Grundrecept på inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill med inläggningssill, ättikssprit, socker, lagerblad och kryddpeppar.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn. Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Då är det bara att hälla av lagen och lägga in i krämig smaksättning som ex. senapssill. Vill du ha en klar sill så häller du av och sparar lagen som sillarna ligger i. Varva sedan sillen i en burk eller keramikkärl med önskade grönsaker som ex. slantade morötter, strimlad lök och purjolök samt skal och saft från en riven citron. Slå lagen över och låt stå minst 5 timmar.

På bilden har jag lagat en klar sill och varvat sillen i burkarna 5 dm strimlad purjolök, 1 strimlad gul lök samt en slantad morot. Sedan har jag slagit på lagen och låtit stå i något dygn.

Vill du lägga in sillen i någon krämig sås som ex. vitlökssill eller senapssill så laga först nedan grundrecept med sillen i lagen i något dygn. Häll sedan av sillen och tillsätt önskad smaksättning.

Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming. Fler tips på att lägga in sill och strömming hittar du här

4 portioner inlagd sill

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 6 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn innan servering för bästa smak.
  8. Efter sillen stått i lagen kan man smaksätta den till krämig sill (häll av lagen) och tillsätt önskad smaksättning ex. creme fraiche och pressad vitlök för vitlökssill. Man kan också laga klar sill och samtidigt med lagen tillsätta valfria grönsaker som ex. strimlad lök, purjolök och slantad morot.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer