Kärleksmums chokladkakor

Kärleksmums. Mjuka chokladkakor med glasyr och kokos. Baka i långpanna och skär i stora smaskiga rutor.
Istället för den lyxiga chokladglasyren nedan med riktig choklad kan du göra en enklare glasyr med 6 msk kakao, 2 dl florsocker och 4 msk grädde som du rör ihop till en jämn glasyr.

24 st kärleksmums

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 6 msk kakao
  • 300 g smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk espressokaffe, eller 1 msk snabbkaffepulver, eller 4 msk vanligt starkt kaffe
  • 200 g mörk choklad, ca 70% kakao (eller blockchoklad)
  • 2 dl kokosflingor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt några minuter.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
  4. Blanda i mjölblandningen i äggsmeten.
  5. Smält smör med vattnet. Rör ner det i smeten.
  6. Dags att baka kärleksmumsen: Klä en ugnsplåt med höga kanter, cirka 40 x 35 centimeter, med bakplåtspapper och häll i smeten.
  7. Baka plåten med kärleksmumsen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Prova att sticka med en baksticka eller kniv i smeten - är den inte klegig på toppen så är kärleksmumsen klara. Ta ut och låt svalna.
  8. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  9. Koka upp grädde, florsocker och kaffe. Häll över chokladen och rör ihop tills chokladen smält. Mikra ev. lite för att värma på chokladen eller värm den i vattenbad.
  10. Låt chokladen svalna något och bred den över avsvalnade kakan i långpannan.
  11. Värm en stekpanna och rosta kokosen ljust brun (valfritt).
  12. Strö kokosen i ett jämnt lager över chokladglasyren och låt chokladkakan svalna helt.
  13. Dela och skär upp hela chokladkakan i långpannan i stora rutor kärleksmums och servera. Förslagsvis kan du skära i 4 på längden och 6 på tvären eller 3x6 för stora bitar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer