Japansk grönsaksgryta

Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Godast blir det med hemkokt grönsaksbuljong. En enkel variant är att koka en purjolök, 3 morötter, 2 gula lökar, några kvistar bladpersilja samt 2 dl grovhackad rotselleri i 2 liter vatten i 30 minuter och sila av.

4 portioner japansk grönsaksgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 270 gram tofu naturell, ex. ett paket Kung Markatta tofu
  • 2 morötter
  • 1 huvud salladskål
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 purjolök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 liter vatten (eller hemkokt grönsaksbuljong - uteslut buljongtärningar)
  • 1 tsk salt
  • 6 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamfrön
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris

Tillagning

  1. Börja med att koka japanskt klibbigt ris om du vill ha det till.
  2. Förbered ingredienserna till grönsaksgrytan: Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
  3. Skär salladskål i grova bitar.
  4. Rensa och dela champinjoner på mitten.
  5. Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
  6. Dela tofun i tärningar.
  7. Rosta sesamfrön i torr stekpanna.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och smaksätt med grönsaksfond, ljus soja och salt.
  9. Koka upp och lägg först i morötter och salladskål. Koka någon minut och tillsätt sedan svamp och purjolök.
  10. Innan servering lägger du tofu och låter den blir varm. Garnera med rostade sesamfrön.
  11. Sätt fram riset och små skålar till det.
  12. Grönsaksgrytan är klar att serveras i skålar med ris bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer