AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Havrekakor

Havrekakor Havrekakor är mättande, söta och energigivande kakor bakade med havregryn, smör, socker och vetemjöl.
Havrekakor är också goda som snabb dessert smulade över jordgubbar med vaniljyoghurt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 11)
ca 25 havrekakor
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 125 g margarin eller smör
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl socker
  • 3 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt

Tillagning:

  1. Sätt ugn på 200 grader.
  2. Smält fett i en panna. Blanda med havregryn, socker, mjölk, vetemjöl och hjorthornssalt i en bunke.
  3. Havrekakor: rulla bollar av degen i storlek som valnötter. Placera dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper och platta till dem till ca 2 cm tjocklek med en gaffel.
  4. Havrerutor: Bred ut havrekakssmeten på en bakplåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i cirka 10-15 minuter.
  6. Bakar du havretuor så skär du ut rutor när degen ännu är varm. Låt sedan svalna.
  7. Låt havrekakorna svalna innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Havrekakor:

Kladdkaka i långpanna
Kladdkaka i långpanna. Kladdig chokladkaka som är enkel att baka till många. Kan också kallas brownies.
Skärs i rutor och serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde kanske smaksatt med likör som punsch eller amaretto. Eller en kula vaniljglass och färska hallon eller jordgubbar. Du kan också ha på frosting eller glasyr.
Björnbärsmuffins
Björnbärsmuffins. Muffins eller cupcakes med färska björnbär.
Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Krusbärskaka kaka med krusbär
Krusbärskaka. En sockerkaka fylld med krusbär och toppad med pärlsocker och mandelspån.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Vegetarisk pastasås med sojafärs och curry
Vegetarisk pastasås med sojafärs, curry, vitlök, chili och grädde.
Istället för vanlig grädde och mjölk kan du ta Imat (havregrädde samt havremjölk) eller sojagrädde samt sojamjölk.
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger. Sallad med färsk spenat blir kanongod med syrlig balsamvinäger och riven parmesan.
Grönsakswok
Grönsakswok. Asiatisk wok med blandade grönsaker i god woksås. Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.
Grönsakswoken är god med ris som jasminris eller blanda med kokta nudlar. Andra alternativ är råris, basmatiris, nudlar eller kokt vete.
Strimlad stekt ägg på toppen är gott och nyttigt att toppa grönsakswoken med men kan såklart uteslutas.
Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
Andra grönsaker som passar i grönsakswok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Äppelmuffins äpplemuffins muffins med äpple
Äppelmuffins eller äpplemuffins. Hembakta muffins med bitar av äpple.

Potatisbakelser med getost
Potatisbakelser med getost är ett gott potatistillbehör smaksatt med ugnsbakad riven potatis, ägg, grädde och getost. En slags potatisgratäng fast med riven potatis och ägg som bakas i portionsformar eller muffinsformar. Kan också bakas i hel mindre ugnsform istället för portionsformar.
Potatis bakelser är ett mättande och mycket gott potatistillbehör till det mesta som fiskrätter, vilt, vegetariskt, kött och kyckling.
Räkna 4 större portioner eller 6 mindre ex. om du ska servera potatisbakelserna till en lyxigare rätt upplagd på tallriken då ser det bättre ut med ett lite mindre potatistillbehör. Vidare kanske man då också äter förrätt och efterrätt.
Getosten kan bytas mot någon annan stark ost som fetaost, parmesan, cheddar, Fontina, Västerbottenost, grönmögelost osv.
Hembakat hamburgerbröd
Hembakat hamburgerbröd. Hemgjort hamburgerbröd är kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, ketchup - voila. Jag brukar börja med bröd såklart sedan majonnäs underst, sedan sallad, hamburgare, tomat, lök, ketchup och sist toppa med det goda nybakta hamburgerbrödet. Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook