Isglass med rabarber

Hemgjord isglass är lätt att göra. Här med riktig hemgjord rabarberdricka men man kan göra det mycket lättare för sig och använda färdig annan juice, dricka eller saft samt då även byta smak som man vill ex. till äpple, ananas, päron, mango, fläder, hallon, blåbär, jordgubbar, apelsin osv. Tänk på att den ska vara rätt söt dock då man inte känner så mycket sötma i iskall mat - smaken domnar liksom.
En annan variant är att byta ut rabarben i nedan recept på rabarberdricka mot hallon, blåbär, jordgubbar, skalat tärnat äpple eller päron osv och laga likadan dricka till glassarna. Då slipper du tillsatser samt får förutom god smak med några vitaminer i isglassen också. Det skadar ju inte.
Riktig överkurs blir det om du först fryser halva isglassen med en smak och sedan andra halvan med en annan smak. Gärna med olika färger ex. rabarbersmak och sedan päronsmak i toppen. Eller en del med blåbär och en med hallon.
Här har jag använt isglass formar från Ikea. Varje form rymmer 0,55 dl och det är viktigt att inte fylla helt upp eftersom vätskan
expanderar när den fryser. Räkna ca 0,45 dl i varje isglassform.

12 isglassar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 dl juice, dricka eller blandad men söt saft av rabarber enligt nedan eller valfri smak
  • Rabarberdricka till isglass: 200 gram rabarber
  • 2 msk citronsaft
  • 0,75 dl socker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Fyll varje isglassform med ex. rabarberdricka eller den dricka, juice eller den saft du vill. Fyll inte helt upp utan lämna någon cm till kanten eftersom isglassen expanderar när den fryser.
  2. Frys i några timmar - räkna minst 3 timmar i frysen.
  3. För att glassarna ska lossa från formarna kan du spola dem hastigt i varmt vatten.
  4. Rabarberdricka: strimla rabarbern så fint du kan.
  5. Blanda rabarber med citronsaft och socker i en kastrull.
  6. Koka i 10 minuter. Mixa med stavmixer. Smaka av med socker till önskad sötma. Sila ex. genom durkslag och låt svalna innan du fyller isglassformarna.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer