AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Julkorv hemgjord korv

Julkorv hemgjord korv Egen julkorv. Hemgjord julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna. Givetvis kan du göra korven utan jul så att säga så här är ett kryddigare recept också. Dessutom är julkorv rätt kul att göra även om det kanske är lite ovant för en del. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
ca 1 kg julkorv, 10 portioner

Ingredienser:

  • Julkorv: 1 kg fläskfärs
  • 0,5 kg nötfärs
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 7 dl kallt vatten
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk malda kryddnejlikor
  • # Kryddigare korv: 700 g nötfärs
  • 300 g sidfläsk, rimmat eller färskt
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 1/2 msk salt (0,5 tsk om rimmat fläsk används)
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 3 tsk sambal oelek
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 7 1/2 dl riktigt kallt vatten
  • # Utrustning:
  • 1 paket krokfjälster (5 m)
  • 1 köttkvarn med korvhorn
  • Bomullssnöre
  • 1 nål

Tillagning:

  1. Skölj fjälstren och låt dem ligga i vatten någon timme.
  2. Blanda fläsk och nötfärs ex. i en matberedare med potatismjöl, salt och kryddor.
  3. Blanda ut med kallt vatten.
  4. Ställ korvfärsen i kylen.
  5. Kör färsen genom köttkvarnen en gång.
  6. Sätt på korvhornet på köttkvarnen.
  7. Nysta upp ett fjälster i taget och skölj med kallt vatten. Träd upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen.
  8. Stoppa smeten löst i fjälstren då smeten sväller vid kokningen. Ev. får du använda ett fjälster till.
  9. Knyt om med bomullssnöre till lagom långa korvar, ca 15-20 cm. Tänk på att knyta två knutar mellan varje korv så du kan klippa itu dem sedan.
  10. Frys in julkorvarna råa eller koka dem.
  11. Sjud julkorvarna på svag värme utan lock i 20 minuter. Några kryddpepparkorn, 1 tsk salt och ett par lagerblad ger smak åt korvkoket.
  12. Titta på korven vid kokningen och håll utkik efter luftbubblor i korven, pricka då hål med en nål annars kan korven spricka.
  13. # Kryddigare korv:
  14. Varvar och mal köttfärs med tärnat fläsk samt potatismjöl, salt och kryddor två gånger i kvarnen. Gör sedan som julkorven.


 

Fler recept ur samma kategori som Julkorv hemgjord korv:

Piroger med parmaskinka och ost
Piroger med parmaskinka och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Ärtsoppa med rimmat fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Hemlagad ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat.
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Grillad ryggbiff
Grillad ryggbiff. Rostade rotfrukter, paprikaröra samt rödvinsreduktion. Paprikaröran är en som en hemgjord ajvar.
Vintips till grillad biff blir Rioja eller ett smakrikt vin från Australien ex. Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon. Rött såklart.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Stekt gås unggås
Stekt gås med sås till gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, katrinplommon, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm, hals och vingspetsar har jag valt att koka sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Grillat kycklingspett med spenatrisotto
Grillat kycklingspett med spenatrisotto och inlagd paprika samt grönsallad på babyspenat och cocktailtomat.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Saffransglass glass med saffran
Saffransglass. En god hemgjord glass till dessert med smak av saffran. Saffransglass passar kanske bäst till jul men även som vanlig dessert.
Kan serveras med färska bär som hallon, blåbär, hjortron osv. Samt garneras med pepparkaka eller pepparkakssmulor.
Knäckrecept, knäck, julgodis
Knäck är kanske det godaste julgodiset. En kola med nötter. Här ett klassiskt knäckrecept med smör och hackad mandel.
Du kan använda mandel med skal eller skållad mandel.
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott). Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.
Med skållad mandel: koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen.
Istället för mandel kan du ha jordnötter, valnötter, pecannötter, hasselnötter eller pistachnötter i knäcken.
Sill med vitlök vitlökssill
Sill med vitlök eller vitlökssill. Blanda inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs och pressad vitlök. Svårare än så är det inte att göra sin egen vitlökssill.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar. Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook