Hemgjord rostad musli

Hemgjord rostad müsli blir mycket god och smakrik. I längden blir den billigare än köpt färdig müsli också. Dessutom kan du välja ingredienser själv - här är ett förslag på prisvärd müsli. Du kan öka eller minska mängden efter tycke.
Vidare kan du ösa på med massor av nötter, frön och torkad frukt (något man brukar på leta efter i den köpta müslin även om det står med på paketet).
Köp ekologiska ingredienser.
Överblivna ingredienser kan du förpacka lufttätt tills det är dags att laga nästa omgång müsli.
Du kan variera ingredienser som nötter, torkad frukt, groddar, kli och flingor efter tillgång och smak.

2 liter müsli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1,2 liter havregryn eller rågflingor eller blanda
  • 2 dl russin
  • 2 dl vetegroddar
  • 180 gram nötter som paranötter, valnötter eller hasselnötter
  • 2 dl torkade äppeltärningar
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka nötter grovt.
  3. Sprid ut havregryn eller rågflingor eller båda och, tillsammans med nötter och vetegroddar på en ugnsplåt med höga kanter.
  4. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och rör om efter halva tiden.
  5. Rosta pumpakärnor samt solrosfrön i en stekpanna ca 5 minuter på hög värme. Rör om dem då och då under tiden så de inte bränns utan blir ljust bruna. Låt svalna.
  6. Ta ut gryn, flingor och groddar och låt svalna.
  7. Blanda allt i en skål och häll upp müslin på lufttäta burkar. Förvara lufttätt.
  8. Hemgjord rostad müsli är klart att njutas med förslagsvis filmjölk eller yoghurt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer