AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Hallonpaj, paj med hallon

Hallonpaj, paj med hallon Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)
4 port hallonpaj
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • ca 200 g frysta hallon, 1,5 liter färska eller så att det täcker ett lager i en pajform med ca 25 cm diameter.
  • 2 tsk potatismjöl (endast om hallonen varit frysta och är rinniga)
  • Smuldeg: 175 g smör eller margarin
  • 7 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn (valfritt, ersätt ev. med vetemjöl)
  • 1 krm salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en rund pajform (ca 25 cm i diameter) med någon matsked smör.
  3. Lägg i hallon så att det täcker och strö över ca 3 matskedar socker. Pudra ev. över lite potatismjöl eller maizena om du har mycket saft från hallonen med (vilket är gott).
  4. Blanda mjukt fett med socker, vetemjöl och ev. havregryn. Blanda till en grynig massa. Du kan ev. mikra fettet mjukt eller tom smälta smöret om det är kylskåpskallt.
  5. Sprid ut smuldegen i ett jämnt lager över hallonen.
  6. Grädda hallonpajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills hallonpajen fått fin färg.
  7. Servera hallonpajen med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp. Vispad grädde smaksatt med något krm kanel och några tsk socker till passar också till hallonpaj. Vidare kan du ha sorbet till.


 

Fler recept ur samma kategori som Hallonpaj, paj med hallon:

Snabb ostkaka med kesella
Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.
Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.
Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan du bakar med kesella istället för att göra med mjölk och ostlöpe.
Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med smörkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig chokladsmörkräm (tillsätt 2 msk kakao) eller mockasmörkräm (tillsätt 2 msk kaffepulver).
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera mandeltårtan med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Fluffiga blåbärsplättar
Fluffiga blåbärsplättar. En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär i smeten.
Servera med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir plättarna med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker.
Gott som dessert eller till frukost (då kan du ha sirap, vaniljyoghurt till samt rostade nötter till plättarna).
Se alla recept ur kategorin Desserter
Paj med ost - ostpaj
Ostpaj med tre sorters ost. Ostpaj med lagrad Västerbottensost, fetaost och Parmesan.
Gott pajrecept till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.
Rabarberpaj smulpaj
Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljkräm
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljvisp. Knaprigt hembakt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska hallon.
Vintips till hallontårta blir ett sött dessertvin som Moulin Touchais. Inte nog med att det är sött - det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i hallonen.
Tårtan är även god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), jordgubbar (jordgubbstårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.

Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjorton.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Hemgjord jordgubbsglass
Hemgjord jordgubbsglass. En supergod glass med smak av jordgubbar. Jordgubbsglassen är god som den är till dessert eller som tillbehör till paj, kompotter, i glasscoupe med andra glassar osv.
Vinbärsvin
Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svart vinbär. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Grillspett med fisk fiskspett
Grillspett med fisk. Grilla hemgjorda fiskspett med fast fiskfilé som lax, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar.
Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk.
Man kan också ha några bitar bläckfisk på spetten (den finns ju fryst).
Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad
Till spetten är det gott med en sås ex. kall ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar; eller fetaost sås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt.
Råris, vildris, basmatiris, potatisklyftor i ugnen eller kokt potatis samt en blandad sallad är goda tillbehör till fiskspett.
Dryckestips är vitt vin ex. chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. Min favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.
Sparrisrisotto
Sparrisrisotto. Risotto med sparris och riven parmesan samt ev. parmaskinka på toppen. Gott till festligare lunch, middag eller förrätt.
Toppa gärna sparrisrisotton med några skivor parmaskinka.
Istället för riven Parmesanost kan du ta riva Grano padano.
Nöt och marängbotten
Nöt och marängbotten till tårtor och kakor. Om du vill kan du pensla dem med 100 gram smält choklad också.
Blir enkelt en tårta med grädde eller smörkräm mellan samt grädde på toppen. Garnera med valfri topping som färska bär, riven choklad, strössel, godis, pudrad kakao, silverkulor, M%Ms eller vad man gillar.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Squashpaj eller zucchinipaj med fetaost
Squashpaj eller Zucchinipaj med fetaost. En god paj med squash eller zucchini, fetaost samt lite grönt som kokta nässlor, spenat eller någon sked pesto.
Squash och zucchini är namn på samma grönsak.
Squashpaj eller zucchinipaj är gott till lunch eller kvällsmat med en grönsallad, tomatsallad och/eller bönsallad.
Pajen är också god kall eller ljummen och funkar fint på buffé, kräftskiva eller picknick.
Fisklåda med spätta, räkor och potatis
Fisklåda med spätta, räkor, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron. En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.
Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Fisklåda är gott med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost.
Fisklådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen. Till servering så värms sedan fisklådan i ugnen.
Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.
Spättafile i ugn
Spättafile i ugn. Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost. Spättafileerna är goda med kokt potatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Mandeltårta med citronkräm
Mandeltårta med citronkräm. Mandelbottnar varvade med en smörkräm smaksatt med citron toppad med rostad mandel.
Surdegsbaguette
Surdegsbaguette. Baguette bakta med surdeg med knaprig yta. Ett mycket gott surdegsbröd som kan bakas till baguetter eller avlånga surdegsbröd.
Ett tips är att använda en eller två vågiga bakplåtar för baguetter som på bageri. Finns i välsorterade köksaffärer. Annars går det såklart bra att baka baguetterna som avlånga bröd på bakplåtspapper men då blir de lite plattare men mycket goda.
Först behöver du en surdegsstart med vildjäst som utgör grunden för jäsningen. Den tar 5 dagar i en glasburk. Sedan använder du vildjästen till att starta surdegen med. Surdegen matas sedan med mjöl större och större samt jäses i tre dagar innan utbak och gräddning av baguetterna.
Du behöver en våg och en skål att mäta upp ingredienser i. Ett tips är att först ställa skålen tom på vågen och sedan nollställa vågen. Tillsätt en ingrediens enligt recept och nollställ sedan vågen igen. Så kan du tillsätta nästa ingrediens enligt recept osv.
Hemgjord leverpastej
Hemgjord leverpastej. God leverpastej med lite konjak, nöt- eller svinlever. Gör egen leverpastej - det blir mycket billigare och godare.
Späck och fläsk kan du ersätta med magert fläskkött som bog för att få en mindre fet leverpastej. Du kan smaksätta leverpastejen med annat än konjak ex. calvados och ett rivet äpple i smeten.
Se alla recept ur kategorin Buffé
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Gratinerad zucchini med parmesan
Gratinerad zucchini med parmesan. Gott som grönsakstillbehör till det mesta.
Fyllda skinkrullar Serrano tapas
Fyllda skinkrullar av Serranoskinka med färskost och torkad aprikos som blir små tapas tilltugg.
På spanska heter skinka jamon och liknar den lufttorkade parmaskinkan, som ju faktiskt finns i olika varianter över hela Europa. Titta efter jamon serrano (bergsskinka) eller jamon iberico.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Avokado, mango och tomatsalsa
Avokado, mango och tomatsalsa passar till kyckling, fisk eller fläsk. Fluffiga majs- och paprikapannkakor, yoghurt och salsa är också en god kombination (och vegetarisk).
Fryst cheesecake
Fryst cheesecake. En jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in.
Fryst cheesecake blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.
Till fryst cheesecake kan du servera någon sylt som ex. körsbär, hallon, krusbär eller jordgubb; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar (dessa kan du garnera med); kiwi, passionsfrukt eller vindruvor funkar också att garnera med.
Smeten till fryst cheesecake rörs bara ihop, hälls i en form och fryses (4 timmar i frysen brukar räcka).
Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin eller commanderia.
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta
Vegetarisk currygryta med grönsaker. Gryta med blomkål, morot och champinjoner i curry och grädde.
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta är gott med basmatiris, råris, thairis, kokt vete eller kokt potatis.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i vegetarisk curry är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Med sojagrädde och sojamjölk blir grytan helt vegan.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg
Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Jordgubbssaft
Jordgubbssaft med rabarber eller bara jordgubbar.
Lite rabarber ger en frisk god syra till jordgubbssaften.
Klyftpotatis
Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Bakad potatis med kycklingröra
Bakad potatis med kycklingröra. Röra med grillad kyckling, paprika, salladslök, majs, curry, ingefära, chili, vitlök och matyoghurt.
Gott till är en grönsallad. Förslagvis med strimlad isbergssallad, skivad rädisa och halverade cocktailtomater toppat med senapsdressing.
När du ändå har ugnen i gång kan du grilla kycklingen själv. Köp en färsk kyckling, gnid in med något krm salt, 2 msk olivolja, 1 msk citronjuice, 0,5 krm vitpeppar samt 1 krm rosmarin och grilla den under potatisen i ca en timme (samtidigt och lika lång tid som potatisen). Låt svalna något och plocka sedan kycklingköttet och tärna så mycket du ska ha. Ev. kyckingköttrester kan du tärna och frysa in till annat ex. kycklingpytt, kycklingsoppa, tacos eller baguettefyllning.
Enkel äppelpaj med smördeg
Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle.
Det enda du behöver göra är att ev. tina smördegen, skala och klyfta äpplen fint samt grädda i äppelkakan i ugnen.
Servera äppelkakan med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske smaksatt med lite vaniljsocker och en skvätt calvados).
Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest. Äppelpajen håller sig annars i kylen eller frysen och är god att värma igen.
Receptet kan också halveras till en mindre form.
Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.
Julbröd mörkt bröd till jul
Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook