Havregrynsgröt

Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer. Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv. Välj gärna ekologiska havregryn. 

EN PORTION: 1 dl havregryn, 2,5 dl vatten och 0,5 krm salt.

TVÅ PORTIONER: 2 dl havregryn, 4,5 dl vatten och 1 krm salt.

En danskinspirerad variant är att koka gröten med mjölk istället för vatten. Lägg då havregrynen i mjölken över natten i kylen. Sedan servera med kanelsocker (socker smaksatt med kanel) och en klick smör. 

4 portioner havregrynsgröt

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 9 dl vatten
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka upp havregrynen och rör till en gröt.
  3. Låt havregrynsgröten sjuda i 2-5 minuter. Rör då och då. En del gillar havregrynsgröt som har lite tuggmotstånd andra gillar att den helt kokt ihop. Du kan späda gröten till önskad tjocklek.
  4. Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk. Kör på full effekt några minuter - samt ta ut och rör då och då - tills du tycker gröten är som du vill ha den.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer