AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Julkorv hemgjord korv

Julkorv hemgjord korv Egen julkorv. Hemgjord julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna. Givetvis kan du göra korven utan jul så att säga så här är ett kryddigare recept också. Dessutom är julkorv rätt kul att göra även om det kanske är lite ovant för en del. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
ca 1 kg julkorv, 10 portioner

Ingredienser:

  • Julkorv: 1 kg fläskfärs
  • 0,5 kg nötfärs
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 7 dl kallt vatten
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk malda kryddnejlikor
  • # Kryddigare korv: 700 g nötfärs
  • 300 g sidfläsk, rimmat eller färskt
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 1/2 msk salt (0,5 tsk om rimmat fläsk används)
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 3 tsk sambal oelek
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 7 1/2 dl riktigt kallt vatten
  • # Utrustning:
  • 1 paket krokfjälster (5 m)
  • 1 köttkvarn med korvhorn
  • Bomullssnöre
  • 1 nål

Tillagning:

  1. Skölj fjälstren och låt dem ligga i vatten någon timme.
  2. Blanda fläsk och nötfärs ex. i en matberedare med potatismjöl, salt och kryddor.
  3. Blanda ut med kallt vatten.
  4. Ställ korvfärsen i kylen.
  5. Kör färsen genom köttkvarnen en gång.
  6. Sätt på korvhornet på köttkvarnen.
  7. Nysta upp ett fjälster i taget och skölj med kallt vatten. Träd upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen.
  8. Stoppa smeten löst i fjälstren då smeten sväller vid kokningen. Ev. får du använda ett fjälster till.
  9. Knyt om med bomullssnöre till lagom långa korvar, ca 15-20 cm. Tänk på att knyta två knutar mellan varje korv så du kan klippa itu dem sedan.
  10. Frys in julkorvarna råa eller koka dem.
  11. Sjud julkorvarna på svag värme utan lock i 20 minuter. Några kryddpepparkorn, 1 tsk salt och ett par lagerblad ger smak åt korvkoket.
  12. Titta på korven vid kokningen och håll utkik efter luftbubblor i korven, pricka då hål med en nål annars kan korven spricka.
  13. # Kryddigare korv:
  14. Varvar och mal köttfärs med tärnat fläsk samt potatismjöl, salt och kryddor två gånger i kvarnen. Gör sedan som julkorven.


 

Fler recept ur samma kategori som Julkorv hemgjord korv:

Älgentrecote
Älgentrecote med tillbehör. Helstekt älgentrecote i ugnen. Här med rostade rotfrukter och skysås.
Annat gott till älgentrecote är potatisgratäng, klyftpotatis, Hasselbackspotatis; såser som Bearnaise, pepparsås med mera.
Hittar du bara större bitar älgentrecote så laga en hel ändå eller skär av skivor och frys in att steka senare. Stekt kött som blir över är gott att laga rester på ex. pytt i panna, fräsa upp med tacokrydda till tortillas och tacos eller koka med i soppa.
Carbonara med bacon och purjolök
Carbonara med bacon och purjolök. En variant på klassisk pasta Carbonara. Bacon, purjolök, vitlök, svartpeppar, grädde och äggula (valfritt).
Som pasta kan du välja castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Sallad med melon och lufttorkad skinka
Sallad med melon och lufttorkad skinka.
Vintips är ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Californien.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Maskrosvin
Maskrosvin. Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. Tips på hur du lyckas med ditt vin av maskrosor finns också i artikeln om fruktvin här på Receptfavoriter.
Hemgjord ölkorv
Hemgjord ölkorv smaksatt med vitlök, paprika och olika peppar. Smala långa ölkorvar stoppade med malt griskött stoppade i lammfjälster. Du kan också stoppa ölkorven med svinfjälster men då blir de tjockare. Då behöver du inte lika mycket fjälster men de måste torkas i ca 3 veckor jämfört med 8-10 dagar för smala ölkorvarna med lammfjälster. Korvsmeten prepareras med en mjölksyrabakteriekultur sk startkultur samt nitritsalt så att de håller sig vid torkningen. Torkningen ska ej vara för torrt utan korvarna ska torka inifrån så att säga. Vid torkningen ska det vara luftfuktigt så ett skåp ex. kett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller stor plastlåda med lock (gör korvarna så långa att de får plats att hänga) där du kan reglera öppningen funkar att hänga och torka korvarna i. Lägg ett skrynklat hushållspapper dränkt med ättika under korvarna så är risken mindre att de får fel bakteriekultur och skulle de börja mögla på ytan så tvätta korvarna rena med ättika och fortsätt sedan torka dem.
Tack till Alan Dougan för recept.
Öländska kroppkakor
Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Sillsallad
Sillsallad. Sallad med sill i småbitar med finhackat äpple, lök, kokt potatis och rödbetor. En klassisk kall sallad med sill till julbord.
Denna sillsallad är smidig att laga på överbliven kokt potatis - annars får du koka några fasta potatisar innan.
Ägghalvor med het räkröra
Ägghalvor med het räkröra. Gott till påsk, midsommar, julbord eller svenskt smörgåsbord.
Struvor struvrecept
Struvor. Ett struvrecept för att fritera hemmagjorda struvor i struvjärn. En struva är en ett friterat bakverk i form av en julstjärna som får formen av ett struvjärn. Fritera i kokosfett i 180 grader. Vänd dina hemlagade julstruvor i strösocker.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook