Hemgjord Ceasardressing till Ceasarsallad

Ceasardressing till ceasarsallad med romansallad, kyckling och parmesanost.
Ceasarsallad är god att servera i mindre portioner som förrätt, större som huvudrätt eller på fat vid buffé eller middag.
FÖRSLAG PÅ SERVERING AV CEASARSALLAD:

4 portioner ceasardressing

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 sardellfiléer
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 2 tsk vit fin vinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl fin olivolja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Förslag servering: 1 rödlök (valfritt)
  • 2 krukor eller huvuden romansallad
  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl hyvlad parmesanost eller grano padano att garnera med

Tillagning

  1. Hacka och mosa sardellerna i en matberedare eller i en stor mortel.
  2. Blanda i senap, äggula, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressa i citron.
  3. Vispa ihop och tillsätt olivolja droppvis under kraftig omrörning - lite i början sedan mer efterhand. Nu blir ägg och olja som en majonnäs. En elvisp är enklast att vispa med.
  4. Tillsätt parmesanost och smaka av ceasardressingen med salt och peppar.
  5. Förvara ceasardressingen i kylen.
  6. FÖRSLAG PÅ CEASARSALLAD MED KYCKLING: Banka gärna ut kycklingfiléerna något. Salta och peppra dem och grilla dem eller bryn i olivolja runt om. Efterstek med lite folie eller lock över i ca 5 minuter tills kycklingen är genomstekt. Sätt åt sidan att svalna.
  7. Kantskär under tiden brödet och skär det i tärningar.
  8. Stek brödtärningarna i 2-3 msk olivolja tills de är ljust bruna. Salta dem lite.
  9. Skala och skär löken i tunna ringar. Ett tips är att lägga dem i en bunke, strö över lite salt och arbeta in så mjuknar löken och blir mildare och godare i rå i sallad.
  10. Ansa och dela salladen i grova bitar. Lägg i en stor bunke eller skål. Hit kan du förbereda.
  11. Vid servering av ceasarsalladen så blandar du salladen med hälften av dressingen.
  12. Fördela salladen i högar på tallrikar eller på fat.
  13. Strö över löken.
  14. Skär upp kycklingfiléerna i sneda skivor och fördela dem runt om på salladen.
  15. Strö över krutongerna, riv eller hyvla över ost och servera resten av dressingen över eller i en skål vid sidan för de som vill ha mer dressing.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer