sidorätt på buffé, till påsk eller som liten förrätt med bröd som surdegsbaguette eller fröknäckebröd till.
Vill du ha en tredje fyllning så kan du fylla några extra stubbar med gubbröra (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna två gurkstubbar per portion - en av varje fyllning. Från två stora gurkor får du ut 12 gurkstubbar.
Kan förberedas innan och förvaras några timmar i kylen.
Inkokta plommon
Inkokta plommon. Perfekt att göra om du har mogna plommon i plommonträdet. Gott till dessert med vispad grädde eller glass. Passar också att servera som tillbehör till desserter ex. cheesecake, chokladkaka och panna cotta. Inlagda plommon är en perfekt present att ge bort. Om du vill lyxa till dem så tillsätter du en halv dl calvados eller cognac.
Smörgås trekant med cheddarost
Smörgås trekant med cheddarost är matiga smörgåstrekankter med cheddarost som passar till bjudning, picknick och buffe. Små sandwich.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook