Hallonpaj, paj med hallon

Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.

4 portioner hallonpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • ca 200 g frysta hallon, 1,5 liter färska eller så att det täcker ett lager i en pajform med ca 25 cm diameter.
  • 2 tsk potatismjöl (endast om hallonen varit frysta och är rinniga)
  • Smuldeg: 175 g smör eller margarin
  • 7 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn (valfritt, ersätt ev. med vetemjöl)
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en rund pajform (ca 25 cm i diameter) med någon matsked smör.
  3. Lägg i hallon så att det täcker och strö över ca 3 matskedar socker. Pudra ev. över lite potatismjöl eller maizena om du har mycket saft från hallonen med (vilket är gott).
  4. Blanda mjukt fett med socker, vetemjöl och ev. havregryn. Blanda till en grynig massa. Du kan ev. mikra fettet mjukt eller tom smälta smöret om det är kylskåpskallt.
  5. Sprid ut smuldegen i ett jämnt lager över hallonen.
  6. Grädda hallonpajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills hallonpajen fått fin färg.
  7. Servera hallonpajen med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp. Vispad grädde smaksatt med något krm kanel och några tsk socker till passar också till hallonpaj. Vidare kan du ha sorbet till.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer