AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Julkorv hemgjord korv

Julkorv hemgjord korv Egen julkorv. Hemgjord julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna. Givetvis kan du göra korven utan jul så att säga så här är ett kryddigare recept också. Dessutom är julkorv rätt kul att göra även om det kanske är lite ovant för en del. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
ca 1 kg julkorv, 10 portioner

Ingredienser:

  • Julkorv: 1 kg fläskfärs
  • 0,5 kg nötfärs
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 7 dl kallt vatten
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk malda kryddnejlikor
  • # Kryddigare korv: 700 g nötfärs
  • 300 g sidfläsk, rimmat eller färskt
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 1/2 msk salt (0,5 tsk om rimmat fläsk används)
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 3 tsk sambal oelek
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 7 1/2 dl riktigt kallt vatten
  • # Utrustning:
  • 1 paket krokfjälster (5 m)
  • 1 köttkvarn med korvhorn
  • Bomullssnöre
  • 1 nål

Tillagning:

  1. Skölj fjälstren och låt dem ligga i vatten någon timme.
  2. Blanda fläsk och nötfärs ex. i en matberedare med potatismjöl, salt och kryddor.
  3. Blanda ut med kallt vatten.
  4. Ställ korvfärsen i kylen.
  5. Kör färsen genom köttkvarnen en gång.
  6. Sätt på korvhornet på köttkvarnen.
  7. Nysta upp ett fjälster i taget och skölj med kallt vatten. Träd upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen.
  8. Stoppa smeten löst i fjälstren då smeten sväller vid kokningen. Ev. får du använda ett fjälster till.
  9. Knyt om med bomullssnöre till lagom långa korvar, ca 15-20 cm. Tänk på att knyta två knutar mellan varje korv så du kan klippa itu dem sedan.
  10. Frys in julkorvarna råa eller koka dem.
  11. Sjud julkorvarna på svag värme utan lock i 20 minuter. Några kryddpepparkorn, 1 tsk salt och ett par lagerblad ger smak åt korvkoket.
  12. Titta på korven vid kokningen och håll utkik efter luftbubblor i korven, pricka då hål med en nål annars kan korven spricka.
  13. # Kryddigare korv:
  14. Varvar och mal köttfärs med tärnat fläsk samt potatismjöl, salt och kryddor två gånger i kvarnen. Gör sedan som julkorven.


 

Fler recept ur samma kategori som Julkorv hemgjord korv:

Grillspett från Marocko
Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré.
Servera förslagsvis med couscous, yoghurtsås, harissa samt chermoula.
Du kan också göra mindre spett och servera på buffé eller som tilltugg.
Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.
Fyllda skinkrullar Serrano tapas
Fyllda skinkrullar av Serranoskinka med färskost och torkad aprikos som blir små tapas tilltugg.
På spanska heter skinka jamon och liknar den lufttorkade parmaskinkan, som ju faktiskt finns i olika varianter över hela Europa. Titta efter jamon serrano (bergsskinka) eller jamon iberico.
Pasta med bacon, chili och vitlök
Pasta med bacon, chili, vitlök, ärtor, olivolja och salladslök toppad med parmesan.
Istället för chiliflakes kan du ta färsk chili ex. en spansk röd chilifrukt eller efter smak.
Istället för salladslök kan du ta en halv purjolök.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Fish'n Chips
Fishn chips är panerad fisk med pommes frites. Gott att fritera är torsk eller annan vit fisk.
Fish and chips blev vanligt i slutet på 1800-talet i England. Grytor med kokande olja friterade pommes och panerad fisk till arbetarna i varje hörn. Grönsaker kan också friteras i samma smet.
Fish and chips kan serveras med en klyfta citron samt majonnäs eller remouladsås. Klassiskt är mosade gröna ärtor - mushy peas. Koka då gröna ärtor och mosa dem sedan. Eller vanliga kokta ärtor. Vidare kan man ha vinäger till pommes fritesen.
Du kan använda en fritös; eller en stor högsmal kastrull med lock, en hålslev i metall och en termometer.
Surdegsbröd med dinkel och honung
Surdegsbröd med dinkel och honung. Ett skållat dinkelbröd med relativt lågt GI.
Bli inte skrämd av att det är flera dagars surdegsjäsning innan själva bakandet. När man väl har gjort sin surdeg (det är den som tar några dagar) som används som jäst förvarar man den i kylen eller frysen och bakar sen lika snabbt som med vanlig jäst.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Viltpaté viltpate
Viltpaté med viltfärs god till förrätt, lunch eller buffé.
Okej, paté är lite 70-tal men det är så gott med klassisk paté serverad med en god sallad och ev. lingon eller Cumberlandsås. Viltpate blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Här används viltfärs men paten kan göras av vilken färs som helst.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Hemgjord senap julsenap
Hemgjord senap. En god julsenap på senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Saftsoppa
Saftsoppa. Hemgjord saftsoppa är gott kall eller varm till risgrynsgröt, ris ala malta, med skorpor och grädde eller i termos till picknick. Håller sig i kylen i flera dagar.
Saftsoppa är vanlig saft som är redd med potatismjöl.
Man kan ha i färska eller frysta bär, äppelskivor, fruktsallad, skivade bananer eller vindruvor i också.
Ägghalvor med kräftstjärtar
Ägghalvor med kräftstjärtar, majonnäs och rom passar till sillbordet till påsk, jul och midsommar. Goda och enkla att göra.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook