Jordärtskockssoppa

Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet. Vidare kan man runda av soppan med någon dl grädde eller creme fraiche. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.

Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i. Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.

4 portioner jordärtskockssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram jordärtsskockor
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 liter mjölk eller buljong som grönsak eller kyckling (vatten med buljongtärnin)
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft eller vinäger

Tillagning

  1. Skala och tärna eller dela jordärtskockorna grovt.
  2. Lägg skockorna i väl saltat kokande vatten som precis täcker skockorna och koka mjuka i cirka 20 minuter, gärna under lock. Häll av vattnet utom 2 dl som du lägger i en skål med skockorna.
  3. Skala och hacka lök under tiden. Fräs löken i en kastrull med olivolja några minuter.
  4. Tillsätt skockorna med vatten. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör då och då så det inte bränns i botten.
  5. Mixa med stavmixer eller mosa jordärtskockorna med en potatisstöt.
  6. Tillsätt örter och smaka av med salt, vitpeppar, citronsaft och en nypa socker innan servering.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer