Inlagda rödbetor med vitlök

Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.

3 burkar 7 dl vardera inlagda rödbetor

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg färska rödbetor
  • 1 dl ättikssprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 3 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär bort blast på rödbetorna.
  2. Koka dem mjuka i ca 40 minuter med skal.
  3. Skölj och skala dem under kallt vatten.
  4. Skiva rödbetorna i ca 0,5 cm skivor.
  5. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
  6. Skala vitlöken och skär dem i grova bitar (dela varje i ca tre delar). Lägg med löken.
  7. Tillsätt ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
  8. Koka upp lagen.
  9. Varva lag, lök, vitlöksbitar och skivade rödbetor i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Fyll på med het lag så att det täcker. Räcker inte lagen så kokar du upp lite mer av den genom att blanda en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
  10. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
  11. Inlagda rödbetor med vitlök håller sig minst ett år oöppnade i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer