AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Havregrynsgröt

Havregrynsgröt Havregrynsgröt. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer.
Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 13)
4 port havregrynsgröt
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 7 min

Ingredienser:

  • EN PORTION HAVREGRYNSGRÖT: 1 dl havregryn
  • 2,5 - 3 dl vatten
  • 1 krm salt
  • TVÅ PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT:
  • 2 dl havregryn
  • 4,5 - 5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • FYRA PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT:
  • 4 dl havregryn
  • 9-10 dl vatten
  • 0,5 - 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka upp havregrynen och rör till en gröt.
  3. Låt havregrynsgröten sjuda i 2-5 minuter. Rör då och då. En del gillar havregrynsgröt som har lite tuggmotstånd andra gillar att den helt kokt ihop. Du kan späda gröten till önskad tjocklek.
  4. Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk.


 

Fler recept ur samma kategori som Havregrynsgröt:

Kalkonfilé i ugn med soltorkade tomater
Kalkonfilé i ugn med soltorkade tomater i sås av crème fraiche och vitt vin smaksatt med vitlök, soja och persilja. Enkelt, gott och snabblagat.
Gott med potatis (kokt potatis, klyftpotatis eller pressad potatis), råris, basmatiris eller pasta som tagliatelle. Grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Wasabisås eller wasabikräm
Wasabisås eller wasabikräm. En kall sås smaksatt med wasabi - japansk grön pepparrot som passar till stekt, grillad eller friterad fisk som tonfisk, lax eller skaldjur som pilgrimsmusslor eller räkor. Passar även som dippsås till kräftor eller räkor.
Lätt och snabb sås att laga till många ex. till en buffé.
Vitlöksbröd med parmesan och oregano
Vitlöksbröd med parmesan, oregano och olivolja. En god variant på vitlöksbröd med örtig pizzasmak från oregano och parmesan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om du vill.

Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Bärkaka
Bärkaka med hallon eller andra bär som blåbär, krusbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Använder du sura bär kan du vända dem i någon dl socker innan du strör dem över sockerkakssmeten.
Småtomater i balsamvinäger
Småtomater eller cocktailtomater i honung och balsamvinäger är ett gott, snabbt och enkelt tillbehör till grillat och på buffé. Gott med ugnsstekt potatis samt kött eller kyckling.
Hallonparfait
Hallonparfait är en dessert av fryst grädde, socker och hallon. En snabb, god och enkel variant av glass.
Parfait är vispad grädde som fryses med socker och smaksättning som bär ex. mosade hallon.
Andra goda bär till parfait är blåbär, jordgubbar, hjortron osv.
Hallonparfait kan också göras portionsvis i portionsformar. Lägg då gladpack längs formarnas kanter så är det lättare att få ut parfaiten. Vidare kan man klä en avlång brödform med gladpack och sedan skära skivor av parfaiten till servering.
Låt gärna parfaiten tina och mjukna någon timme i kylen innan servering.
Hallonparfaiten kan garneras med färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Couscoussallad
Couscoussallad är gott som tillbehör till buffé, grillade rätter, grillad halloumi och grillad lax. En sallad med kokt couscous och grönsaker, bönor, morötter, valnötter, smågurkor, vitlök, kryddor och selleri. Istället för saffran kan du ta gurkmeja som också ger fin gul färg och god smak.
Receptet kan halveras till 4-5 portioner.
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Ärtsoppa med fläsklägg
Ärtsoppa med fläsklägg. Koka ett helt fläsklägg och använd fläskköttet samt fläskbuljongen till ärtsoppa. Servera med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost som Västerbottenost.
Resterna av fläsklägget kan du värma och servera med rotmos (kokt med en del av fläskfonden).
Tips är att börja en dag innan och lägga ärtorna i blöt samt koka fläsklägget. Nästa dag kokar du ärtorna i fläskbuljongen till ärtsoppa och tillsätter tärnat fläsklägg.
Punsch är klassiskt till ärtsoppa men valfritt förstås. Vidare passar öl, vatten eller mjölk.
Energigodis Powerbars
Energigodis eller Powerbar. Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor.
Att göra egna energigodis blir bra mycket billigare än köpt träningsgodis.
Du kan variera ingredienser i det oändliga med andra torkade hackade frukter eller bär ex. fikon, dadlar, tranbär, blåbär eller äpplen. Valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Hackad choklad blir också gott i.
Rågkakor med surdeg och rågsikt
Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI. Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl. Med surdeg så måste du sätta surdegen dagen innan du bakar rågkakorna. Ska man baka kan man likaväl baka på riktigt.
Se alla recept ur kategorin Fiberrik mat
Pilaffris
Pilaffris. Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.
Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.
Ghee är klarerat smör (en slags smörolja) som används i indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det går bra med vanligt smör. Ev. kan du skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten.
Kokta kikärter
Kokta kikärter. Grundrecept på hur du kokar kikärter. Kikärter är mycket gott, nyttigt och billigt som tillbehör, i sallader, mosat med vitlök och olivolja samt tahini (sesampasta) till hummus med mera.
Här har jag kokt ett helt paket på 500 gram kikärter som blir ca 1,5 liter färdigkokta kikärter. Räkna att en dl okokta kikärter blir ca 2,5 dl kokta.
Koka gärna ett helt paket och frys in kikärterna i små omgångar i fryspåsar att ta fram när det behövs.
Har du ej tid att blötlägga kikärterna så kan de kokas direkt men då får du koka dem någon timme extra.
Stekta tomater
Stekta tomater. Tomathalvor stekta i olivolja, rosmarin och vitlök (valfritt). Gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé.
Du kan också ha på hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
Tomaterna passar som GI eller LCHF tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin
Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Rabarberchutney med chili och äpple
Rabarberchutney med chili och äpple. God chutney på rabarber och äpple smaksatt med chili, lök, vitlök, ingefära, kanel och garam masala.
Passar som tillbehör till det mesta istället för ex. mango chutney. Kan också användas som glace till grillat ex. kycklingspett, fläskfilé, skinkschnitzel eller grönsaker.
Kokta knippmorötter och potatisar
Kokta knippmorötter och potatisar. Prova morötter i andra färger. Goda orange, lila och gula knippmorötter kokta med delikatesspotatis samt svängda i smör och salt är gott tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Quinoasallad med tonfisk
Kall quinoasallad med tonfisk, majonnäs och grönsaker.
Passar som till lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
En sallad med quinoa, tonfisk, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
Servera med ett gott bröd samt ev. blandad grönsallad till.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Istället för majonnäs kan du ta matyoghurt.
Rödbetsjuice
Rödbetsjuice. Råsaft eller juice från råa rödbetor är mycket gott och nyttigt. Du behöver en råsaftcentrifug.
Gott är att smaksätta rödbetsjuicen med lite färsk ingefära. Håller sig i kylen.
Moussaka auberginegratäng
Moussaka är en grekisk gratäng med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat
Juice med apelsin, mango och päron
Juice med apelsin, mango och päron. En fruktsmoothie lagad med råsaftcentrifug.
Lingonsmoothie
Lingonsmoothie. Smoothie med lingon och banan är gott och nyttigt. Det finns även forskning som visar att man går ner i vikt om man äter lingon regelbundet.
Du kan variera och tillsätta andra bär som blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär eller frukt som mango och papaya. Vidare kan du variera med apelsinjuice, ananasjuice, äppeljuice, filmjölk eller till och med vaniljglass för en sötare dessertvariant av smoothien.
Aprikosmarmelad marmelad på torkade aprikoser
Aprikosmarmelad. Marmelad med torkade aprikoser. Hemgjord aprikosmarmelad är lätt och gott.
Aprikosmarmelad är gott på rostat bröd eller scones eller att ge bort som present.
Vill du göra aprikossylt så spär du med vatten.
Kan också frysas.
Se alla recept ur kategorin Frukostrecept

Gilla oss på Facebook