Inkokta plommon med konjak

Introduktion och förberedelse

Inkokta plommon i sockerlag. Här marinerade med sockerlag smaksatt med lite konjak men det är valfritt att ha i.

Serveringsförslag

Val av konjak

Välj en yngre konjak - äldra konjak går utmärkt men är lite bortkastat. VS, VO eller VSOP passar bra.

Varianter

  • Konjak kan uteslutas.
  • Istället för konjak kan du även ha calvados eller rom. Eller lägg in plommonen med madeiravin.
  • Annan kryddning som passar med plommonen är 1 cm vaniljstång i varje burk och/eller en halv stång kanel; samt en liten bit stjärnanis.

Kan förberedas

Perfekt att göra om du har mogna plommon i plommonträdet och vill spara dem till senare tillfälle.

Sterilisera gärna burkar och lock; se till att lagen täcker plommonen och locket är lufttätt. Håller då flera månader svalt och mörkt - gärna i kylen.

Skalade plommon i sockerlag med konjak i glasburk
Plommonen skållade jag och skalade. De kan även läggas in med skal. Eller halveras och kärnas ur. Plommonen blir sedan bara godare av att ligga och marineras i sockerlagen.

Inlagda plommon ca 1,5 liter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg plommon
  • 4 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl konjak, en yngre som VS, VO eller VSOP passar (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. SKÅLLNING: Skär kryss i ändan på plommonen och skålla dem, sänk ned dem några i taget i det kokande vatten tills skalen spricker upp. Det tar ca 2-3 minuter. Ta upp plommonen och lägg i en skål bredvid efterhand. Låt svalna något tills du kan pilla bort skalet med händerna samt en skalkniv. Det gör inget om lite skal är kvar. Det är valfritt att skålla plommonen.
  3. Om du vill kan du dela dem och ta ut kärnorna - detta speciellt om du valt att ej skålla plommonen.
  4. Fördela plommonen i en rena glasburkar upp till kanten.
  5. Koka vatten och socker samt rör tills sockret löst sig - tar några minuter. Tillsätt eventuell sprit.
  6. Häll den kokande sockerlagen över plommonen så att den täcker upp till kanten. Du kan göra mer sockerlag om den inte räcker.
  7. Sätt på lock och låt svalna. Förvara svalt.
  8. Inlagda plommon blir godast efter någon dag men håller länge. Öppnad burk förvarar du i kylen. Pilla ej med fingrarna i burken.
E-mail
Medel: 3.7 (43 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-14