AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Kall pepparrotssås

Kall pepparrotssås Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Istället för färsk finriven pepparrot kan du ta motsvarande mängd pepparrot på tub.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 18)
4 port kall pepparrotssås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 2 dl crème fraiche naturell eller matyoghurt
  • 0,5 dl finriven pepparrot
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skala och riv färsk pepparrot fint.
  2. Blanda crème fraiche eller matyoghurt med pepparrot efter smak samt tillsätt, salt, peppar, socker och citronsaft.


 

Fler recept ur samma kategori som Kall pepparrotssås:

Vitpepparsås
Vitpepparsås med dragon och konjak smaksatt med rödvin, schalottenlök, köttfond och grädde.
Pepparsåsen passar till mycket som vilt, kötträtter, grillat, stek eller kyckling.
Pepparsås
Pepparsås. En klassisk hemgjord sås med svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar som passar till biff, kött, kyckling, wallenbergare, biffar, köttfärsbiffar, grillat mm.
Vill du laga en riktigt fin och god pepparsås så kan du använda en extra fin peppar Telicherry, Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se.
Vintips till är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland.
Pastasås med salsicciakorv
Pastasås med salsicciakorv. Färsk salsiccia med vitlök, chili, paprika, krossade tomater, grädde, basilika och oregano blir en mycket god pastasås.
Salsicciasåsen är god till pasta som ex. spagetti, penne, rigatoni eller skruvar.
Välj färsk salsiccia som du hittar i välsorterade köttdiskar eller slaktare.
Gillar du riven parmesan kan man ha det till vid servering.
Vill du ha mer hetta i pastasåsen så tillsätt mer chiliflakes eller servera pastan med het chilisås ex. Sriracha-sås.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pannacotta med Vin Santo-gelé
Pannacotta med Vin Santo-gelé. En god dessert med italiensk hemgjord pannacotta toppad med en gelé sött italienskt dessertvin - Vin Santo. Garnera ev. pannacottan med varsin italiensk mandelskorpa - biscotti.
En variant av klassisk pannacotta med riktig grädde, vanilj, Vin Santo och lite kanel.
Zuleikatårta mandeltårta med krämfyllning
Zuleikatårta som är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch. Zuleikitårtan garneras med flagad mandel som på bilden.
Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.
Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).
Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.
Potatissallad med purjolök
Potatissallad med purjolök är enkelt och mycket gott med färskpotatis eller delikatesspotatis.
Färskpotatis behöver bara skrubbas. Delikatesspotatis med fint skal behöver bara sköljas. Annars välj en fast sort potatis som ex. Asterix.
Överbliven potatissallad håller sig i kylen. En god potatissallad till buffe, picknick, grillat eller som tillbehör till det mesta. Är du gi-styrd så kan jag tala om att kall potatis, speciellt färskpotatis, inte har så högt gi.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pizza Marinara skaldjurspizza
Pizza Marinara. Pizza med skaldjur som räkor, krabba och musslor. Baka egen Marinara skaldjurspizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Du kan byta färsk jäst mot torkad.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna, baka ut till fyra runda pizzor eller baka ut till panpizza i stekpanna.
Goda tillval på pizzan (ta inte alla): pressad vitlök, strimlad röd paprika, sardeller, inlagd kronärtsskocka, kapris, grovmalen svartpeppar, hackad röd chili, färsk basilika, riven parmesanost och torkad oregano.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Riktigt god blir pizzan om du marinerar skaldjuren innan du lägger på dem på pizzan. Förslag är några msk olivolja och citron, 2-3 krm chiliflakes, 1 pressad klyfta vitlök samt några msk hackad persilja och basilika.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Kottletter i ugn
Kotletter i ugn i god sås serverad med pressad potatis. En god, enkel, snabb och barnvänlig rätt som passar till vardags.
Cobbsallad
Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Blåbärsrutor
Blåbärsrutor i långpanna. Baka en goda och enkla rutor med sockerkakssmet och blåbär samt hyvlat smör ovanpå. Lätt att baka till många.
Det är viktig att du vispar ägg och socker i fem minuter minst så att kakan inte blir helt platt. För säkerhetsskull har jag lagt till lite bakpulver också.
