AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Hallonpaj, paj med hallon

Hallonpaj, paj med hallon Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)
4 port hallonpaj
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • ca 200 g frysta hallon, 1,5 liter färska eller så att det täcker ett lager i en pajform med ca 25 cm diameter.
  • 2 tsk potatismjöl (endast om hallonen varit frysta och är rinniga)
  • Smuldeg: 175 g smör eller margarin
  • 7 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn (valfritt, ersätt ev. med vetemjöl)
  • 1 krm salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en rund pajform (ca 25 cm i diameter) med någon matsked smör.
  3. Lägg i hallon så att det täcker och strö över ca 3 matskedar socker. Pudra ev. över lite potatismjöl eller maizena om du har mycket saft från hallonen med (vilket är gott).
  4. Blanda mjukt fett med socker, vetemjöl och ev. havregryn. Blanda till en grynig massa. Du kan ev. mikra fettet mjukt eller tom smälta smöret om det är kylskåpskallt.
  5. Sprid ut smuldegen i ett jämnt lager över hallonen.
  6. Grädda hallonpajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills hallonpajen fått fin färg.
  7. Servera hallonpajen med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp. Vispad grädde smaksatt med något krm kanel och några tsk socker till passar också till hallonpaj. Vidare kan du ha sorbet till.


 

Fler recept ur samma kategori som Hallonpaj, paj med hallon:

Cheesecake med choklad
Cheesecake med choklad. En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.
Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.
Vintips till cheesecake är sött dessertvin eller Commanderia passar till.

Hallonparfait
Hallonparfait är en dessert av fryst grädde, socker och hallon. En snabb, god och enkel variant av glass.
Parfait är vispad grädde som fryses med socker och smaksättning som bär ex. mosade hallon.
Andra goda bär till parfait är blåbär, jordgubbar, hjortron osv.
Hallonparfait kan också göras portionsvis i portionsformar. Lägg då gladpack längs formarnas kanter så är det lättare att få ut parfaiten. Vidare kan man klä en avlång brödform med gladpack och sedan skära skivor av parfaiten till servering.
Låt gärna parfaiten tina och mjukna någon timme i kylen innan servering.
Hallonparfaiten kan garneras med färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.
Risgrynspuddning
Risgrynspudding eller risgrynskaka. Risgrynspudding kan serveras som dessert med saftsås, sylt, färska bär samt ev. lätt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
Gillar du russin så kan du ha i 1 dl russin i smeten. Du kan också smaksätta risgrynspuddingen med rivet citronskal av en citron. Vidare kan man smaksätta med 0,5 gram saffran för saffranssmak - med hackad mandel i också får du en variant av saffranspannkaka.
Gott är också att byta ut grädden eller mjölken mot kokosmjölk för mer kokossmak - då kan du också ha i 0,5 dl kokosflingor.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljkräm
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljvisp. Knaprigt hembakt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska hallon.
Vintips till hallontårta blir ett sött dessertvin som Moulin Touchais. Inte nog med att det är sött - det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i hallonen.
Tårtan är även god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), jordgubbar (jordgubbstårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.

Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.
Tobbes kanelpaj med äpple
Tobbes kanelpaj med äpple. En äppelpaj äpplepaj med kanel. En kaloribomb som är svår att tacka nej till...
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med vaniljvisp.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Pannacotta med blåbär
Pannacotta med färska blåbär. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god.
Den söta pannacottan passar bra med de syrliga blåbären. Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.
Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna sen på middan istället.
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Rödavinbärspaj med smuldeg
Rödavinbärspaj med smuldeg. Paj med röda vinbär täckt med knaprig smuldeg. Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Eggnog
Eggnog är ett slags bål som påminner om äggtoddy men har mjölk i sig och ibland muskot. Man kan smaksätta mjölken med kaffepulver, muskot, kakao eller pressad citrus som citron, lime eller apelsin.
Räk och bläckfisksallad
Räk och bläckfisksallad. Italiensk sallad med marinerade skaldjur i citron, olivolja, oregano, chili och vitlök.
Passar till buffé, tapasrätt eller som sidorätt. Blir också mycket god som pasta rätt blandad med ex. kokt spagetti eller med kall pasta till pastasallad.
Blir också gott med annan bläckfisk, kräftstjärtar och musslor eller andra skaldjur.
Rulltårta med hallonsylt
Rulltårta med hallonsylt. Gott till fikat. Rulltårta med bakpulver, ägg, socker och vetemjöl fylld med hallonsylt och grädde eller vaniljkräm.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Köttfärssås med GI-tillbehör
Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta). Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
Svamp kan man också ha i.
Kall Parmesanröra
Kall Parmesanröra. Färskost smaksatt med riven Parmesan. En enkel men god röra, sås eller crème som smakar bra till det mesta som kött, grönsaker, grillat, kyckling, till buffé osv.
Istället för Kesella kan du ta annan naturell färskost. Parmesan kan du ersätta med Grana padano (som är billigare). Men desto finare parmesan desto godare sås.
Korma curry med kyckling
Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein.
Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Mandelbotten med mandelmassa
Recept på mandelbotten med mandelmassa till tårta, bakverk eller bakelser. En god tårtbotten du kan fylla med ex. smörkräm, mockakräm, chokladkräm, chokladmousse, hallonmousse mm
Lökrelish
Lökrelish. En relish är en slags röra eller sås likt en salsa - här med lök, senapsfrön, tomat och chili. God istället för ketchup till hamburgare, korv, grillat, tex mex med mera.
Klimatsmart smörgåstårta
Klimatsmart smörgåstårta med ägg, nypotatis, matjes och äpple.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Sashimi med lax
Sashimi med lax. Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.
Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären.
Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.
Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.
Avokadosallad
Avokadosallad är ett recept på sallad med avokado, tomat, olivolja och vinäger. Enklare och godare än så här kan det knappast bli. Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma. Välj gärna kvist- eller cocktailtomater som har god smak.
Grissini med parmaskinka
Grissini med parmaskinka. Grissini är Italienska smala bröd. Det går bra med lufttorkad skinka från Sverige också. Gott som välkomsttilltugg.
Du kan köpa färdiga grissinis eller baka egna grissinis som blir mycket goda. De som blir över kan du frysa.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Marinerade kronärtskockor
Marinerade kronärtskockor i olivolja, vitlök, chili, citron och basilika. Gott som tilltugg, tapas, på pizza, till sallad eller som tillbehör till det mesta.
Istället för kronärtskockshjärtan kan du ta kronärtskocksbottnar. Skär dem då i halvor.
Lagerbladssky rödvinssky
Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött med rödvin och lagerblad.
Pestopotatis
Pestopotatis är kokta små potatisar blandade med pesto. Potatis med pesto kan serveras varm, ljummen eller kall.
Pestopotatis är ett enkelt och gott tillbehör till det mesta som fest, middag, buffé, picknick osv.
Fast potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis tycker jag blir godast.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Sallad med melon och lufttorkad skinka
Sallad med melon och lufttorkad skinka.
Vintips är ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Californien.
Hemgjorda pickles inlagda grönsaker
Hemgjorda pickles. Inlagda grönsaker. Grönsaker som är goda att göra pickles av är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, selleri, minimajs, pumpa, äggplanta mfl.
Använd helst krav-märkta grönsaker.
Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit ingefära, en liten bit stjärnanis, en hel kanelstång, en bit färsk gurkmeja och chilifrukt som 2 st röda spansk peppar.
Rabarberkompott
Rabarberkompott eller rabarberkräm med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott på rabarber blir riktigt gott med gräddmjölk, tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till.
Du kan ta i kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. Vidare är någon tsk vaniljsocker gott. Sockret kan du byta mot muscovadosocker. Ska du spara kompotten längre så välj syltsocker som är konserverande.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Färsbiffar på spett med indisk rispilaff
Färsbiffar på spett med indisk rispilaff, mango chutney och matyoghurt eller raita.
Nötfärs, lammfärs, blandfärs, kycklingfärs eller viltfärs passar till spetten.
Till spetten är det gott med indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta (yoghurt med mynta - sök recept här på RF) är också gott till som sås. Naan-bröd eller knapriga chapata bröd är gott till.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Spetten kan också grillas över utegrill eller kolgrill vilket blir mycket gott. Glöm då inte att lägga träspett i blöt några minuter innan (så de inte brinner upp) eller använd metallspett.
Om du vill kan du smaksätta spetten mer med 1 tsk mald spiskummin, 1 msk garam masala samt 0,5 tsk chiliflakes.
Grillad ugnsstekt kyckling med sås
Grillad eller ugnsstekt kyckling med sås. Du kan grilla eller steka en hel kyckling eller dela kycklingen i halvor eller bitar. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.
Här har jag halverat kycklingen och grillar halvorna i en panna. Stektiden till hel kyckling brukar man räkna 50-60 minuter per kilo kyckling. I detta recept med halvor så får man räkna kortare tid - ca 50 minuter per kilo att steka klart.
Grillad kyckling är gott med ex. kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi.
Till grillad kyckling med kokt potatis och gräddig sås är inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål gott.
Nötchokladrutor nöt- och chokladkakor
Nötchokladrutor eller nöt- och chokladkakor. Hembakta rutor med choklad och nötter blir goda kakor till fika eller julbord.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook