Julbröd mörkt bröd till jul

Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.

3 julbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 5 dl svagdricka
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk malda brödkryddor (valfritt)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 liter rågsikt
  • 1 msk mörk sirap att pensla med
  • 1 msk kaffe att pensla med

Tillagning

  1. Värm mjölk, svagdricka, sirap, rapsolja, salt och brödkryddor under omrörning till 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke.
  3. Häll över lite av den fingervarma degvätskan och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt resten av degvätskan samt vetemjöl och rågsikt och rör ihop till en deg.
  5. Arbeta degen smidig i 10 minuter på bakbord eller knåda den i degblandare 5 minuter.
  6. Låt sedan bröddegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den någon minut.
  9. Dela bröddegen i 3 delar och lägg i avlånga smorda (med smör) brödformar eller forma limpor eller stora runda bröd och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
  10. Låt bröden jäsa övertäckta i 20 minuter.
  11. Pensla bröden med sirap utrört i lite kaffe i en kopp.
  12. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  13. Akta så att de inte blir för brända på toppen. Börjar de bli för brända så täck med bakplåtspapper.
  14. Ta ut och låt bröden kallna på galler.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer