AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Kall pepparrotssås

Kall pepparrotssås Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port kall pepparrotssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 2 dl crème fraiche naturell eller matyoghurt
  • Riven pepparrot efter smak ex. 0,5 dl färskriven eller 2 msk från tub
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skala och riv färsk pepparrot fint.
  2. Blanda crème fraiche eller matyoghurt med pepparrot efter smak samt tillsätt, salt, peppar, socker och citronsaft.


 

Fler recept ur samma kategori som Kall pepparrotssås:

Varm örtsås till fisk
Varm örtsås till fisk. En god vitvinssås med finhackad lök, grädde, fiskbuljong och hackade örter som persilja samt basilika.
Örtsåsen passar till all slags fisk ex. grillad lax, vit fisk, fiskspett eller skaldjur.
Vidare passar kokta grönsaker som ex. potatis, morötter, vårlök, purjolök, vaxbönor, blomkål, broccoli osv. tillsammans med såsen.
Pasta koktider för pasta, koka pasta
Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.
Bra om du slängt paketet där koktiden står. Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.
För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
Beurre manié mjölredning till sås
Beurre manié. Beurre manie är en mjölredning till sås. En slags pastaredning du gör genom att blanda smör med mjöl till en deg/pasta.
Beurre manié klickar du sedan i den kokande såsen eller grytan och rör så att pastan löser sig och reder såsen eller grytan.
Till mörkare såser och grytor brukar man bryna smöret och mjölet nästan gyllenbrunt och då får Beurre manien en kraftigare nötig smak. Till ljusare såser smälter man bara smöret och blandar ihop med mjölet.
Beurre manién brukar man göra en omgång av och ha i kylen eller framme vid service i köket (om man har restaurang). Sedan kan man reda såser och grytor efterhand snabbt och enkelt.
Se alla recept ur kategorin Såser
Crepes med räkor
Crêpes med räkor. Räkcrêpes eller pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost.
Gott till är att garnera med lite handskalade räkor samt servera med en grönsallad och ev. en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Klassisk mumma
Klassisk mumma till jul med porter, julöl, vitt vin och sockerdricka.
Hallonparfait
Hallonparfait är en dessert av fryst grädde, socker och hallon. En snabb, god och enkel variant av glass.
Parfait är vispad grädde som fryses med socker och smaksättning som bär ex. mosade hallon.
Andra goda bär till parfait är blåbär, jordgubbar, hjortron osv.
Hallonparfait kan också göras portionsvis i portionsformar. Lägg då gladpack längs formarnas kanter så är det lättare att få ut parfaiten. Vidare kan man klä en avlång brödform med gladpack och sedan skära skivor av parfaiten till servering.
Låt gärna parfaiten tina och mjukna någon timme i kylen innan servering.
Hallonparfaiten kan garneras med färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lövbiff med pepparrot
Lövbiff med pepparrot och äggula. En klassiker som passar med grönsallad, tomater och marinerade vita bönor samt ev. klyftpotatis till.
Ökar då på sallad och bönor så får du en GI-anpassad rätt.
Korv med stekt potatis
Korv med stekt potatis. Färsk stekt korv med råstekt potatis och stekt ägg är gott som lunch. Gillas av alla åldrar.
Välj gärna färsk god korv som salsicca, bratwurst eller chorizo. Du kan också steka vanlig korv efter tycke och tillgång såklart.
Gott med hackad persilja, grov eller stark senap och ketchup. Saltgurka och rödbetor är också gott till.
Kycklingwok med grönsaker
Kycklingwok med grönsaker. En god kycklingryta med marinerad kycklingfilé, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sparris- och potatissallad
Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja samt vinäger eller citron. Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong (eller annars också).
Apelsinkaka
Apelsinkaka. En god och enkel hembakt sockerkaka med smak av apelsin, kanel och mandel.
Mjuk mandelkaka
Mjuk mandelkaka. Mandelkaka är gott med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
Mandelkakan är god nybakt till fika men också dagen efter ev. tillsammans med marinerade plommon och vispad grädde till dessert.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pizzadeg pizza med bakpulver
Pizzadeg till pizza med bakpulver. Pizzadeg utan jäst som går snabbt att göra. Pizzarecept till en långpanna.
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Tonfiskröra till baugetter eller bakadpotatis
Tonfiskröra till baguetter eller bakad potatis. God tonfiskröra som man kan fylla i bröd som baguette eller bakpotatis. Också god röra till pasta.
Gott i röran är också en halv hackad röd paprika, 1 dl majs, ett rivet äpple och några msk kapris.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Asiatisk glace
Asiatisk glace eller marinad att pensla och/eller marinera grillat som ex. kycklingfilé, grönsaker, spett, fläskfilé eller fisk som lax.
Grönmögelostfyllda dadlar
Grönmögelostfyllda dadlar som är gott som tilltugg eller till buffe.
Dadlar med grönmögelost är såklart mycket gott på ostbricka. Eller till jul med pepparkakor. Enkelt att göra och supergott med salt ost och söta dadlar.
Portvin, Madeira, söt eller halvtorr sherry, sött late harvest dessertvin, glögg är förslag att dricka till.
Yoghurtsås med curry
Yoghurtsås med curry. En kall smal snabblagad sås smaksatt med curry, cayenne, paprika, honung och citron. God till grillad kyckling, lax, grönsaker, som salladsdressing, i mackor eller som kall sås till det mesta.
Gillar du vitlök så kan du ha i en halv pressa vitlök. Istället för honung kan du ta mango chutney eller äppelmos.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Örtsås
Örtsås med yoghurt och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm. Örtsås av matyoghurt blandat med hackad örter samt pesto. Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen. Här har jag valt pesto med basilika, hacka persilja, timjan och rosmarin samt smaksatt med lite pressad vitlök och citron.
Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen också.
Örtsås kan du också göra på creme fraiche istället för yoghurt.
Vidare kan du köpa hackade blandade frysta örter efter tycke att blanda med yoghurt.
Andra goda färska örter att ha i är färsk basilika eller färsk dragon eller färsk koriander.
Hemgjord senap med senapspulver
Hemgjord senap med senapspulver. En god, stark, ljus, slät och snabb senap med senapspulver som passar till julskinkan, skinkmackor och till grillkorv mm.
Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön. Du kan också göra hemlagad senap med mörkare pulver med både bruna och gula senapsfrön som ger en mörkare hemgjord senap.
Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen flera månader.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook