Grov julsenap

Grov julsenap gjord på senapsfrön i matberedaren smaksatt med farinsocker, vinäger och salt.
Senapen är starkast nygjord och tappar sen i styrka efter hand.

2 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 40 g brunt senapsfrö
  • 3 msk vatten
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. I mixer: Mixa senapsfröna i en mixer på högsta fart (annars har mixern svårt att krossa fröna).
  2. Tillsätt någon msk vatten när fröna börjat krossas. Kör tills senapen har den konsistens och grovhet du vill ha.
  3. I mortel: Krossa någon msk frön i taget i mortel. Lägg över i en skål och rör i någon msk vatten.
  4. I skål med kanonkula: lägg fröna i skålen och rulla runt kulan. Tillsätt någon msk vatten när fröna börjat krossas. Pilla ner senapen i mitten efter hand.
  5. Smaksätt senapen med brun farin, vinäger och salt.
  6. Blanda till sist ner oljan.
  7. Låt senapen stå tills sockret löst sig sedan är den klar att serveras eller läggas på burk.
  8. Häll ev. senapen på en glasburk med lock och förvara den i kylen.
  9. Hemgjord senap är starkast nygjord och tappar sedan i styrka efter hand.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer