Grön ärtsoppa, Crème Nignon

Grön ärtsoppa eller Crème Nignon på franska är en god grön soppa med ärtor. En soppa som passar som förrätt förslagsvis garnerad med lite tryffelolja.
Gröna ärter från sommarens skörd finns frysta. De blir en fransk klassisk soppa på gröna ärtor som kallas Creme Nignon.
På bilden har jag lagt en hög med stekt äpple, fläsk och svamp för få lite tuggmotstånd också.
Garnerad med lite tryffelolja, mousserande vin samt lättvispad grädde blir Crème Nignon riktigt lyxig.
Annars kan man nöja sig med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram gröna ärtor
  • 1 hackad gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 7 dl hönsbuljong eller grönsaksbuljong alternativt vatten och buljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vinäger
  • Soppfyllning: 150 gram fläsk
  • 2 äpplen
  • 5 champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 4 msk riven parmesan

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs löken i olivoljan någon minut under omrörning.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter under lock.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och buljongtärning.
  5. Koka upp ärtsoppan och småkoka i 15 minuter. Gärna under lock.
  6. Mixa soppan med en stavmixer eller i matberedare.
  7. Smaka av ärtsoppan med något krm salt, vinäger och några varv på vitpepparkvarnen.
  8. Soppan är klar att serveras.
  9. Serveringsförslag med extra soppfyllning: Skölj och tärna äpplen (ev. med skal), tärna fläsk samt skala och hacka löken. Skölj och tärna svampen. Skala och finhacka vitlök.
  10. Fräs allt i olivolja några minuter. Salta och peppra samt smaka av med vinäger.
  11. Lägg en hög av fyllningen i mitten på varje tallrik och slå soppa runt vid servering. Garnera ev. med riven parmesan.
  12. Serveringsförslag med grädde: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
  13. Enklast är att servera din Crème Nignon bara med en klick creme fraiche.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer