Havregrynsgröt

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar havregrynsgröt. Gröt är nyttigt, billigt, lätt- och snabblagat. En perfekt start på dagen. Passar också som en lätt lunch, mellanmål eller kvällsmål.

Koka gärna gröten med ekologiska svenska havregryn.

Serveringsförslag

Jag brukar äta min gröt toppad med några hela mandlar eller pumpafrön; russin; kanel, äppelmos, sirap eller honung och så kall mjölk till.

Några förslag på tillbehör till gröt:

  • Kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt.
  • Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma.
  • Vidare är socker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Färsk frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, chiafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen eller stött kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Glutenfri havregrynsgröt

Vill du ha helt glutenfri gröt så se till att köpa havregryn märkta glutenfria - annars kan havregryn innehålla lite gluten.

Med Steel cut oats

Du kan även laga havregröt med havrekross eller Steel cut oats - det är havre som klippts i bitar. Då får du mer tuggmotstånd på gröten vilket är gott.

Varianter

  • En variant är kallgröt - man lägger helt enkelt havregryn i blöt i frukostskålen över natten och äter sedan som en kall gröt med liknande tillbehör.
  • Snabbgröt direkt i tallriken.
  • Blanda i ca 1 msk chiafrön med havregrynen när du kokar den för en god chia- och havregrynsgröt.
  • Blanda med hälften rågflingor för en god grötblandning.

Portionsberäkning

Så här mycket havregryn, vatten och salt behöver du till olika mängd portioner:

Portioner Havregryn Vatten Salt
1 1 dl 2,25 dl 1 krm
2 2 dl 4,5 dl 2 krm
4 4 dl 9 dl 0,5 tsk
8 8 dl 1,8 liter 1 tsk

Tips

För att det ska bli lättare att diska kastrullen är ett tips att fylla den med kallt vatten och låta stå någon halvtimme medan du äter gröten. Då stelnar och lossnar grötresterna och kastrullen är lättare att diska.

    4 portioner havregrynsgröt

    • Förberedelse: 1 min
    • Tillagning: 4 min
    • Klart på: 5 min

    Ingredienser

    • 4 dl havregryn
    • 9 dl vatten
    • 0,5 tsk salt

    Tillagning

    1. Mät upp havregryn och vatten i en kastrull.
    2. Koka upp och rör om.
    3. Låt gröten koka 1-4 minuter på medelvärme. Det är en smaksak hur välkokt gröt man vill ha. Rör då och då.
    4. Tillsätt salt och rör om. Ett alternativ är att salta vid servering - då behövs mindre mängd salt.
    5. I MIKRON: Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk. Mät upp en portion i tallriken - 1 dl havregryn, 2,25 dl vatten och 1 krm salt samt rör om. Kör på full effekt ca 2 minuter - samt ta ut och rör då och då - tills du tycker gröten är som du vill ha den.
    E-mail
    Medel: 4.1 (83 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-26