Hemlagad senap med honung

Hemlagad senap med honung och senapsfrön. En sötstark senap med gula och bruna senapsfrön, honung eller socker, ättika, citronsyra, ingefära, gurkmeja och lite vitlök. Att göra egen senap blir mycket gott.

Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.

1 burk hemlagad senap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 140 gram bruna senapsfrön
  • 35 gram gula senapsfrön
  • 1,25 dl vatten
  • 1 dl honung eller socker
  • 0,75 tsk salt
  • 0,75 tsk citronsyra
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 0,5 dl hett vatten
  • 0,5 tsk mald torkad ingefära
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 krm mald vitpeppar

Tillagning

  1. Koka senapsfröna i lite vatten i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  2. Krossa senapsfröna grovt i en mortel eller mixer.
  3. Lägg dem i en stor skål, tillsätt vattnet och rör om.
  4. Rör ihop honung eller socker, salt, citronsyra, ättika och hett vatten i en skål. Rör tills honung eller socker har löst sig.
  5. Tillsätt senapskornen och blanda. Man kan även mixa senapen igen.
  6. Späd med hett vatten om konsistensen är för tjock.
  7. Tillsätt ingefära, vitlökspulver, gurkmeja och vitpeppar och blanda väl.
  8. Fördela senapen i väl rengjord glasburk.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gärna senapen stå och mogna någon vecka så smakar den bäst. Senapen går såklart att äta direkt också.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer