Indisk currygryta med kyckling

Indisk currygryta med kyckling, blomkål och broccoli smaksatt med hemgjord currypasta.
Här serverad med raita, picklad het mango och indiskt ris. Naan-bröd passar också till. Istället för hemgjord picklad mango kan du ta mango chutney.
Här en stor sats currygryta som om det blir över går bra att spara i kyl eller frys.
Hemgjord currypasta kan tyckas överkurs men blir mycket gott. Jag tycker inte det är någon idé att göra i mindre omgång. Man kan ta undan halva currypastan om du vill laga för 4 portioner. Spara då currypastan i kylen eller frysen till nästa gång. Ingredienserna till currypastan hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Istället för kycklinglår kan man ta kycklingklubbor (räkna då minst 16 kycklingklubbor).
Grytan blir bara godare om den lagas dagen innan. Vidare kan den gärna koka upp mot en timme om man har tid. Ev. rester är mycket goda i lunchlådan.

8 portioner indisk currygryta med kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 16 kycklinglår (2 pkt x ca 900 gram)
  • 2 msk matolja eller smör
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 huvud broccoli
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1,5 liter vatten
  • Currypasta: 4 msk hel koriander
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk mald kanel
  • 6 piri-piri chilifrukter eller valfri sort och mängd
  • 3 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 bit färsk ingefära, skalad i storlek som en tumme
  • 1 bit färsk galangal, skalad, ca storlek som en tumme
  • 1 bit färsk gurkmeja, skalad, ca storlek som en tumme
  • 3 msk tamarind
  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 0,5 dl citronjuice eller vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Rosta koriander, kryddnejlikor, spiskummin, kardemumma och svartpeppar i en panna på spisen tills de börjar knäppa.
  2. Mixa dem i en liten kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller krossa fint i mortel. Tillsätt sedan kanelen.
  3. Skölj chilifrukter och skär bort fästet. Strimla dem. Lägg i en matberedare.
  4. Skala och hacka lök, vitlök, ingefära, galangal samt gurkmeja (behövs bara sköljas) och lägg i bunken.
  5. Tillsätt olja samt citronjuice eller vitvinsvinäger.
  6. Lägg i en matberedare samt tillsätt de rostade malda kryddorna, citronsaft eller vinäger samt olja.
  7. Mixa landningen till en fin röra några minuter.
  8. Laga currygrytan: bryn kycklinglåren i en stekpannan i lite olja eller smör några i taget och lägg över i en stor kastrull.
  9. Tillsätt currypastan till kycklingen och rör om. Fräs någon minut.
  10. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärning samt smaka av med salt och socker.
  11. Låt currygrytan koka på låg värme i minst 30 minuter.
  12. Skölj och skär blomkål och broccoli i buketter. Skala och skär lök i grova bitar. Skölj och skär paprika i grova bitar.
  13. Tillsätt grönsakerna och rör om. Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  14. Börja koka ris och förbered andra tillbehör du vill servera till indiska currygryta.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer