Jansson utan ansjovis

En vegetarisk Janssons frestelse utan fisk. Med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson.
Du kan också välja sojagrädde samt margarin för en helt vegan Jansson.

4 portioner Jansson utan ansjovis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis
  • 1 gul lök
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl ströbröd (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
  3. Skala och skär potatisen i stavar ca 0,5 cm tjocka.
  4. Skala och strimla eller hacka löken.
  5. Varva först potatis sedan lök, salt och sist potatis.
  6. Häll över mjölk och grädde.
  7. Fördela över smöret i skivor eller klickar.
  8. Strö över ströbröd om du vill ha det.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och potatisen är mjuk ca 25 minuter. Du kan ev. sätta ner värmen till 200 grader eller täcka över om den ser ut att bli bränd i toppen.
  10. Ta ut och servera din Jansson - som nu är utan ansjovis.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer