AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Havrekakor

Havrekakor Havrekakor är mättande, söta och energigivande kakor bakade med havregryn, smör, socker och vetemjöl.
Havrekakor är också goda som snabb dessert smulade över jordgubbar med vaniljyoghurt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 11)
ca 25 havrekakor
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 125 g margarin eller smör
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl socker
  • 3 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt

Tillagning:

  1. Sätt ugn på 200 grader.
  2. Smält fett i en panna. Blanda med havregryn, socker, mjölk, vetemjöl och hjorthornssalt i en bunke.
  3. Havrekakor: rulla bollar av degen i storlek som valnötter. Placera dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper och platta till dem till ca 2 cm tjocklek med en gaffel.
  4. Havrerutor: Bred ut havrekakssmeten på en bakplåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i cirka 10-15 minuter.
  6. Bakar du havretuor så skär du ut rutor när degen ännu är varm. Låt sedan svalna.
  7. Låt havrekakorna svalna innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Havrekakor:

Chokladsockerkaka
Chokladsockerkaka. En god sockerkaka med chokladsmak.
Myslibar müslibar muslibar
Myslibar, müslibar eller muslibar - samma sak men olika stavning. Granolabars heter det ibland på engelska. Granola är ett annat ord för müsli.
I princip kan du blanda vilka ingredienser du vill till dina favorit muslibars.
Du kan använda färdig musli eller havregryn, torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, torkade plommon; sesamfrön, jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, bananchips, torkad papaya, torkad ananas, kokosflingor, solrosfrön och havrekli. Ingredienserna till müslibarerna binder man sedan ihop med sirap eller honung, smör eller margarin, lite vetemjöl och lite bakpulver samt lite hett vatten.
Rör ihop allt till en röra som man sedan bakar/torkar i en ugnspanna. Ägg har en del i också men inte jag. Jag satte ihop ett förslag nedan sedan kan man ta lite vad man har hemma.
Mördeg
Mördeg utan ägg till kakor, desserter och pajer. Pajdeg till söta pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Kokt potatis
Kokt potatis. Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis och färskpotatis.
Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.
Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.
Curry med grönsaker och Tzay
Curry med grönsaker och Tzay (sojakuddar). En vegetarisk currygryta med grönsaker som är god med ris.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Tzay säljs som spett och finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein marinerade i chili och ingefära.
Mejeriprodukterna som mjölk och grädde kan bytas mot sojamjölk och sojagrädde. Smör kan ersättas med olja eller margarin.
Jordnötssås
Jordnötssås till grillspett, thaimat osv. Sås med jordnötssmör, kokosmjölk och lite chili eller röd currypasta.
God att marinera kycklingbitar i och trä på spett och grilla. Dubbla då gärna såsen (och ta en del till marinad) så att du har lite kall sås att servera till kycklingspetten. Thairis passar till.
Istället för jordnötssmör kan du själv mixa ca 3 dl jordnötter (osaltade helst) fint i en matberedare ev. tillsammans med övriga ingredienser så är jordnötssåsen klar. Kokar du jordnötssåsen så får den godare smak - sjud gärna i 40 minuter.
Tänk på att inte servera överbliven marinad som sås. Dela istället upp såsen i två delar innan och ha en orörd skål till servering som sås vid bordet. Ta den andra till marinad.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Kycklingrullader med bacon
Kycklingrullader med bacon runt och fyllda med fetaost, parmesan och basilika. Här med rostad vanlig potatis eller sötpotatis; en kall fetaostsås samt sallad på färsk spenat och rivna morötter.
Du kan välja andra tillbehör efter tycke ex. klyftpotatis och tomatsås, potatisgratäng, potatismos och skirat smör, risotto osv.
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Lammrostbiff med vitlökssmör
Lammrostbiff med vitlökssmör med råstekt skivad potatis i ugnen. Ugnsrostade tomater och haricots verts eller gratinerade brytbönor serveras till. Grönsallad eller tomatsallad är andra goda tillbehör.
Klassikern oxfilé Provençale utgör grunden för detta recept.
Ett fylligt rött vin passar till ex. Masi Campofiorin.
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook