Grön sparrissoppa

Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.

Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan. 

Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.

4 portioner grön sparrissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram grön sparris
  • 2 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 1 msk olivolja, matolja eller smör
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 dl grovhackad persilja (valfritt)
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 10 cocktailtomater eller 2 vanliga tomater

Tillagning

  1. Skölj sparrisen. Skär bort 1 cm av nedre delen av sparrisstjälken. Skär av knopparna och spara dem vid sidan.
  2. Strimla sparrisstjälkarna så fint du kan och lägg i en soppkastrull.
  3. Skala och finhacka löken och tillsätt den.
  4. Tillsätt olivolja, matolja eller smör.
  5. Fräs sparrisen och löken någon minut.
  6. Tillsätt vatten och smula ev. ner grönsaksbuljongtärningen.
  7. Koka sparrisen mjuk i ca 8 minuter.
  8. Tillsätt sparrisknopparna efter 5 minuter och låt koka med i ca 3 minuter.
  9. Skölj, dela samt kärna ur tomaterna. Skär dem i tärningar.
  10. Skölj och hacka persilja.
  11. Ta upp de flesta knopparna och lägg åt sidan att senare garnera soppan med.
  12. Tillsätt persiljan till soppan. Rör om.
  13. Mixa soppan slät i en matberedare (en stavmixer är ofta för klen och lyckas ej slå sönder sparrisfibrerna men om du har strimlat sparrisen fint blir det ok).
  14. Häll tillbaka sparrissoppan i kastrullen och tillsätt grädde samt smaka av med salt och vitpeppar.
  15. Tilsätt sparrisknopparna samt tärnade tomater och servera sparrissoppan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer