Hasselbackspotatis med ost

Ugnstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost. Du kan välja vilken lagrad ost du vill - ex. Västerbottensost, riven ost eller parmesan.
Räkna ca 12 potatisar ex. fast vinterpotatis eller större delikatesspotatis som Amandine.

4 portioner hasselbackspotatis med ost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 900 gram potatis av fast sort
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 12 små skivor ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatis om den är ful i skalet ex. vinterpotatis. Potatis med fint skal kan du laga med skalet.
  3. Skär skivor i potatisen med några mm mellanrum men lämna någon halv cm i botten så att potatisen sitter ihop. Ett tips är att lägga ut två skärbrädor med en ca 2-3 cm springa mellan och lägga potatisen på längden i springan och sedan kan du skära med kniven ända ned mot skärbrädan utan att du skär genom potatisen helt.
  4. Lägg potatisen och vänd runt den med olivolja och salt samt vänd potatisen med den skivade delen uppåt i en stor ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  5. Sätt in i mitten av ugnen och baka hasselbackspotatisen i 30 minuter.
  6. Skiva upp ost.
  7. Ta ut hasselbackspotatisen och lägg en liten skiva ost på varje potatis.
  8. Sätt ugnen på grill och gratinera hasselbackspotatisen i 5 minuter tills osten smält och fått fin färg.
  9. Ta ut och servera din hasselbackspotatis.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer