Inlagda rödbetor med pepparrot

Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med pepparrot ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.

3 burkar 7 dl vardera inlagda rödbetor

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg färska rödbetor
  • 1 dl ättikssprit 12 %
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 10 cm färsk pepparrot

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär bort blast på rödbetorna.
  2. Koka dem mjuka i ca 40 minuter med skal.
  3. Skölj och skala dem under kallt vatten.
  4. Skiva rödbetorna i ca 0,5 cm skivor.
  5. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
  6. Skala pepparroten och skär den i grova bitar. Lägg med löken.
  7. Tillsätt ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
  8. Koka upp lagen.
  9. Varva lag, lök och skivade rödbetor i väl rengjorda glasburkar, toppa med bitar av pepparrot och sätt på lock. Fyll på med het lag så att det täcker. Räcker inte lagen så kokar du upp lite mer av den genom att blanda en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
  10. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
  11. Inlagda rödbetor med pepparrot håller sig minst ett år oöppnade i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer