AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Hallonpaj, paj med hallon

Hallonpaj, paj med hallon Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)
4 port hallonpaj
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • ca 200 g frysta hallon, 1,5 liter färska eller så att det täcker ett lager i en pajform med ca 25 cm diameter.
  • 2 tsk potatismjöl (endast om hallonen varit frysta och är rinniga)
  • Smuldeg: 175 g smör eller margarin
  • 7 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn (valfritt, ersätt ev. med vetemjöl)
  • 1 krm salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en rund pajform (ca 25 cm i diameter) med någon matsked smör.
  3. Lägg i hallon så att det täcker och strö över ca 3 matskedar socker. Pudra ev. över lite potatismjöl eller maizena om du har mycket saft från hallonen med (vilket är gott).
  4. Blanda mjukt fett med socker, vetemjöl och ev. havregryn. Blanda till en grynig massa. Du kan ev. mikra fettet mjukt eller tom smälta smöret om det är kylskåpskallt.
  5. Sprid ut smuldegen i ett jämnt lager över hallonen.
  6. Grädda hallonpajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills hallonpajen fått fin färg.
  7. Servera hallonpajen med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp. Vispad grädde smaksatt med något krm kanel och några tsk socker till passar också till hallonpaj. Vidare kan du ha sorbet till.


 

Fler recept ur samma kategori som Hallonpaj, paj med hallon:

Våfflor med jäst
Våfflor med jäst. Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor.
Hemgräddade våfflor är goda med vispad grädde samt sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Glass passar också till våfflor såklart.
Fruktsallad med färsk ananas
Fruktsallad med färsk ananas, melon, mango samt blåbär. Du kan såklart ha vilka frukter du gillar till din fruktsallad. Färsk ananas är dock bra som grund.
Till fruktsallad funkar den mesta frukt: ex. vindruvor, apelsin, äpple, päron, vattenmelon, persika, jordgubbar, körsbär, papaya, kiwi osv.
Frukt och bär som har stark färg kan du vänta med att blanda i fruktsalladen utan toppa med vid servering. Ex. blåbär ger ifrån sig så mycket färg om de blandas i fruktsalladen och det ser lite trist ut.
Fruktsallad är gott som det är till frukost, mellanmål, lunch, buffé, dessert eller efterrätt.
Till dessert och efterrätt kan du servera vaniljglass, grekisk yoghurt eller vispad grädde med lite socker och vaniljsocker till fruktsalladen. Vidare kan man toppa fruktsalladen med rostade hackade nötter som mandel, valnötter eller hasselnötter samt rostad kokos.
Till frukost är fruktsallad gott med rostade nötter samt naturell yoghurt. Kanske till amerikanska pannkakor...
Fruktsalladen håller sig några dagar i kylen.
Köp helst krav-märkt frukt.
Chokladpannacotta
Chokladpannacotta. Klassikern pannacotta här smaksatt med choklad och serverad med jordgubbar, chokladrån samt citronmeliss. Supergott med ett sött dessertvin eller till espresson med en avec.
Pannacottan kan serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.
Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man dubbla satsen och laga dessert till många.
Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 4 portioner.
Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Paj med svamp, svamppaj
Paj med svamp. Svamppaj. Detta recept på paj med svamp och ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Svamppaj passar också till nattamat.
Riktigt god blir svamppajen med riven pecorinoost, västerbotten eller mozzarellaost.
Kycklingpaj med champinjoner
Kycklingpaj med champinjoner. En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags.
Servera kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i).
Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.
Dubbel sats räcker till långpanna.
Paj med citron och fläder
Paj med citron och fläder. Hembakt citron- och fläderpaj till fika eller dessert. God citronpaj med flädersaft att servera på buffé eller till fest.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Vaniljmoussetårta med bär
Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Perfekt till dessert ex. på buffebord, midsommar, kräftskiva och påsk.
Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Ex. skivade jordgubbar, färska hallon, vinbär eller blåbär.
Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.
Saftsås
Saftsås till Ris à la Malta, risgrynsgröt, ostkaka med mera. Saftsås gör du genom att reda vanlig saft med potatismjöl. Blir saftsåsen för tjock så spär du med mer saft. För tunn så vispar du i mer potatismjöl upplöst i lite kall saft.
Istället för blandsaft kan du ta jordgubbsaft eller hallonsaft.
Vinbärskaka
Vinbärskaka. En enkel sockerkaka med röda vinbär du kan baka i långpanna eller mindre ugnsform. Andra bär som hallon, svarta vinbär eller krusbär blir också gott.
Du kan garnera bärkakan med florsocker samt servera med en klick grädde samt ev. färska bär.
Använder du sura bär kan du vända dem i någon dl socker innan du strör dem över sockerkakssmeten.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök
Fransk hemgjord potatisgratäng med grädde och vitlök är god till det mesta. Speciellt till kött som lammstek och grillat kött.
Hemlagad gratäng med potatis passar också på buffe eller till vegetariskt.
Potatisgratäng kan varieras med mer rotfrukter som palsternacka, jordärtsskockor och rotselleri samt timjan, färsk basilika, champinjoner, lagrad ost eller fetaost.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Vitlöksbröd
Vitlöksbröd. Rostade varma bröd med vitlökssmör och persilja. Vitlöksbröd är gott till det mesta. Klassiskt till fisksoppa eller musslor. Hemgjorda vitlöksbröd är gott till buffé också.
Istället för smör kan man ta olivolja.
Några droppar citronsaft samt worchestershiresås, salt och peppar kan man också ha i vitlökssmöret.
Du kan också grilla vitlöksbröden på grillen som tillbehör.
Till vitlöksbröd så passar ljust och vitt bröd som baguette, formfranska, rostbröd, lantbröd osv. Gammalt annars trist bröd går utmärkt att uppgradera till vitlöksbröd.
Silverkaka
Silverkaka - en sockerkaka bakad med bara äggvitor. Perfekt sätt om du har äggvitor över från ex. Bearnaissås eller liknande. Silverkakan kan såklart bakas med hela ägg med men då blir det en vanlig sockerkaka (och lite gulare istället för vit).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pasta med räkor och soltorkad tomat
Pasta med räkor, soltorkad tomat, chili, vitlök, basilika, persilja, riven parmesan och olivolja.
Varm örtsås till fisk
Varm örtsås till fisk. En god vitvinssås med finhackad lök, grädde, fiskbuljong och hackade örter som persilja samt basilika.
Örtsåsen passar till all slags fisk ex. grillad lax, vit fisk, fiskspett eller skaldjur.
Vidare passar kokta grönsaker som ex. potatis, morötter, vårlök, purjolök, vaxbönor, blomkål, broccoli osv. tillsammans med såsen.
Skink och ostpaj Quiche Lorraine
Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sidosallad med fetaost
Sidosallad med fetaost, rödkål, mangold och tomat. På engelska sk sidesallad är en portionssallad med valfri blandning grönt.
Här ett förslag med mangoldskott, strimlad rödkål, tärnade tomater och smulad fetaost med vinägrett. Du kan variera med andra goda ingredienser som: finriven morot, majs, kokta bönor, riven zucchini, råriven rödbeta, surkål, strimlad rödlök, tärnad paprika, gurka, rostade nötter, krutonger, rostade frön, soltorkade tomater, oliver osv.
Vinägretten kan du också variera som du önskar ev. med ceasardressing, balsamvinäger eller efter tycke.
Folk gillar sallad när den är fint upplagd i portionsformar - ett trick som funkar på de mest inbitna salladsvägrare.
Du behöver inte vara så noga med antal gram sallad osv utan blanda så mycket du tycker går åt. En stor påse mangoldskott på 200 gram räcker till ca 8 sallader.
Ugnsrostad vårlök
Ugnsrostad vårlök blir mjuk, söt och god. Passar som tillbehör såväl till grillat, stekt eller gryta. Billigt och lätt att laga även till många ex. till buffé.
Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka. Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, nejlika och ingefära.
En hembakt mjuk pepparkaka som blir hållbar och är saftig i flera dagar.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Crostinis med tapenade
Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra. Goda som aptitretare eller tilltugg.
Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat vitt bröd (baguette funkar fint).
Tapenade kan komplementeras eller ersättas av annan italiensk röra som pesto eller pesto på soltorkade tomater.
Att dricka till passar champagne, fransk cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari).
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.
Romsås med rödlök
Romsås med rödlök. En kall sås med valfri röd eller svart rom eller caviar, gräddfil, crème fraiche, hackad rödlök, citron samt gräslök.
Gott till stekt, grillad eller kokt fisk; fiskterrine eller fiskpaté, varmrökt eller kallrökt lax, rökt makrill, bakad potatis med räkor, avokado med räkor, blinier, rårakor med sötpotatis och rökt lax eller räktoast med mera.
Stekt lax med risotto
Stekt lax med risotto. Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Lagerbladssky rödvinssky
Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött med rödvin och lagerblad.
Spagetti med chili och vitlök
Spagetti med chili, vitlök samt olivolja. En snabb, god, billig och enkel men god vegetarisk vardagspasta. Riven parmesan och ruccola passar också till pastan.
Vill man lägga till lite extra är strimlad soltorkad tomat och färsk basilika också gott i.
Morotssoppa
Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Bröd recept grundrecept
Bröd recept. Grundrecept på matbröd med en påse mjöl. Baka hembakt bröd.
Du behöver 2 kg mjöl, 50 g jäst, 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.
Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.
2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.
Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.
Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
Sockerkaka grundrecept
Ett grundrecept till sockerkaka. Detta sockerkaksrecept ger en nybakt sockerkaka som är genialiskt god och enkel. Kan också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta.
Glassbomb
Glassbomb. En festlig dessert med glass i olika lager du sedan sätter ett tomtebloss i och servera som glassbomb.
En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.
Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.
Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.
Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Blåbärsgifflar
Blåbärsgifflar. Gifflar med fyllning av blåbärs- och mandelmassa.
God Italiensk Lasagne lasagnerecept
God Italiensk lasagne lasagnerecept med köttfärssås och bechamelsås. En enkel och klassisk italiensk lasagne. Du kan öka receptet med sås till en större form. Lasagne är perfekt att förbereda innan om du ska ha gäster.
Gott till lasagne är ex. tomatsallad, blandad sallad samt ett gott italienskt bröd.
Surdegsbröd med dinkel och honung
Surdegsbröd med dinkel och honung. Ett skållat dinkelbröd med relativt lågt GI.
Bli inte skrämd av att det är flera dagars surdegsjäsning innan själva bakandet. När man väl har gjort sin surdeg (det är den som tar några dagar) som används som jäst förvarar man den i kylen eller frysen och bakar sen lika snabbt som med vanlig jäst.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook