AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Havrekakor

Havrekakor Havrekakor är mättande, söta och energigivande kakor bakade med havregryn, smör, socker och vetemjöl.
Havrekakor är också goda som snabb dessert smulade över jordgubbar med vaniljyoghurt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 14)
ca 25 havrekakor
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 125 g margarin eller smör
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl socker
  • 3 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt

Tillagning:

  1. Sätt ugn på 200 grader.
  2. Smält fett i en panna. Blanda med havregryn, socker, mjölk, vetemjöl och hjorthornssalt i en bunke.
  3. Havrekakor: rulla bollar av degen i storlek som valnötter. Placera dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper och platta till dem till ca 2 cm tjocklek med en gaffel.
  4. Havrerutor: Bred ut havrekakssmeten på en bakplåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i cirka 10-15 minuter.
  6. Bakar du havretuor så skär du ut rutor när degen ännu är varm. Låt sedan svalna.
  7. Låt havrekakorna svalna innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Havrekakor:

Tiramisu
Tiramisu. En kall italiensk dessert, smaksatt med kaffe, kakao och färskost mascarpone. Tiramisù betyder pigga upp mig på italienska.
Vin Santo passar bra till tiramisu. Eller en espresso och grappa.
Du kan också använda tårtbotten eller sockerkaka istället för italienska kex.
Mascarponeost kan ersättas av naturell färskost.
Istället för espresso kan du ta starkt bryggkaffe eller starkt pulverkaffe.
Tiramisu kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.
Om du använder tårtbotten så varvar du likadant som med kexen. Ev. kan du ta ett till lager med tårtbotten. Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka.
Som sprit kan du ta Amaretto (mandellikör), Marsala (sött dessertvin), grappa, Maraschino (körsbärssprit), calvados (äppelbrännvin) konjak eller annan brandy.
Du kan utesluta spriten och ersätta med rivet skal och saft från en halv citron.
Advenstkaka adventskaka saffranskaka till advent
Adventskaka eller saffranskaka. Baka god och enkel hembakt saffranskaka till advent. Saffranskakan kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. jordgubbssylt.
1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan. Ursäkta felstavningen i titeln.
Mandelkubbar
Mandelkubbar. Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade.
1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil
Gräddfilssås med olika smaksättningar. Sås med gräddfil. Smaksätt gräddfil så blir det en tjock god sås. Enkelt och supergott.
Gräddfilssås passar till dipp eller inkokt eller rökt fisk, skinka, matjesill, kassler, stekt fisk, kallt kött som rostbiff, kyckling, stekt strömming eller sill, korv, potatissallad, bakad potatis, potatisklyftor, grillat mm. Gräddfilssås passar också som dippsås till chips, nachos, tex mex eller grönsaksfat.
Gräddfilssås blir tunn om du rör den för mycket så blanda bara i smakingredienserna så är gräddfilssåsen klar. Serveras kall. Här är några gräddfilssåser med olika smaker.
Du kan också ersätta gräddfil med matlagningsyoghurt, gräddyoghurt eller grekisk yoghurt.
Linser med curry, blomkål och potatis
Linser med curry, blomkål och potatis. Potatis och curry passar faktiskt mycket bra ihop speciellt med blomkål i denna indiska linsgryta.
Späs linserna med vätska blir de billig gryta och soppa som räcker till många. Passar som vegetarisk rätt eller tillbehör till det mesta från korv, kyckling, fisk, fläsk och på bufféer. Prova med skivad kryddstark korv. Lägg lite energi på att baka ett rustikt bondbröd så blir middagen fullkomlig.
Kokt quinoa
Grundrecept på kokt quinoa. Quinoa passar som tillbehör till det mesta. Quinoa kan också blandas till varm eller kall quinoasallad med ex. kokt morot, hackad persilja, kokt broccoli mm. Quinoa är nyttigt och innehåller mycket protein.
1 dl quinoa ger ca 3 dl kokt. Räkna 0,5 dl okokt quinoa per portion vilket ger 1,5 dl kokt.
Om du vill kan du koka quinoan i mer vatten och hälla av i durkslag. Ska du använda quinoan kall så sköljer du den kall i durkslag efter kokning.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Julpaté Julpate
Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.
Köttfärslimpa
Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop den.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Moussaka grekisk gratäng med äggplanta aubergine
Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine, potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.
Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
Aubergineskivorna kan stekas innan i olivolja samt potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Då går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook