Jordgubbar med mascarpone

Limemarinerade jordgubbar med mascarponekräm av italiensk färskost (mascarpone), grädde och florsocker varvat med krossade Digestivekex.
Istället för Digestivekex kan du ta italienska mandelskorpor, andra biscottis, knäckflarn, småkakor eller Savoiardi-kex (samma som till Tiramisu).
Garnera ev. med rivet limeskal eller citronmeliss.
I nödfall kan man ta vanlig naturell färskost istället för mascarpone.
En god och enkel italiensk dessert. Passar med ett glas sött dessertvin som Vin Santo.

4 portioner jordgubbar med mascarpone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • ca 400 gram jordgubbar
  • 1 msk florsocker
  • 150 gram mascarpone-ost
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 lime
  • 8 Digestivekex

Tillagning

  1. Rensa och skölj jordgubbar.
  2. Skär dem i mindre bitar eller halvor. Lägg i en skål.
  3. Skölj limefrukten och finriv lite av skalet ner med jordgubbarna.
  4. Pressa limesaften över jordgubbarna.
  5. Vispa grädden hård.
  6. Tillsätt och vispa ut mascarpone-osten, florsocker samt fröna från vaniljstången.
  7. Varma grovt krossade Digestivekex, mascarponekräm och jordgubbar i portionsglas eller skålar.
  8. Servera jordgubbarna med mascarponen direkt. Garnera ev. med mer finrivet limeskal eller färsk citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer