Hemgjord äppeldricka

Hemgjord kallrörd äppeldricka. God och supernyttig dricka på äpplen i bitar du rårör med kallt vatten, silar av och sedan blandar med socker. Kokas ej och spädes med vatten efter smak. Äppeldricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink. Servera den kall och gärna ned is.

Du kan också laga sötare och mer koncentrerad äppelsaft.

Konserveringsmedel som natriumbensoat är bara nödvändigt om du ska spara äppeldrickan länge. Annars kan den börja jäsa vilket kan vara intressant... Sterilisera då även flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader. Förvara mörkt och svalt. Håller några månader.

Väljer du att använda röda äpplen med skal så får du rosa äppeldricka.

 

3 liter äppeldricka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg äpplen, helst svenska röda ekologiska ex. Aroma
  • 3 liter vatten
  • 0,5 msk citronsyra
  • 3 krm natriumbensoat eller atamon (valfritt konserveringsmedel)
  • 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna.
  2. Välj äpplen utan skador. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur om du ej vill. Med rött skal får du rosa dricka. Skölj dem noga.
  3. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva eller riv sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  4. Lägg äpplen i en stor bunke.
  5. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
  6. Täck över och låt stå i kylen i minst två dygn (upp till fyra dygn). Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står. Rör om då och då.
  7. Sila äppeldrickan genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning.
  8. Tillsätt socker och rör tills det löst sig.
  9. Skumma äppeldrickan om det behövs och fyll äppeldrickan på rena flaskor samt förslut dem.
  10. Förvara flaskorna kallt och mörkt.
  11. Äppeldrickan är hållbar i ca 2 månader oöppnad, svalt och mörkt.
  12. Späd äppeldrickan med lika delar vatten eller efter smak vid servering. Servera gärna väl kyld. Is är gott i också.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer