Groddar grodda groddskola

Odla egna groddar. Hur du groddar groddar. En liten groddskola. Att grodda är billigt, gott och enkelt. Groddarna blir mycket nyttiga.
Du behöver en flat stor plastburk eller form med höga kanter
Något att täcka över med: en silduk, tyg som andas, tidning eller lock - gärna med hål i.
Välj frön eller bönor i en mängd så att det täcker botten i den form du ska grodda i.
Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Godast är mungbönor (stora groddar), alfalfafrö (små groddar), gröna linser (medelstora groddar), kikärter (stora groddar) och sojabönor (stora groddar).
Groddar är gott i grytor, sallader, att woka, på mackan och allt möjligt.
På bilden groddade gröna linser.
Du kan dubbla satsen men tänk på att fröna växer till stora groddar så att de får plats.

Groddar till många

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 d Alfalfafrö, Mungbönor, Gröna linser, Små linser, Kikärter eller Sojabönor

Tillagning

  1. Täck frön eller bönor med vatten i 8-12 timmar övertäckta i en skål. Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön eller bönor noga.
  2. Sprid ut i burk eller form och låt lite vatten vara kvar i botten.
  3. Täck över så att det blir mörkt för groddarna dock utan att göra lufttätt. Lämna en öppen glipa eller gör hål.
  4. Skölj frön och bönor med ljummet vatten en gång om dagen. Gärna 2 ggr/dag ex. morgon och kväll.
  5. Efter 3-5 dagar (beroende på sort) har groddar växt till sig.
  6. Sätt dem ute i ljus något dygn så blir de gröna och fina. Se till att de har vatten i botten hela tiden.
  7. Förvara groddarna i kylskåpet. Groddarna håller minst 5 dagar. Förslagsvis i en burk med lite hushållspapper i botten.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer