Hemgjord äppeldricka

Hemgjord kallrörd äppeldricka. God och supernyttig dricka på äpplen i bitar du rårör med kallt vatten, silar av och sedan blandar med socker. Kokas ej och spädes med vatten efter smak. Äppeldricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink. Servera den kall och gärna ned is.

Du kan också laga sötare och mer koncentrerad äppelsaft.

Konserveringsmedel som natriumbensoat är bara nödvändigt om du ska spara äppeldrickan länge. Annars kan den börja jäsa vilket kan vara intressant... Sterilisera då även flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader. Förvara mörkt och svalt. Håller några månader.

Väljer du att använda röda äpplen med skal så får du rosa äppeldricka.

 

3 liter äppeldricka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg äpplen, helst svenska röda ekologiska ex. Aroma
  • 3 liter vatten
  • 0,5 msk citronsyra
  • 3 krm natriumbensoat eller atamon (valfritt konserveringsmedel)
  • 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna.
  2. Välj äpplen utan skador. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur om du ej vill. Med rött skal får du rosa dricka. Skölj dem noga.
  3. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva eller riv sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  4. Lägg äpplen i en stor bunke.
  5. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
  6. Täck över och låt stå i kylen i minst två dygn (upp till fyra dygn). Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står. Rör om då och då.
  7. Sila äppeldrickan genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning.
  8. Tillsätt socker och rör tills det löst sig.
  9. Skumma äppeldrickan om det behövs och fyll äppeldrickan på rena flaskor samt förslut dem.
  10. Förvara flaskorna kallt och mörkt.
  11. Äppeldrickan är hållbar i ca 2 månader oöppnad, svalt och mörkt.
  12. Späd äppeldrickan med lika delar vatten eller efter smak vid servering. Servera gärna väl kyld. Is är gott i också.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer