Grillspett från Marocko

Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré.
Servera förslagsvis med couscous; yoghurtsås av matyoghurt, citronsaft och mynta; sallad av spenat, fetaost, cocktailtomater, olivolja och vinäger. Vidare är en chiliröra av olivolja blandat med harissa gott till. Samt chermoula. Man kan också ha en couscoussallad eller bulgursallad till.
Du kan också göra mindre spett och servera på buffé eller som tilltugg.
Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.

4 portioner grillspett från Marocko

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré
  • 2 msk mald spiskummin
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk lökpulver
  • 12 små träspett

Tillagning

  1. Skär köttet i små kuber (2x2 cm).
  2. Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke. Marinera så länge du har tid. Gärna någon timme eller över natten.
  3. Lägg spetten i vatten under tiden.
  4. Sett ugnen på 225 grader eller tänd grillen.
  5. Trä upp kött på spett (räkna 2-3 spett var).
  6. I ugn: stek i ugn på grillgaller med ugnsplåt under (lägg folie i plåten så slipper du rengöra den) på 225 grader i tills de fått färg i runt 15 minuter. Ta ut och vänd efter halva tiden.
  7. På grill: grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de är genomstekta och har fin grillyta.
  8. Lägg upp och låt gärna spetten vila någon minut innan servering på fat. Garnera ev. med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer