Jordgubbsmarmelad med vanilj

Jordgubbsmarmelad med vaniljstång, lime och syltsocker. En god och hållbar marmelad med jordgubbar smaksatt med lite vanilj. Vanilj och lime kan uteslutas om du ej gillar det och vill ha en ren jordgubbsmarmelad.
En lite bit stjärnanis ger också god smak i marmeladen.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

3-4 dl jordgubbsmarmelad, 1-2 burkar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter jordgubbar
  • 2,5 dl syltsocker
  • 1 lime
  • 3 cm vaniljstång

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj jordgubbarna.
  2. Skiva dem och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  3. Dela och skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången samt tillsätt till jordgubbarna tillsammans med vaniljstången.
  4. Skölj limefrukten och riv hälften av skalet. Tillsätt till jordgubbarna tillsammans med 2 msk limesaft.
  5. Koka och rör då och då tills jordgubbarna löst upp sig ca 10-15 minuter.
  6. Rör i sockret och koka ihop i 10 minuter. Rör då och då.
  7. Häll upp marmeladen i en eller två väl rengjorda glasburkar med lock. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer