Jansons Frestelse

Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.

6 portioner jansons frestelse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 800 gram fasta potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1 burk ansjovisfilé
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 30 gram smör
  • 1 dl ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva lök fint.
  3. Stek löken i en klick smör på medelvärme så att den blir mjuk.
  4. Skala under tiden potatis och skär i stavar.
  5. Hacka ansjovis.
  6. Smörj en ugnsform med lite smör.
  7. Lägg ett lager potatis i botten på ugnsformen och varva med stekt lök och ansjovis, upprepa en gång.
  8. Häll i mjölk och grädde samt ev. ansjovisspad.
  9. Fördela tunt skivat smör över.
  10. Grädda din Jansons frestelse en halvtimme till 45 minuter.
  11. Ta ut din Janson (smaka en bit potatis och se om den är mjuk - du ska grädda 15 minuter till så det gör inget om potatisen har lite tuggmotstånd) strö över ströbrödet och grädda ytterligare din Jansons frestelse en kvart till tills ströbrödet fått lite brun färg.
  12. Ta ut din Jansons frestelse och låt svalna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer