Hjortgryta

Gryta med viltkött som hjortstek. Gott med mustigt rött vin och rostade rotfrukter. Grytan blir också god med annat viltkött.

6 portioner hjortgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg hjortstek i kuber
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja eller smör
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 liter rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk torkad timjan eller några kvistar färsk
  • 2 msk socker
  • salt och vitpeppar
  • Rostade grönsaker: 12 medelstora potatisar
  • 4 späda morötter
  • 1 gul lök
  • 1 kålrot
  • 3 paprikor, en av varje färg
  • 0,5 dl olivolja
  • 12 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Fräs i olivoljan eller smöret.
  2. Tillsätt köttet. Stek i tio minuter. Rör om då och då.
  3. Tillsätt tomatpurén och fortsätt stek i några minuter.
  4. Tillsätt rödvinet, socker och timjan.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt koka in. Spä sedan med vatten allt eftersom grytan kokar ner.
  6. Koka hjortgrytan i ca 2 timmar. Smaka på köttet om det är mört då är grytan klar att servera. Hjortgrytan blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.
  7. Rostade grönsaker: Skrubba potatis och morötter. Dela dem i bitar.
  8. Skala löken och klyfta den.
  9. Skala kålroten och dela den i kuber.
  10. Skölj paprikorna och dela dem i bitar.
  11. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och blanda med olja.
  12. Rosta grönsakerna i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Rör om då och då.
  13. Smaka av med salt och vitpeppar när du tagit ut dem. Testa också om potatisen är klar.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer