Grov julsenap

Grov julsenap gjord på senapsfrön i matberedaren smaksatt med farinsocker, vinäger och salt.
Senapen är starkast nygjord och tappar sen i styrka efter hand.

2 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 40 g brunt senapsfrö
  • 3 msk vatten
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. I mixer: Mixa senapsfröna i en mixer på högsta fart (annars har mixern svårt att krossa fröna).
  2. Tillsätt någon msk vatten när fröna börjat krossas. Kör tills senapen har den konsistens och grovhet du vill ha.
  3. I mortel: Krossa någon msk frön i taget i mortel. Lägg över i en skål och rör i någon msk vatten.
  4. I skål med kanonkula: lägg fröna i skålen och rulla runt kulan. Tillsätt någon msk vatten när fröna börjat krossas. Pilla ner senapen i mitten efter hand.
  5. Smaksätt senapen med brun farin, vinäger och salt.
  6. Blanda till sist ner oljan.
  7. Låt senapen stå tills sockret löst sig sedan är den klar att serveras eller läggas på burk.
  8. Häll ev. senapen på en glasburk med lock och förvara den i kylen.
  9. Hemgjord senap är starkast nygjord och tappar sedan i styrka efter hand.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer