Hemgjord äppeldricka

Introduktion och förberedelse

Hemgjord kallrörd äppeldricka. God och supernyttig dricka på äpplen i bitar du rårör med kallt vatten, silar av och sedan blandar med socker.

En äppeldricka som ej behöver kokas.

Serveringsförslag

  • Spädes med vatten efter smak.
  • Äppeldricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink. Servera den kall och gärna ned is.

Tips

  • Du kan också laga sötare och mer koncentrerad äppelsaft.
  • Konserveringsmedel som natriumbensoat är bara nödvändigt om du ska spara äppeldrickan länge. Annars kan den börja jäsa vilket kan vara intressant.
  • Sterilisera då även flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader. Förvara mörkt och svalt. Håller några månader.
  • Väljer du att använda röda äpplen med skal så får du rosa äppeldricka.

Mos på resterna

Om du vill kan du ta vara på resterna och göra äppelmos på.

Var noga i början och skala, kärna ur äpplena samt skär bort ev. fula bitar. Väg äppelresterna.

På 1 kg äppelrester kan du förslagsvis ta 1/2 kg socker - eller så sött du vill ha ditt mos. Koka i 10 minuter.

Häll upp på rengjorda burkar med lock eller plastburkar. Kan också läggas i plastburkar och frysas in. Eller låt svalna och frys i fryspåsar. Ta fram och tina samt förvara i kylen. Det har någon veckas hållbarhet i kylen.

3 liter äppeldricka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg äpplen, helst svenska röda ekologiska ex. Aroma
  • 3 liter vatten
  • 0,5 msk citronsyra
  • 3 krm natriumbensoat eller atamon (valfritt konserveringsmedel)
  • 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna.
  2. Välj äpplen utan skador. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur om du ej vill. Med rött skal får du rosa dricka. Skölj dem noga.
  3. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva eller riv sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  4. Lägg äpplen i en stor bunke.
  5. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat (valfritt).
  6. Täck över och låt stå i kylen i minst två dygn (upp till fyra dygn). Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står. Rör om då och då.
  7. Sila äppeldrickan genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning.
  8. Har du skalat och kärnat äpplena innan samt har fina rester på äpplena kan du göra äppelmos på dessa.
  9. Tillsätt socker till den avrunna äppeldrickan och rör tills det löst sig.
  10. Skumma äppeldrickan om det behövs och fyll äppeldrickan på rena flaskor samt förslut dem.
  11. Förvara flaskorna kallt och mörkt.
  12. Äppeldrickan är hållbar i ca 2 månader oöppnad, svalt och mörkt.
  13. Späd äppeldrickan med lika delar vatten eller efter smak vid servering. Servera gärna väl kyld. Is är gott i också.
E-mail
Medel: 4.2 (64 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-14