Inlagd zucchini

Inlagd zucchini i 1-2-3 lag. Passa på att spara och lägga in zucchini när den är billig. Odlar du zucchini så är risken att man blir överöst. Då kan du lägga in dem och spara dem.

Servera som sötsurt tillbehör till det mesta på samma vis som pressgurka, inlagda rödbetor eller pickles. 

Du kan använda grön eller gul zucchini. Allra godast blir små späda zucchinis. Se till att zucchinin ligger under ättikslagen. De vill flyta upp men tryck ner dem med en tyngd eller fyll en halv enliters plastpåse med lite vatten och lägg i lagen som tyngd på zucchinibitarna. 

Sterilisera gärna glasburkarna i ugnen i 10 minuter på 125 grader. Ska du spara zucchini flera månader i skafferiet så kan du tillsätta lite konserveringsmedel enligt paket om du vill vara säker på att den håller sig. 

Vill du variera smaken så passar en bit färsk skivad ingefära, en strimlad skivad chili eller kanel i inläggningen Dill är också gott i istället för bladpersilja.

1,5 liter inlagd zucchini

 • Förberedelse: 1 tim
 • Tillagning: 1 dag
 • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

 • 900 gram zucchini
 • 1 gul lök
 • 2 dl ättiksprit 12%
 • 4 dl strösocker
 • 6 dl vatten
 • 2 msk gula senapsfrön
 • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
 • 20 gram färsk pepparrot

Tillagning

 1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp.
 2. Hacka persilja samt skala och skär pepparrot i grova bitar.
 3. Tillsätt senapsfrön, persilja samt pepparrot till lagen. Koka upp. Rör om ta av från värmen samt låt lagen svalna medan du fixar zucchinin.
 4. Skala och skär löken i strimlor.
 5. Skölj zucchinin. Vill du ha mönster på zucchinin så ta av det skalet med en ostyvel i strimlor så får du randigt mönster. Halvera zucchinin på längden och skär den i 0,5 cm tjocka skivor.
 6. Blanda zucchini med lök och häll på ättikslagen. De vill flyta upp men tryck ner dem med en tyngd eller fyll en halv enliters plastpåse med lite vatten och lägg i lagen som tyngd på zucchinibitarna. Behöver du mer ättikslag så är det bara att blanda mera.
 7. Låt zucchinin stå och marinera minst ett dygn mörkt och svalt.
 8. Håller sig mörkt och svalt i oöppnad burk flera veckor till månader.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer