Hemgjord romrussinglass

Introduktion och förberedelse

God vaniljglass med russin dränkta i rom. Gillar du romrussin är detta glassen för dig.

Val av glassmaskin

Lättast är att göra hemgjord glass i en glassmaskin. Glassmaskiner finns i olika varianter. En billigare variant är en bunke man i fryser in några timmar innan samt en lite dyrare som har kompressor som fryser glassen direkt i maskinen. Följ maskinens anvisningar.

Serveringsförslag

  • Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda romrussinglassen lättare att göra snygga kulor av vid servering.
  • Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om den är stenhårt fryst.
  • Tänk på att romrussinglass innehåller alkohol så servera den ej till barn. Välj en romarom om du vill ha alkoholfri glass.
  • Om du vill kan du servera glassen i hembakta våffelstrutar.

Alkoholfri glass

Du kan smaksätta glassen med några droppar romarom istället för äkta rom.

Enkel glass utan glassmaskin

Har du ingen glassmaskin kan glassmassan frysas i en bunke. Ta ut efter 1,5 timmar och mixa någon minut med elvisp och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och du har en fin glass.

Gör en egen "glassmaskin" av två bunkar och fryst vatten

Alternativ två som blir mycket god hemgjord glass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken.

  1. Häll väl saltat vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel.
  2. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet över natten.
  3. Häll glassmassan i den översta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp på lägsta farten i tio minuter. Se till att komma åt i kanterna.
  4. Sätt in bunken i frysen i en kvart.
  5. Ta ut och vispa sakta glassen igen och snart så har du en smidig och krämig glass.

Gör egen romrussinglass med glassmaskin eller för hand i bunkar.
Gör egen romrussinglass med glassmaskin eller för hand i bunkar.

4 portioner romrussinglass

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram russin
  • 0,5 dl mörk rom
  • 0,5 vaniljstång
  • 5 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg russinen i en liten skål eller glas och tryck ihop dem. Häll på rom och täck över samt ställ in i kylen i några timmar.
  2. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  3. Vispa ägg och socker i en bunke några minuter tills det är fluffigt.
  4. Dela på vaniljstången på längden.
  5. Gröp ur halva stången och tillsätt den samt frön till grädden i en kastrull.
  6. Värm grädde och vanilj under omrörning till 70 grader.
  7. Vispa i den varma grädden till äggblandningen.
  8. Slå tillbaks glassmeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning till 80 grader. Vispa i gelatinbladet.
  9. Häll upp glassmassan i en bunke och låt svalna. Ställ i kylen allt kallna i några timmar eller över natten.
  10. Ta upp vaniljstången.
  11. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
  12. Häll av romen från russinen om du vill (spara den ev. och drick upp den). Russinen vänds i glassen när den är mjuk och nygjord.
  13. Frys gärna romrussinglassen i några timmar extra så får den fin smak och hårdnar lite.
E-mail
Medel: 4.4 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 479 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-27