AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Ut i naturen eller parken! Fint väder är bästa tiden för picknick. Ro ihop en picknickkorg och njut av...
Sök
Android

Kall pepparrotssås

Kall pepparrotssås Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 16)
4 port kall pepparrotssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 2 dl crème fraiche naturell eller matyoghurt
  • Riven pepparrot efter smak ex. 0,5 dl färskriven eller 2 msk från tub
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skala och riv färsk pepparrot fint.
  2. Blanda crème fraiche eller matyoghurt med pepparrot efter smak samt tillsätt, salt, peppar, socker och citronsaft.


 

Fler recept ur samma kategori som Kall pepparrotssås:

Timjan och rödvinssky
Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt.
Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek. Det går också med vatten och köttbuljongtärning eller flytande buljong.
Saftsås
Saftsås till Ris à la Malta, risgrynsgröt, ostkaka med mera. Saftsås gör du genom att reda vanlig saft med potatismjöl. Blir saftsåsen för tjock så spär du med mer saft. För tunn så vispar du i mer potatismjöl upplöst i lite kall saft.
Istället för blandsaft kan du ta jordgubbsaft eller hallonsaft.
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Se alla recept ur kategorin Såser
Stek i gryta
Stek i gryta. Grundrecept på klassisk stek lagad i stekgryta i ugn eller med lock på spisen.
Steken kan serveras med valfria tillbehör. Förslag är kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Passar till mör stek som kalvstek och rostbiff.
Tips på andra stekar: viltstek som älg, rådjur samt hjort får du steka till ca 65 grader. Fläskstek som skinkstek och fläskkarré steker du till ca 75 grader. Tillsätt då också 1 tsk mald ingefära. Steker du lammstek så lägg till 3-4 vitlöksklyftor och 2 tsk rosmarin. Stek då till 62 grader.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt steken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Kyckling med grön curry
Kyckling med grön curry. En klassisk gryta från Thailand med mör kyckling i hemgjord grön currypasta, kokosmjölk och grönsaker. Servera med jasminris eller risnudlar.
Här har jag gjort egen grön currypasta som blir mycket god. Blir en stor sats (ca 10 portioner) grön currypasta så resten kan du spara i kylen i en vecka i en burk eller frysa in till nästa gång. Det går också att laga med färdig currypasta men blir mycket gott med hemgjord currypasta.
Ett tips är att besöka en välsorterad asiatisk affär för ingredienser och en stor mortel (samt ev. en wok).
Grytan kan varieras med fisk som kalkon, quorn, lax, tofu, räkor samt andra grönsaker som broccoli, blomkål, sparris, morot, gröna bönor, bambuskott eller andra knapriga grönsaker.
Pitasemlor
Pitasemlor. En pitasemla är som en vanlig semla men utbakt till ett fluffigt pitabröd som fylls med mandelmassa och grädde och toppas med florsocker.
En variant på den klassiska semlan fast här har jag kavlat ut degen till rundlar likt pitabröd och bakat dem så de bubblar upp till kuddar som sedan (när de svalnat) kan skäras upp med ett snitt och sedan fyllas med mandelmassa och vispad grädde.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Juice med broccoli och morot
Juice med broccoli och morot med råsaftcentrifug. Morötter ger lagom sötma och gurka ger extra juice till broccolin.
Bröd med surdeg
Bröd med surdeg. Baka egna bröd, limpor eller frallor med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använd egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Ett ljust surdegsbröd som är gott nybakt eller att rosta i skivor.
Naan bröd indiska bröd
Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.
En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.
Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
Att ha ägg i naan-bröden är valfritt men de blir lite fylligare.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sallad med linser
Sallad med linser. Grönsallad blandad med gröna linser, morot, rödlök, tomat, oliver samt senapsdressing.
Du kan variera linssalladen efter tycke med röda linser, Belugalinser eller svarta linser. Vidare bönor som Adzukibönor, vita bönor, svarta bönor osv. Andra grönsaker som passar i linssallad är tärnad gurka, avokado, rivna rödbetor, granatäpple, tärnat äpple, riven zucchini, strimlad rödkål, salladslök, skivade champinjoner med mera.
En vegansk linssallad.
Surdegsbröd med färdig surdeg
Surdegsbröd med färdig surdeg. Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.
Mandelbotten med mandelmassa
Mandelbotten med mandelmassa till tårta, bakverk eller bakelser. En god tårtbotten du kan fylla med ex. smörkräm, mockakräm, chokladkräm, chokladmousse, hallonmousse mm
Se alla recept ur kategorin Buffé
Scones
Scones. Baka enkla scones. Ett sconesrecept som är snabbt att baka. Servera scones med marmelad eller lemoncurd, smör, ost och ev. te.
Tahinisås
Tahinisås. En kall, god och enkel sås smaksatt med tahini - sesampasta. Kan blandas av matyoghurt eller crème fraiche. Gott till grillat, falafel, kebab, grillspett, hamburgare eller kyckling.
Vill du ha en vegan tahinisås kan du använda Oatlys Fraiche.
Kladdig chokladkaka enkla kladdkakan
Kladdig chokladkaka. En enkel kladdkaka du rör ihop direkt i kastrullen. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka.
Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna.
Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Klyftpotatis i ugn
Klyftpotatis i ugn. Rostade potatisklyftor i olivolja, salt och svartpeppar. Gott till det mesta som tillbehör ex. grillat.
Välj gärna en potatis som är fast. Färskpotatis eller delikatesspotatis går också bra att göra klyftpotatis på.
Ugnsrostad potatis med timjan och rosmarin
Ugnsrostad potatis med timjan, rosmarin och basilika. Rosta potatisar med skal i olivolja, salt, peppar och örter. Blir mycket gott och enkelt att laga.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig fast potatis och skal samt dela i grova bitar. Eller putsa färskpotatis.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Yoghurtsås med tandoori
Yoghurtsås med tandoori. Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffe.
Potatissallad med soltorkad tomat, kapris och vårlök
Potatissallad med fransk senap, soltorkad tomat, kapris och vårlök.
Potatissallad på färskpotatis eller små delikatesspotatisar smaksatt med dressing på fransk Dijonsenap, vinäger och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast tärnad kokt potatis blir också mycket gott med dressingen.
Café de Paris smör kryddsmör
Café de Paris smör är kryddsmörens okrönte kung. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker.
Speciellt gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Länge ett hemligt recept men här avslöjar jag en variant av detta exklusiva aromsmör.
Vitlök, schalottenlök, persilja, senapspulver, citronsaft, oregano, salvia, timjan, mejram, pepparrot mm ingår i detta smör. Låt dig inte avskräckas av den stora satsen - frys in resten så har du ett tag.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook