Hemgjord keso

Hemgjord keso eller cottage cheese. Ysta egen färsk keso av vanlig mjölk.
Du behöver beställa lite speciella ingredienser för att göra egen keso. Kanske hittar du dessa i Sverige annars finns de att beställa på en Dansk hemsida som heter Hjemmeproduktion.dk. Där ska du beställa syrningskultur (mjölksyrebakterier) och ostelöbe (löpe). Du behöver också en digital termometer, en kastrull med lock, en hålslev, ett durkslag, en kniv och en stor bunke.
Du får vassle över och den kan man göra ricotta ost på. Man behöver dock mycket vassla för att få någon vidare mängd ost ca 120 gram av 3 liter vassla. Räkna att du får ca 2,8 liter vassle från nedan recept. Tillsätt då 0,6 liter vanlig mjölk. Värm till 80 grader. Rör i 2 tsk vinäger. När ricottaosten flyter upp på ytan i klumpar så häller du av den i durkslag. Nu kan man pressa ihop och använda ricottan. Håller sig några dagar i kylen. God med spenat till fyllning av tortellini och pastarör. Eller som dessert med päron och valnötter i honung.

1 kg keso

  • Förberedelse: 3 tim 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 3 liter minimjölk eller lättmjölk
  • 0,25 tsk syrningskultur mjölksyrebakterier
  • 0,5 tsk löpe
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp mjölk i en kastrull.
  2. Värm sakta mjölken till 32 grader.
  3. Sätt på lock och slå in i två kökshanddukar så att mjölken håller temperaturen så gott det går. Låt den stå i 1 timme.
  4. Rör ut löpen i en halv dl vatten i ett glas.
  5. Rör i löpen i mjölken och sätt åter på lock samt slå in kastrullen i haddukar. Låt stå i en timme till.
  6. Nu har mjölken stelna till en fast klump i vasslen. Skär ostmassan med en kniv i tärningar ca 1 cm i storlek på alla håll så gott det går. Dessa tärningar blir sedan keso-kornen.
  7. Låt ostmassan stå i 15 minuter till med lock och handdukar.
  8. Värm ostmassan i kastrullen sakta under en halvtimme till 45-55 grader. Rör om så att värmen sprider sig jämnt då och då. Värmer man för snabbt blir ostkornen som gummi. Man kan smaka på ostkornen under tiden och hälla av dem när de är goda.
  9. Häll av ostkornen i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  10. Blanda grädde med vatten och salt.
  11. Blanda ihop ostkornen med gräddblandningen och smaka av keson med salt.
  12. Nu är keson klar att äta. Låt gärna keson stå lite så grädden tränger in i ostkornen. Förvaras i kylen upp till några dagar.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer