Gurkraita

En kall indisk sås med matyoghurt och gurka som passar till grillat samt het indisk mat. En indisk variant av tzatziki med vitlök och malen koriander. 

Gurkraitan blir också god om du tärnar gurkan i 0,5 cm bitar. Torkad mynta eller hackad färsk mynta passar också i raitan. Likaså rivet citronskal. 0,5 tsk garam masala curry är gott i raitan om du serverar den som grillsås.

4 portioner gurkraita

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 0,5 gurka, ca 150 gr
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk torkad mynta eller några blad färsk mynta (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj gurkan.
  2. Riv den grovt eller tärna den i 0,5 cm tärningar.
  3. Lägg i en skål och blanda ner yoghurt, mald koriander samt pressa i en klyfta vitlök. Smaka av gurkraitan med lite salt.
  4. Tillsätt ev. torkad eller hackad mynta om du gillar det.
  5. Du kan förbereda gurkraitan innan och ha i kylen så får den också lite rundare vitlökssmak.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer