Ingefärspäron

Inkokta päron i sockerlag smaksatt med färsk ingefära, kanel och vanilj. Gott med glass eller vispad grädde till dessert.

Ingefärspäronen kan också sparas i glasburk svalt och mörkt. Se till att de täcks av sockerlag. Håller sig flera månader och blir bara godare. Öppnad burk förvaras i kyl.

Räkna ett medelstort päron per portion. Om du vill kan du dela dem i halvor.

Päron blir snabbt övermogna så att lägga in dem i smaksatt sockerlag är ett bra sätt att ta hand om päronen innan de blir dåliga. Detta var vanligt förr om man på kort tid fick en stor skörd päron att ta hand om.

4 portioner ingefärspäron

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 stora päron
  • Sockerlag: 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 1/3 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk grovt hackad färsk ingefära
  • 0,5 citron
  • 1 bit hel kanelstång

Tillagning

  1. Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Om du vill kan du dela dem och gröpa ur kärnhuset.
  2. Skrubba citronen och skiva den.
  3. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
  4. Tillsätt vatten, socker, citron, grovt hackad ingefära samt kanel.
  5. Rör om och koka upp lagen.
  6. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 15 minuter för päronhalvor och 25 minuter för hela päron.
  7. Ta av från värmen och låt de svalna i lagen. Ska du spara dem i burk så lägg över i glasburk och sätt på lock. Se till att lagen täcker päronen.
  8. Servera ingefärspäronen med vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer