Hemgjord lammkorv

Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Vill du ha en röd korv med lång hållbarhet så kan du tillsätta nitritsalt i korvsmeten.
Du behöver 3 meter bomullssnöre och 1 nål.

20 hemgjorda lammkorvar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg lammfärs
  • 3 gula lökar
  • 2 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 tsk mald vit- eller svartpeppar
  • 4 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 dl kallt vatten
  • 10 m fjälster
  • SALTBLANDNING: 2 msk salt
  • 2 msk strösocker

Tillagning

  1. Lägg fjälstren i kallt vatten i en bunke.
  2. Lägg lammfärsen i en stor bunke.
  3. Skala och hacka löken och blanda i. Pressa i vitlök. Blanda i alla övriga ingredienserna i köttfärsen till en jämn rätt lös smet. Ställ färsen i kylen medan du förbereder och smakar av den.
  4. Kör lammfärsblandningen genom köttkvarnen två varv.
  5. Provstek lite av lammfärsblandningen i en stekpanna och tillsätt ev. mer av salt, peppar och kryddor.
  6. Nysta upp ett fjälster i taget och spola igenom det med kallt vatten.
  7. Trä upp hela fjälstret på korvhornet på köttkvarnen.
  8. Knyt om änden på fjälstret med en liten bit bomullssnöre.
  9. Fyll på med korvsmet i kvarnen och tryck ut smeten så att hornet fylls och mata ut smeten till en enda löst packad lammkorv som du lägger på en bricka.
  10. När hela korvsmeten är utmatad så tar du loss fjälstret. Eller sätter på ett nytt fjälster om du har korvsmet kvar och fjälstret tagit slut.
  11. Forma lagom långa lammkorvar ca 15 cm långa, med 3-4 cm mellanrum mellan fyllningen. Obs korven ska stoppas löst - nästan halvfullt (annars kan korven spricka). Helst utan någon luft i (lufta hål med nål).
  12. Knyt bomullssnöre på varje ända av varje tänkt korv (två knutar på varje mellanrum med någon cm mellan).
  13. Klipp ev. av mitt i mellan korvarna och knutarna eller låt de sitta ihop när du tillagar korvarna.
  14. Lägg upp korvarna på en bricka efter hand.
  15. Skölj lammkorvarna i kallt vatten.
  16. Blanda saltblandningen på en tallrik och gnid in korvarna i saltblandningen.
  17. Lägg lammkorvarna i en bunke några timmar i kylen, helst över natten eller något dygn så får lammkorvarna godast smak.
  18. Laga till korven eller frys lammkorvarna. Skölj korvarna i kallt vatten innan tillagning.
  19. Sjud lammkorvarna med en klyftad lök samt lagerblad eller stek på svag värme i smör eller olivolja stekpanna eller långpanna ca 20 minuter tills de är genomvarma.
  20. Ta upp dem och servera kokta. Eller kyl och spara. Eller grilla.
  21. Eller värm en panna och stek dem och bryn dem så de får lite färg i lite smör eller olivolja samt servera lammkorvarna.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer