AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Hallonpaj, paj med hallon

Hallonpaj, paj med hallon Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
4 port hallonpaj
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • ca 200 g frysta hallon, 1,5 liter färska eller så att det täcker ett lager i en pajform med ca 25 cm diameter.
  • 2 tsk potatismjöl (endast om hallonen varit frysta och är rinniga)
  • Smuldeg: 175 g smör eller margarin
  • 7 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn (valfritt, ersätt ev. med vetemjöl)
  • 1 krm salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en rund pajform (ca 25 cm i diameter) med någon matsked smör.
  3. Lägg i hallon så att det täcker och strö över ca 3 matskedar socker. Pudra ev. över lite potatismjöl eller maizena om du har mycket saft från hallonen med (vilket är gott).
  4. Blanda mjukt fett med socker, vetemjöl och ev. havregryn. Blanda till en grynig massa. Du kan ev. mikra fettet mjukt eller tom smälta smöret om det är kylskåpskallt.
  5. Sprid ut smuldegen i ett jämnt lager över hallonen.
  6. Grädda hallonpajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills hallonpajen fått fin färg.
  7. Servera hallonpajen med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp. Vispad grädde smaksatt med något krm kanel och några tsk socker till passar också till hallonpaj. Vidare kan du ha sorbet till.


 

Fler recept ur samma kategori som Hallonpaj, paj med hallon:

Mandeltårta med chokladkräm
Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Du kan välja att ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbotten.
Tarte Tatin fransk äppelkaka
Tarte Tatin som är en fransk äppelkaka där man smälter äpplena först i karamell och bakar över med en smördeg. Hemgjord Tarte Tatin är jättegott till dessert med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Ett sött franskt dessertvin med ädelröta passar gott till Tarte Tatin.
GI äppelkaka
GI äppelkaka. En äppelpaj med dinkelmjöl. Servera med vaniljyoghurt, vispad grädde eller efter tycke.
GI-äppelkakan kan gräddas i en stor form eller 5 portionsformar.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Köttfärspaj
Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Bananpaj à la Tobbe
Bananpaj. En paj med banan och kokos i ljuv harmoni. Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Krusbärspaj med smuldeg
Krusbärspaj med smuldeg. Paj med krusbär täckt med smulig deg.
Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl över bären i formen.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Hallonmuffins
Hallonmuffins. Muffins med hallon är enkelt och supergott.
Björnbärsmuffins
Björnbärsmuffins. Muffins eller cupcakes med färska björnbär.
Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Jordgubbar i lime
Jordgubbar i lime är en mycket enkel dessert men överraskande god. Gott med vaniljglass eller sorbet. Sött mousserande som Asti spumante är en trevlig avslutning (finns som halvflaska).
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Chokladmums chokladrutor
Chokladmums eller chokladrutor med glasyr och topping av rostad kokos, chokladströssel eller karamellströssel.
Goda och barnvänliga med mild chokladsmak och söt glasyr.
Hemgjord pasta pastadeg
Hemgjord pasta. Recept på pastadeg och hemlagad pasta. Gör egen tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med färsk hemgjord pasta.
Prova färsk pasta med pesto.
En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med kavel också.
Använd durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
Pasta på durumvete kräver mer vätska - ta därför en msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.
Du kan göra färsk pasta på bara vanligt vetemjöl dock passar durumvete bäst.
Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås
Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås. Helstekt kyckling i ugnen med smak av cider, calvados, grädde, äpplen, bacon och champinjoner. Gott med kokt potatis samt rostade rotfrukter.
Kycklingen får god smak av cider. Välj en torr cider förslagsvis från Normandie (cidre bouche) ex. Boulard eller Drouin. Tips på calvados till såsen är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak ex. Lecompte Originel.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kräftströmming
Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.
Vegetarisk fylld paprika
Vegetarisk fylld paprika med sojafärs eller quornfärs, svarta bönor, majs, tomat, lök, vitlök, chili, oregano samt hasselnötter. Gott med tomatsås, fetaost och kokt råris - här blandat till en pilaff med svarta bönor.
Istället för sojafärs kan du ta 300 gram quornfärs.
Vegansk vitlökssås
Vegansk vitlökssås med Oatly Mat Fraiche (creme fraiche av havre), vitlök och örter som dragon, basilika, oregano och rosmarin samt salt och peppar.
Enkelt och gott som kall vitlökssås till det mesta.
Örterna är valfria.
Annat gott att smaksätta vitlökssåsen med är het chilisås, citronsaft och honung.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Marinerad fänkål
Marinerad fänkål är gott som tillbehör till fisk, kött med mera och som tillbehör till buffe. Nyttigt och enkelt att laga.
Pulled pork långstekt gris
Pulled pork eller långstekt gris är tjocka revben, grishals eller sida som fått steka länge på låg värme tills man lätt kan dra isär köttet. Fritt översatt blir pulled pork - isärdragen gris.
Gott är även att tillsätta någon 1 dl barbequesås tillsammans med kryddorna.
Marinera gärna köttet med kryddorna i ett dygn innan i kylen så blir det extra gott.
Pulled pork blir också mycket god stekt i 100 grader men räkna då med ytterligare 2-3 timmars tid i ugnen.
Kan serveras som hamburgare i hamburgerbröd med liknande tillbehör eller som här mellan två grillade skivor surdegsbröd, majonnäs, tomat, babyspenat, avokado, toppad med lökconfit eller inlagd rödlök och serverad med rostad delikatesspotatis. Vidare kan man ha coleslaw till också ev. istället för potatis samt bröd om du vill ha GI-anpassat.
Lätt att dubblera om du steker en stor bit kött som räcker till flera. Då kan du lägga upp en buffé med pitabröd, sallader, såser och tillbehör.
Hemgjord dipsås till grönsaker
Hemgjord dipsås till grönsaker. God kall sås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomsterbuketter, färsk paprika, chips och/eller rädisor.
Grönsaker med dippsås är gott och rätt nyttigt (med undantag för chipsen) som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.
Du kan välja andra kryddor du gillar i dipsåsen. Gott är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar, chilisås med mera.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rabarberkräm eller rabarberkompott
Rabarberkräm eller rabarberkompott. Snabbt och enkelt att laga. Gott med kall mjölk eller gräddmjölk (blanda hälften mjölk och hälften grädde). Kan också användas till bakverk och som fyllning i tårtor. Även gott i filen eller till flingorna på frukosten.
Snabb äppelpaj eller äppelkaka
Snabb äppelpaj eller äppelkaka. Kanske den mest lättlagade äppelpajen eller äppelkakan. Ingen smuldeg att blanda - äpplen, socker, mjöl och smör samt mandel gräddas i en ugnsform.
Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Ugnsbakade tomater
Ugnsbakade tomater med olivolja och dragon. Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta ex. grillat, på buffé, vardags eller fest.
Det går också bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
Dragonen kan uteslutas. Dock mycket gott till bearnaisesås som också är smaksatt med dragon.
Räkna en normalstor tomat (två halvor) per portion. Med stora tomater ex. bifftomater räcker en halva. Väljer du små cocktailtomater så räkna 4-5 styck per portion.
Om du vill kan du ringla över några msk balsamvinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Tomatsallad
Tomatsallad från medelhavet med ruccola, mozarella och basilika. Du kan också lägga till sardeller och oliver om du vill.
Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Knaprig klyftpotatis med oliver
Klyftpotatis med oliver är ugnsrostad potatis med svarta oliver. Oliverna ger god sälta åt potatisen.
Godast blir det med ekologiskt fin potatis.
Sockerkaka grundrecept
Ett grundrecept till sockerkaka. Detta sockerkaksrecept ger en nybakt sockerkaka som är genialiskt god och enkel. Kan också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Dillstuvad färskpotatis
Dillstuvad färskpotatis. Gott till rökt fisk som ex. varmrökt lax eller kallrökt lax.
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Torkade äpplen
Torkade äpplen. När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.
Torkade äppelringar är gott att ha hackade i ex. filen till frukost eller hackade i musli. Äppelringarna är också mycket bra som utflyktsmat, snack eller vandringsmat. Kan också hackas och värmas i gröten.
Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Entrecote med potatisgratäng
Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, bakad lök samt tomatsallad
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.
Du kan såklart grilla entrecoten också istället för att steka den.
Vidare kan du välja annat kött som biff, kycklingfilé, lax eller qournfiléer (vegetariskt).
Helstekt kalkon med fyllning
Helstekt kalkon med fyllning på Amerikanskt vis. Passar till söndagsmiddag till flera, nyår eller Halloween (och Thanksgiving).
Fyllning av nötfärs, bacon, äpple, selleri, lök mm.
Här serverad med potatismos, skysås, gelé och grönsaker.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Kycklingfilé med asiatisk glace
Kycklingfilé med asiatisk glace smaksatt med chili, ingefära, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook