Grillsås barbequesås

Barbequesås. Grillsås. God till grillat kött som grillspett, entrecote, biff eller oxfile; grillsåsen passar också till grillad kyckling; korv; revbensspjäll; grishals, kotletter, grönsaker, skaldjur och fisk som grillad lax.
Man kan göra grillsås utan att koka den som i detta recept. Kallrörd grillsås gör du av någon dl chilisås, lite olja, någon msk senap och vinäger, salt, svartpeppar, några droppar tabasco samt pressad vitlök. Nedan är recept på grillsås som kokas först för att få ut bästa smak. Man kan också köpa rökessens att ha i sin barbequesås men den smakar lätt för mycket och tar överhanden och det är inte gott. Röksmaken kommer när man grillar ju.
Grillsåsen kan användas att pensla med samt att ha som sås till maten. Penslar du med grillsåsen så använd då lite sås som du hällt upp i en liten skål bara för att pensla med. Det är ju inte bra att doppa penseln först på rå mat och sedan i såsen ni sedan ska äta.

4 portioner grillsås barbequesås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk honung
  • 2 msk chilisås
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm mald spiskummin
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 5 droppar tabasco eller efter smak
  • 0,5 dl hackad gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Blanda allt i en kastrull och koka i 10 minuter.
  2. Smaka av grillsåsen med salt, honung, svartpeppar samt några stänk tabasco.
  3. Mixa gärna barbequesåsen med en stavmixer så att den blir slät och ej har större klumpar tomater osv.
  4. Låt gärna grillsåsen svalna och stå lite då blir den godast.
  5. Garnera med hackad gräslök om du vill.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer