Helstekt oxfilé med färskost och portvinssås

Helstekt oxfilé fylld med vitlöksfärskost och serverad med en Portvinssås. En oxfilé som passar att förbereda i god tid och sedan värma i ugnen till servering.

Servera oxfilén som på tallriksbilden med salladsfat samt rostade rotfrukter eller valfria tillbehör. Några andra förslag är festpotatis, potatisklyftor, hasselbackspotatis, potatisgratäng, potatisbakelsergrönsallad med avokado osv. 

Tips vid köp av oxfilé:

Köp en fin svensk bit oxfilé. Du kanske har ett pris på oxfilé men det finns fina och mindre fina bitar. Finast är mittenbiten på oxfilén Den kallas chateuabriand - är dyr och inte vanlig i köttdisken. Vanligt är ändbitar och de är väl ok till det lägre oxfilépriset men be gärna charken ta fram en fin hel bit. Vidare kan du köpa hel bit oxfilé (finns även frysta att tina) och putsa den samt skära bort svans och huvud. Ändbitarna kan du portionsfrysa för annat tillfälle. Har du inte en jättefin mittbit chateuabriand så kan du ta steksnöre och binda upp biten till en fin rund form. Till receptet funkar även annan filé som fläskfilé, ytterfilé av lamm, älgfilé, rådjursfilé eller renfilé.

Vintips:

Till oxfilén med portvinssåsen passar bla ett fylligt rött vin exempelvis en Merlot från Chile eller Argentina bra.

Stekgrader för oxfilé:

55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.

6 portioner

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 800 gram oxfilé
  • 2 msk smör
  • 2 krm svartpeppar
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk hackad persilja (fryst funkar)
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör till såsen
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl portvin Ruby eller Tawny
  • 3 msk ljus soja
  • 1,5 dl vatten
  • 5 kvistar färsk timjan

Tillagning

  1. Dagen innan eller på morgonen: Putsa oxfilén och bind ev. upp den med steksnöre.
  2. Bryn oxfilén runt om i smör och peppar. Lägg över på en tallrik att vila och svalna. Täck sedan över och sätt in i kylen att kallna hel. Tillsätt och vispa ur stekpannan med 1,5 dl vatten som du sedan ska ha till såsen.
  3. Laga portvinssåsen: Skala och finhacka löken.
  4. Fräs löken i smör utan att det får färg någon minuter.
  5. Rör i mjölet och låt bli ljust brynt ca 30 sekunder.
  6. Tillsätt portvin lite i taget och rör ut klumpar. Tillsätt och sila sedan ner stekskyn.
  7. Låt såsen koka i minst 20 minuter på låg värme. Späd ev. med lite vatten till önskad tjocklek. Smaka av såsen med ljus soja, salt och svartpeppar. Vill du ha lite mer färg på såsen så kan du tillsätta några droppar koloritsoja. Ställ såsen åt sidan att svalna.
  8. Skala och pressa vitlöken samt blanda med färskosten samt hackad persilja. Smörj en ugnsfast form med lite smör.
  9. Ta upp kött och skär i sex lika stora bitar. Bred en rejäl klick färskost mellan varje bit och sätt ihop dem igen samt placera dem i ugnsformen. Slå såsen runt. Ställ i övertäckt i kyl fram tills det är dags att servera. Håller 1-3 dagar.
  10. Servering: planera och förbered först önskade tillbehör. När det är dags för middag så värmer du ugnen till 175 grader någon timme innan servering. Sätt in formen med köttet samt en stektermometer - det tar cirka 30 minuter beroende på önskad stekgrad.
  11. Garnera med plockad färsk timjan samt ev. hackad bladpersilja eller annat grönt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer