Hemgjord kefir

Hemgjord kefir av mjölk och kefirkultur. Med frystorkad kefirkultur eller vanlig kefir som du startar kulturen med. När du väl ha en färdig kefir använder du en sparad del (2 msk räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång kefir. Kan upprepas runt 15 gånger.
Kefirkultur kan du bla beställa från ostlabbet.se.
Gott som vanlig fil ex. med musli som frukost.

1 liter hemgjord kefir

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter standard mjölk 3%
  • 2 msk kefir eller 5 gram kefirkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp mjölken till 90 grader och ställ i kallt vatten i vasken.
  2. Häll upp i en burk eller kanna.
  3. Kyl till rumstemperatur.
  4. Blanda i kefir eller kefirkultur och rör om.
  5. Täck över och låt stå i 24 timmar i rumstemperatur eller något dygn till.
  6. Ställ in i kylen i 12 timmar. Kefiren ska tjockna till filmjölk och är då klar att serveras.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer