Hemgjord gnocchi med soltorkad tomat, chili och vitlök

Introduktion och förberedelse

Hemgjord gnocchi med soltorkad tomat är en god vegetarisk pasta smaksatt med het chili, vitlök, lite pesto och god parmesanost.

Serveringsförslag

Gott till är en tomatsallad med cocktailtomater eller annan tomatsallad eller grönsallad.

Med köpt färsk gnocchi

Det går bra att laga rätten med färdig köpt färsk gnocchi och koka den. Då går tillagningstiden ner till någon kvart. Räkna då 2 pkt färsk gnocchi.

Angående parmesan

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället som Violife prosociano. Eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner gnocchi med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram potatis, mjölig
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl mjöl till att forma gnocchisarna
  • 1 krm riven muskotnöt (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk pesto
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 0,5 rödlök

Tillagning

  1. Köp färdig färsk gnocchi eller gör hemgjord gnocchi enligt följande: Skala och dela potatisen i 3x3 cm bitar eller skivad den i 1 cm skivor.
  2. Koka potatisen mjuk ca 15 minuter.
  3. Häll av potatisen väl i ett durkslag. Sprid ut potatisen på en bricka och låt ånga av i 10 minuter. Potatisen ska vara så torr som möjligt.
  4. Mosa potatisen med elvisp eller pressa den i potatispress och i en stor skål.
  5. Blanda potatismoset med ägg, riven muskot och salt.
  6. Tillsätt vetemjöl några dl i taget så att potatisdegen blir fastare. Den ska vara hanterbara och ej för klibbig men samtidigt gå att forma till gnocchis.
  7. Dela upp degen i sex delar.
  8. Ta fram en skärbräda och mjöla den.
  9. Ta en del gnocchideg och rulla ut till en 30-40 cm lång och 2 cm tjock rulle.
  10. Mjöla rullen runt om och skär den i 2 cm bitar - gnocchis.
  11. Tryck till med en gaffel på varje gnocchi om du vill ha räfflad gnocchi (och det vill man för då fastnar det mer sås på gnocchin).
  12. Lägg över gnoccisarna med 0,5 cm mellanrum på mjölad bricka.
  13. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta med en tsk salt samt tillsätt någon tsk olivolja.
  14. Häll 1 dl av oljan från tomaterna i en liten kastrull.
  15. Skala och pressa i vitlöken.
  16. Tillsätt chiliflakesen.
  17. Fräs vitlök och chili någon minut tills vitlöken börjar bli ljust brynt. Ta av från värmen. OBS vitlöken får en bli bränd då smakar den bara bittert.
  18. Riv parmesan eller grano padano fint.
  19. Dags att koka gnocchin: Lägg hälften av gnocchin i det sjudande vattnet. Skaka kastrullen något så de ej klibbar ihop.
  20. Inom några minuter flyter de upp och då är gnocchin kokt och du kan sleva upp dem i ett durkslag du ställt i en stor skål.
  21. Fortsätt koka resterande gnocchis.
  22. Blanda gnocchisarna med vitlöks- och chilioljan, peston, salt, peppar samt hälften av osten i en skål eller kastrull. Servera resterande ost att strö över.
  23. Gott till är sallad på halverade cocktailtomater med hackad rödlök toppad med lite olja från tomaterna samt någon msk vinäger.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 326 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-12