AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kyckling är smal och nyttig mat. Dessutom smakar kyckling riktigt gott. Här hittar du tips på nya såväl...
Sök
Android

Havregrynsgröt

Havregrynsgröt Havregrynsgröt. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer.
Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 13)
4 port havregrynsgröt
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 7 min

Ingredienser:

  • EN PORTION HAVREGRYNSGRÖT: 1 dl havregryn
  • 2,5 - 3 dl vatten
  • 1 krm salt
  • TVÅ PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT:
  • 2 dl havregryn
  • 4,5 - 5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • FYRA PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT:
  • 4 dl havregryn
  • 9-10 dl vatten
  • 0,5 - 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka upp havregrynen och rör till en gröt.
  3. Låt havregrynsgröten sjuda i 2-5 minuter. Rör då och då. En del gillar havregrynsgröt som har lite tuggmotstånd andra gillar att den helt kokt ihop. Du kan späda gröten till önskad tjocklek.
  4. Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk.


 

Fler recept ur samma kategori som Havregrynsgröt:

Yoghurtsås med curry
Yoghurtsås med curry. En kall smal snabblagad sås smaksatt med curry, cayenne, paprika, honung och citron. God till grillad kyckling, lax, grönsaker, som salladsdressing, i mackor eller som kall sås till det mesta.
Gillar du vitlök så kan du ha i en halv pressa vitlök. Istället för honung kan du ta mango chutney eller äppelmos.
Vit bönhummus
Vit bönhummus. En röra och sås i ett av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.
God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.
Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.
En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärter.
Sallad på fetaost, paprika och oliver
Sallad med fetaost, paprika och oliver är en sidosallad som passar som tillbehör, till buffé eller tapas. En god kombination av sött och salt.
Köp gärna ekologisk obesprutad paprika - skölj den annars noga. Jag rekommenderar fina Kalamata oliver eller liknande med eller utan kärnor.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Laxpasta Andywood pasta med lax
Laxpasta. Pasta med kallrökt lax i krämig pastasås är en riktig höjdare.
Vintips till är ett halvtortt vitt vin av druvan Pinot Gris från Alsace eller en Chardonnay utan eller med lätt eksmak.
Rostad vitlök
Rostad vitlök blir mjuk och söt. Dela sedan den hela rostade vitlöken på mitten så du kan pressa ut mjuk vitlök. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat eller att ha i potatissallad.
Smidigt att laga då du kan lägga med vitlöken samtidigt som du lagar annat i ugnen ex. klyftpotatis eller rostade rotfrukter.
Varma snittar med getost och honung
Varma snittar med getost eller fårost (chevre) och honung. Om du vill kan du utesluta honungen.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka
Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka serverad med tomatsalsa och gurkyoghurt. Ett gott och smalt recept.
Servera förslagsvis med rostade rotfrukter som vårlök, kålrot, morot och potatis.
Andra alternativ på tillbehör är pasta, råris, kokt vete, quinoa eller klyftpotatis.
Yoghurt med gurka
Yoghurt med gurka. Riven gurka i grekisk matyoghurt är en god och enkel sås eller röra att laga. Om du vill kan du smaka av såsen med pressad vitlök också - då blir den en grekisk tzatziki.
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor. Ett recept med inspiration från Mexico. Där har man ofta fisk i tacos eller pitabröd som alternativ till kött.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Scones med dinkel dinkelscones
Scones med dinkel. Hembakta dinkelscones är enkla, fettsnåla och snabba att baka, jättegoda, har mindre fett än vanliga scones, är fiberrika, grovt mjöl och nyttigare dinkelmjöl.
Ett tips är att baka dem i en muffinsplåt.
Det går också bra med vetemjöl såklart - eller blanda som du vill.
Hemgjord dipsås till grönsaker
Hemgjord dipsås till grönsaker. God kall sås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomsterbuketter, färsk paprika, chips och/eller rädisor.
Grönsaker med dippsås är gott och rätt nyttigt (med undantag för chipsen) som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.
Du kan välja andra kryddor du gillar i dipsåsen. Gott är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar, chilisås med mera.
Kokt bulgur
Kokt bulgur. Bulgur är krossat matvete som kokas och serveras varmt eller kallt - gott till bulgursallad.
Bulgur innehåller mycket fibrer. Bulgur är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris.
Bulgur går snabbt att laga och kokar klart på nån kvart.
Ett tips är att koka ett helt eller halvt paket i taget så kan du låta överbliven bulgur svalna på en bricka och frysa in i lagom påsar att ta fram nästa gång du vill laga ex. bulgursallad, ta med lunchlåda eller bara värma bulguren i mikron som tillbehör. Då tar du bara dubbelt så mycket vatten som bulgur och 2-3 tsk salt.
Bulgur är smidigt att koka till många ex. till buffé eller fest och smidigt förbereda i god tid innan. Kokta bulgur kan förvaras kall kokt i kylen till serveringen som ex. bulgursallad eller frysas in i påsar tills den behövs.
Se alla recept ur kategorin Fiberrik mat
Pasta med kantarellsås
Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Vegetarisk lasagne med grönsaker
Vegetarisk lasagne med massor av goda grönsaker som aubergine, zucchini, paprika, tomat, champinjoner samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Sex stora portioner mustig och god lasagne med grönsaker. Räcker till åtta om gästerna är små i portionerna.
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp grönsaksröran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Kokta marinerade Belugalinser
Kokta marinerade Belugalinser. Belugalinser med olivolja, vitlök, honung, balsamvinäger och rödlök.
Belugalinser ser nästan ut som rysk Beluga-kaviar (Beluga-linser låter ju lyxigt iaf).
Belugalinserna passar både till vardags som fest eller till buffé. Ett gott tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk. Servera förslagsvis med ugnstekt potatis eller potatispuré samt en sås av kall yoghurt med hackad fetaost i. En tomat- och grönsallad är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Kokt torsk med äggsås
Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Istället för torsk kan du ta sej eller annan fisk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk.
Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
Skaldjurspasta
Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur. Det finns flera olika italienska klassiker med pasta och skaldjur.
Här har jag valt räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött. Med krabba och ev. hummerkött blir denna rätt riktigt lyxig.
Du kan också fuska med en matsked hummerbuljong och bara räkor. Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak. Det finns färdiga mixar med frysta skaldjur. En skvätt grädde kan man också ha i såsen.
Har man Vongole musslor (hjärtmusslor) i pastan så kallas det pasta Vongole. De är lite svåra att få tag på men visst kan du ta blåmusslor också om du gillar det.
Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om det så det kan du välja själv.
Det finns fryst färdig blandning med skaldjur att köpa i välsorterade affärer.
Man kan såklart också ha färskt hummerkött, krabba och bläckfisk i men det kostar ju rätt mycket.
Kokt bulgur
Kokt bulgur. Bulgur är krossat matvete som kokas och serveras varmt eller kallt - gott till bulgursallad.
Bulgur innehåller mycket fibrer. Bulgur är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris.
Bulgur går snabbt att laga och kokar klart på nån kvart.
Ett tips är att koka ett helt eller halvt paket i taget så kan du låta överbliven bulgur svalna på en bricka och frysa in i lagom påsar att ta fram nästa gång du vill laga ex. bulgursallad, ta med lunchlåda eller bara värma bulguren i mikron som tillbehör. Då tar du bara dubbelt så mycket vatten som bulgur och 2-3 tsk salt.
Bulgur är smidigt att koka till många ex. till buffé eller fest och smidigt förbereda i god tid innan. Kokta bulgur kan förvaras kall kokt i kylen till serveringen som ex. bulgursallad eller frysas in i påsar tills den behövs.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Fruktjuice
Fruktjuice med råsaftcentrifug. God juice med clementin eller apelsin, päron, äpple, citron och mosad banan.
Du kan variera frukter efter tillgång.
Klar fisksoppa med torsk och räkor
Klar fisksoppa med torsk och räkor. En fisksoppa med klar fiskbuljong som är snabb, nyttig och lätt att laga.
Här med potatis, spenat, purjolök, vitt vin och fiskbuljong.
Snabbt och enkelt är det att använda fryst tinad torsk men färsk torsk blir givetvis mycket gott. Istället för räkor med skal kan du ta räkor i lag eller frysta räkor. Vidare om du har eller vill koka riktig fiskbuljong så använder du såklart det istället för buljongtärningar.
En klar fisksoppa är en soppa som ej är redd med ex. grädde. Om man vill kan man dock ha i en skvätt grädde men då blir det inte en klar och genomskinlig soppa längre.
Annat gott i fisksoppan är halverad cocktailtomater, mangold, broccoli, morot, vitkål och rotselleri. Man kan krydda upp soppan med ex. några krm chiliflakes.
Veganburgare
Veganburgare med svarta bönor, tofu och rödlök. Goda och nyttiga. Kan serveras som hamburgare eller som biffar med valfria tillbehör.
Koka gärna egna svarta bönor. Förslagsvis ett paket så kan du spara bönor till annat i kyl eller frys.
Här har jag valt att steka (fritera) veganburgarna i mycket olja så att de blir knapriga. Överbliven olja kan du sila genom ett kaffefilter och spara till annat. De går såklart att steka i mindre mängd olja också.
Servera veganburgarna som du önskar - förslagsvis i varma rostade hamburgerbröd som på bilden: veganmajonnäs i botten, strimlad isbergssallad, veganburgare, BBQ-sås, skivad tomat, sallad på svarta bönor samt färsk koriander. I bakgrunden Honungsrostad potatis (sök recept här på Receptfavoriter.se).
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat
Gräddig färskost à la Provence
Gräddig färskost à la Provence. Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta.
Smaksätt med det du gillar ex. vitlök för färskost med vitlök; gräslök för gräslöksost; champinjoner för färskost med svamp; skalade räkor för hemgjord räkost.
Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.
Man kan också lagra riktig ost av färskostmassan men då får man se till att veta vad man gör annars kan det gå snett.
Björnbärskräm kräm på björnbär
Björnbärskräm. Laga god klassisk kräm på björnbär du kan servera med kall mjölk i djup tallrik. Godast är hemgjord björnbärskräm med gräddmjölk - vanlig mjölk blandad med nästan hälften grädde.
Vidare kan du ha i små minibiskvier över björnbärskrämen.
Aprikossylt sylt på aprikos
Aprikossylt. Sylt med torkade aprikoser. Hemgjord aprikossylt är lätt och gott.
Vill du göra egen aprikosmarmelad istället så tar du mindre vatten 0,5 liter eller till önskad konsistens.
Kan också frysas.
Se alla recept ur kategorin Frukostrecept

Gilla oss på Facebook