Du kan ta frysta eller färska blåbär.
Gott att servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.
Jordgubbsgifflar
Jordgubbsgifflar. Gifflar med jordgubbs- och mandelmassfyllning.
Nötbottnar nötbotten till tårta
Nötbottnar. Nötbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med nötter som hasselnötter som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Om du vill kan du pensla dem med mörk choklad.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Havregrynsgröt
Havregrynsgröt. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer.
Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
EN PORTION HAVREGRYNSGRÖT: 1 dl havregryn, 2,5 dl vatten och 0,5 krm salt.
TVÅ PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT: 2 dl havregryn, 4,5 dl vatten och 1 krm salt.
FYRA PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT:
Tagliatelle med lax
Tagliatelle med lax, grädde, citron, fiskbuljong och gräslök. En genialiskt enkel men mycket god rätt.
Du kan också laga pastan med rökt lax.
Förslag är att servera pastan med en grönsallad med tomater samt klyftade tomater och vinägrett, ett gott bröd som baguette samt riven parmesan att strö över pastan.
Pastan kan varieras på massor av vis - några goda smaksättningar: 0,5 gram saffran; 100 gram smulad ädelost; 1 tsk dragon; 0,5 tsk chiliflakes eller 2 msk tomatpuré och 1 tsk oregano.
Om man vill köra lite överkurs kan man även fräsa två finhackade scholottenlökar samt en pressad klyfta vitlök i lite smör och sedan hälla på grädden osv.
Vidare kan man variera innehållet och tillsätta skaldjur som räkor, musslor eller skaldjursmix. Ärtor, halverad cocktailtomater och finstrimlad fänkål är också gott i.
En snäll och barnvänlig rätt. Vidare passar den för IBS-diet samt för laktosintolleranta om du väljer laktosfri grädde och creme fraiche.
Vintips är ett vitt fylligt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Het majonnäs dipsås
Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Pasta med gorgonzola och bacon
Pasta med gorgonzola och bacon. Pastasås med grönmögelost samt stekt bacon som går snabbt att göra och är jättegod. Med bara ost är pastan vegetarisk.
Kokt broccoli
Kokt broccoli passar till det mesta och är mycket nyttigt.
Istället för färsk broccoli kan du koka fryst broccoli. Den frysta broccolin är förvälld (förkokt) redan och är bara att koka upp så att den blir varm.
Du kan också koka broccolin i mikron med lite vatten i en skål du täckt över. Kör då på full effekt ca 2 minuter.
Vill du förbereda och koka broccoli i förväg och sedan förvara kall så se till att snabbt kyla ner den i en stor skål med kallt vatten och helst is så håller den sin fina gröna färg samt spänst bäst.
Välj gärna ekologisk obesprutad broccoli.
Ägghalvor med kräftstjärtar
Ägghalvor med kräftstjärtar, majonnäs och rom passar till sillbordet till påsk, jul och midsommar. Goda och enkla att göra.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Korianderchutney
Korianderchutney. En Indisk chutney, röra eller sås med färsk koriander, mynta, chili, citron, gurkmeja och jordnötter.
Gott till det mesta att droppa över som röra eller sås. Man kan ha det till Naan-bröd, currys, grytor, grillat, som marinad eller som pålägg att bre på smörgåsar och toppa med ex. gurka och tomat.
Du kan reglera hur stark du vill ha den genom att välja vilken sort och hur många gröna chilis du vill använda. Riktigt stark blir den med små gröna Birds Eye Chilis och svagare med vanlig stor grön chili. Ett tips är att börja smått och smaka samt sedan ev. tillsätta mer chili efter tycke.
Köp en stor knippe färsk koriander och mynta i ex. en asiatisk affär - att köpa färsk i kruka blir dyrt.
Tomatsallad med basilika
Tomatsallad med basilika, rödlök, olivolja och vinäger. Gott, enkelt och nyttigt.
Desto finare tomater, olivolja och vinäger du använder desto godare.
Om du vill ha mildare löksmak så kan du strö lite salt på den strimlade rödlöken och massera in så mjuknar både i smak och konsistens.
Du kan välja annan vinäger som balsamvinäger, cidervinäger, vit balsamvinäger eller valfri sort.
Välj mogna och smakrika tomater - helst ekologiska. Goda sorter är bifftomater, kvisttomater eller cocktailtomater.
Annat gott i tomatsallad är skivad mozzarella eller smulad fetaost och svarta oliver.
Kall sås med sweet chili
Kall sås med sweet chili, jordnötter och matyoghurt passar till grillat mm.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook