Gröna bönor med linser

En sallad eller grönsakstillbehör som kan varieras - här med gröna bönor Haricots Verts, finaste svarta Beluga linser, körsbärstomater, vitlök, schalottenlök, olivolja samt lite lagrad vinäger. Är gott till det mesta, nyttigt och prisvärt.

Koka gärna ett helt paket linser och frys eller spara resten i lagom påsar. Grundrecept på olika kokta linser hittar du här. Beluga linser kan du koka direkt - de behöver ej blötläggas. Belugalinser heter de för att de ser ut lite som rysk Beluga kaviar när de är kokta. Detta kombinerat med att de anses vara de lyxigaste, finaste och bland de godaste linserna. Använd färska eller frysta gröna bönor - vilket som går fint.

Annat gott i salladen är andra grönsaker: några förslag jag kan komma på som passar smakmässigt är kokta tärnade morötter, babyspenat, machesallad, tärnad paprika, strimlad rödlök, vaxbönor, riven zucchini, hackad bladpersilja, kokt bulgur, kokta tärnade eller halverade små potatisar, grillad inlagd paprika, andra linser som röda eller gröna; kokta bönor som vita bönor, svarta bönor eller kikärter. 

4 port

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl svarta okokta Beluga linser
  • 200 gram gröna bönor haricots verts
  • 10 körsbärstomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vitvinsvinäger. Alternativt citronsaft.
  • 1 tsk flytande honung
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Mät upp linser och täck med dubbelt så mycket vatten. Tillsätt något krm salt. Koka linserna i 20 minuter under lock. Häll av i durkslag och låt rinna av.
  2. Koka bönorna mjuka ca 4 minuter. Häll av i durkslag och låt rinna av.
  3. Skala lök och vitlök samt hacka fint. Skölj och dela tomater.
  4. Lägg lök och vitlök i en stor panna med höga kanter. Eller stektgryta. Fräs lök och vitlök någon minut på medelvärme utan att det tar färg i olivoljan.
  5. Lägg i bönor och låt steka några minuter till. Rör om.
  6. Lägg i tomater och linser. Låt bli varmt och fräs någon minut under tiden du smakar av med ev. mer olivolja, flingsalt, vinäger och honung.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer