AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Julkorv hemgjord korv

Julkorv hemgjord korv Egen julkorv. Hemgjord julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna. Givetvis kan du göra korven utan jul så att säga så här är ett kryddigare recept också. Dessutom är julkorv rätt kul att göra även om det kanske är lite ovant för en del. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
ca 1 kg julkorv, 10 portioner

Ingredienser:

  • Julkorv: 1 kg fläskfärs
  • 0,5 kg nötfärs
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 7 dl kallt vatten
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk malda kryddnejlikor
  • # Kryddigare korv: 700 g nötfärs
  • 300 g sidfläsk, rimmat eller färskt
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 1/2 msk salt (0,5 tsk om rimmat fläsk används)
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 3 tsk sambal oelek
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 7 1/2 dl riktigt kallt vatten
  • # Utrustning:
  • 1 paket krokfjälster (5 m)
  • 1 köttkvarn med korvhorn
  • Bomullssnöre
  • 1 nål

Tillagning:

  1. Skölj fjälstren och låt dem ligga i vatten någon timme.
  2. Blanda fläsk och nötfärs ex. i en matberedare med potatismjöl, salt och kryddor.
  3. Blanda ut med kallt vatten.
  4. Ställ korvfärsen i kylen.
  5. Kör färsen genom köttkvarnen en gång.
  6. Sätt på korvhornet på köttkvarnen.
  7. Nysta upp ett fjälster i taget och skölj med kallt vatten. Träd upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen.
  8. Stoppa smeten löst i fjälstren då smeten sväller vid kokningen. Ev. får du använda ett fjälster till.
  9. Knyt om med bomullssnöre till lagom långa korvar, ca 15-20 cm. Tänk på att knyta två knutar mellan varje korv så du kan klippa itu dem sedan.
  10. Frys in julkorvarna råa eller koka dem.
  11. Sjud julkorvarna på svag värme utan lock i 20 minuter. Några kryddpepparkorn, 1 tsk salt och ett par lagerblad ger smak åt korvkoket.
  12. Titta på korven vid kokningen och håll utkik efter luftbubblor i korven, pricka då hål med en nål annars kan korven spricka.
  13. # Kryddigare korv:
  14. Varvar och mal köttfärs med tärnat fläsk samt potatismjöl, salt och kryddor två gånger i kvarnen. Gör sedan som julkorven.


 

Fler recept ur samma kategori som Julkorv hemgjord korv:

Kokt skinka julskinka
Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Piccata milanese ostpanerad schnitzel med tomatsås
Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel som kan serveras med tomatsås samt rostade rotfrukter, polenta eller ris.
Hemlagad Piccata milanese kan du göra med kyckling, kalvschnitzel, fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé.
På bilden har jag rostat potatis, sötpotatis, rotselleri, morot, palsternacka och kålrot samt halva rödlökar och hel vitlök. Rosta med olivolja i ugnen i 45 minuter på 200 grader.
Tomatsås kan du byta ut mot ex. grillade grönsaker som paprika, tomat, lök och zucchini eller ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller peperonata (italiensk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök och basilika).
Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar också quinoa, kokt vete eller ugnsrostade potatisklyftor.
Vegetarisk blir piccatan med quornfilé istället för kött.
Revbenspjäll
Klassiska revbensspjäll till ex. julbord. Ugnsstekta och glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Crepes Suzette recept på crepes med apelsin
Crepes Suzette. Recept på klassikern flamberade Crepes Suzette med apelsinsås och Grand Marnier. Crêpes är franska för tunna pannkakor.
Servera gärna vaniljglass eller hårt vispad grädde med vaniljsocker samt kanel i. Eller lite konjak kanske.
Crepes suzette är en klassiker med apelsin som får sin goda smak av karamelliserat socker och apelsin. En slags apelsinkaramellsås.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Vintips till är ett sött dessertvin som ex. franska Beaumes de Venise, Sauternes eller en tyskt sött vin på torkade druvor sk Trockenbeerenauslese.
Choronsås bearnaisesås med tomat
Choronsås som är en bearnaisesås smaksatt med tomat. Choronsås är en rosa god variant av bearnaiseså.
God till grillat. Du gör en vanlig hemgjord bearnaisesås och rör i tomatpuré.
Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Viltpaté viltpate
Viltpaté med viltfärs god till förrätt, lunch eller buffé.
Okej, paté är lite 70-tal men det är så gott med klassisk paté serverad med en god sallad och ev. lingon eller Cumberlandsås. Viltpate blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Här används viltfärs men paten kan göras av vilken färs som helst.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Julskinksrecept julskinkerecept kokt eller ugnstekt klassisk julskinka
Julskinksrecept eller julskinkerecept. Recept på kokt eller ugnstekt klassisk julskinka med griljering.
Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook