Hembakta vetetortillas

Introduktion och förberedelse

Hembakta tunna vetetortillas gräddade i stekpanna.

Serveringsförslag

Tips

  • Baka dem gärna samma dag som de ska serveras.
  • De blir extra goda om du värmer dem i en form täckta med folie i ugnen till servering. Detta är smidigt om ni är flera och har dukat upp exempelvis en tacobuffe med kött eller utan kött.
  • De kan också frysa in och tinas till servering.

Alternativ

Ett alternativ till vetetortillas är att baka mexikanska majstortillas med majsmjöl istället för vetemjöl. Prova ex. majstortillas med pulled beef och annat gott.

4 portioner, 12 medelstora vetetortillas, 3 per portion

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 6 dl, ca 400 gram vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • Ca 2 dl kallt vatten
  • 2 msk majsolja eller annan vegetabilisk olja

Tillagning

  1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke eller matberedare.
  2. Tillsätt vatten och olja samt blanda ihop till en deg. Tillsätt ev. lite mer vatten så att degen är fast men ändå klibbar i kanten och mjuk nog att knåda ut till platta tortillas.
  3. Låt stå i kylen i 30 minuter.
  4. Dela degen i tolv bitar och forma till bollar.
  5. Platta ut bullarna och kavla dem till tunna tortillas ca 15-20 cm i diameter. Eller använd en tortillapress.
  6. Sätt på en eller flera stekpannor. När de är varma (lite över medelvärme) så gräddar du varje vetetortilla en minut på varje sida. Låt svalna övertäckta eller inslagna i kökshandduk.
  7. Servera ljumma i en brödkorg inslagna i en kökshandduk.
E-mail
Medel: 3.7 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 300 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-01