Hemgjord tempurasmet

En japansk frityrsmet som blir tunn och knaprig. Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris. Hemgjord tempurasmet till japansk fritering. 

Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin). Gott att göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv. 

Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradippsås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott. Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd. 

Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i. Tempuramjöl finns även att köpa färdigt att blanda med kallt vatten.

4 portioner tempurasmet tempura

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 dl maizenamjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kallt vatten, vichyvatten eller kall öl
  • 600 gram valfria grönsaker och fisk att fritera
  • 1 liter majsolja
  • Dippsås: 1 dl japansk ljus soja ex. Kikkoman
  • 1 dl japanskt sött risvin sk mirin
  • 1 dl riven eller finstrimlad rättika daikon (valfritt)

Tillagning

  1. Koka ev. ris om du vill ha det till det du ska fritera.
  2. Förbered det du ska fritera. Skär grönsaker mm i grova bitar och lägg upp på fat.
  3. Blanda dippsåsen.
  4. Tempurasmet: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Ta först hälften av vattnet och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt mer vatten till en lös smet.
  5. Värm oljan i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i en kastrull. Tips: Friterar du i kastrull så se till att ha ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat.
  6. Vänd runt det du ska fritera i frityrsmeten.
  7. Lägg några bitar i taget i oljan, ca 7-9 stycken (annars svalnar oljan för fort - ha max värme på).
  8. Fritera 2-4 minuter tills det du friterar har en ljus men knaprig yta. Vänd runt efter halva tiden samt ta isär bitar om de fastnat i varandra.
  9. Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera efterhand resten.
  10. Tempura ska serveras helt nyfriterad ex i små korgar, på fat eller tallrik med soja eller dippsåsen till i små skålar samt ris vid sidan.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer