Hallonmousse

En god kall mousse med hallon som passar till tårtfyllning mellan mandelbottnar med mera.
Satsen passar till två tårtor med ett några cm lager tjockt hallonmousse.

Receptet kan halveras till en rund tårta med ca 24 cm diameter. Tänk på att ej använda aluminiumi bakformen som då missfärgar moussen.

Istället för frysta hallon kan du ta 1,5 kg färska hallon.
 

1 sats hallonmousse, till ca två runda tårtor 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 1 lime
  • 10 gelatinblad
  • 1 kg frysta hallon eller 1,5 kg färska hallon

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Tina frysta hallon eller använd färska hallon.
  3. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften.
  4. Vispa grädden.
  5. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 2 dl socker.
  6. Vispa äggvitan och tillsätt 2 dl socker lite i taget.
  7. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med ca 2 dl av hallonsaften.
  8. Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  9. Rör ut i den övriga hallonsaften.
  10. Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonsaften samt vänd runt till en jämn blandning.
  11. Nu kan du använda hallonmoussen till att fylla tårtor, rulltårtor, till bakelser eller annat.
  12. Hallonmoussen stelnar i kylen på några timmar eller så kan man frysa den och sedan tina i minst 5 timmar i kylskåp.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer