Hemgjord romrussinglass

God vaniljglass med russin dränkta i rom. Gillar du romrussin är detta glassen för dig.
Lättast är att göra hemgjord glass i en glassmaskin. Det finns två typer - en där man i förväg fryser in skålen där glassen ska frysas samt en lite dyrare som har en kyl kompressor som fryser glassen direkt i maskinen. Följ maskinens anvisningar.
Har du ingen maskin kan glassmassan frysas i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
Alternativ tre som blir mycket god hemgjord glass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa sakta glassen igen och snart så har du en smidig och krämig glass.
Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda romrussinglassen lättare att göra snygga kulor av vid servering.
Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den länge efter du tillverkat den.
Tänk på att romrussinglass innehåller alkohol så servera den ej till barn.
Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor - sök recept här på receptfavoriter.se

4 portioner romrussinglass

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram russin
  • 0,5 dl mörk rom
  • 0,5 vaniljstång
  • 5 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg russinen i en liten skål eller glas och tryck ihop dem. Häll på rom och täck över samt ställ in i kylen i några timmar.
  2. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  3. Vispa ägg och socker i en bunke några minuter tills det är fluffigt.
  4. Dela på vaniljstången på längden.
  5. Gröp ur halva stången och tillsätt den samt frön till grädden i en kastrull.
  6. Värm grädde och vanilj under omrörning till 70 grader.
  7. Vispa i den varma grädden till äggblandningen.
  8. Slå tillbaks glassmeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning till 80 grader. Vispa i gelatinbladet.
  9. Häll upp glassmassan i en bunke och låt svalna. Ställ i kylen allt kallna i några timmar eller över natten.
  10. Ta upp vaniljstången.
  11. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
  12. Häll av romen från russinen om du vill (spara den ev. och drick upp den). Russinen vänds i glassen när den är mjuk och nygjord.
  13. Frys gärna romrussinglassen i några timmar extra så får den fin smak och hårdnar lite.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer