Grillmarinad till biff eller nötkött

En marinad som mörar köttet med mango chutney och vinäger. Vitlök, lagerblad, timjan och rosmarin ger god smak. 

Segare kött som fransyska, innanlår eller rostbiff måste du marinera mört, gärna över natten eller upp till 2-3 dygn. Desto längre desto mörare.

Mört kött som oxfilé, entrecote eller ryggbiff behöver du bara vända i marinaden för smak. Dessa behövs ej heller bankas ut tunnare för att bli mörare som segare köttbitar.

Andra goda smaksättare i grillmarinad är: någon msk ljus eller tsk mörk soja; någon msk ostronsås: hackad ingefära; krossad ananas (mörar köttet), tomatpuré (bbq marinad), sesamolja; pressad lime eller citron.

6 portioner grillmarinad till biff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg nötkött som oxfilé, entrecote eller ryggbiff; eller rostbiff, fransyska, innanlår eller lövbiff
  • 0,7 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 msk mango chutney
  • 3 lagerblad
  • 2 kvistar timjan eller några krm torkad timjan
  • 0,5 kvist rosmarin eller något krm torkad rosmarin
  • 1,5 tsk nykrossad svartpeppar
  • 0,5 dl vinäger

Tillagning

  1. Skiva ev. köttet ca 0,5 cm tjockt om det inte är skivat redan. Eller tärna köttet ca 2x2 cm storlek (trä sedan på grillspett efter marinering).
  2. Banka gärna ut köttet lite till med en köttklubba till 1 cm tjocklek.
  3. Pressa vitlök, bryt sönder lagerbladen och hacka färska örter eller tillsätt torkade. Blanda i en skål med olivolja, mango chutney, vinäger samt peppar.
  4. Lägg köttet i marinaden och arbeta in marinaden. Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar du skivat eller tärnat (till spett) minst några timmar - helst över natten eller längre i kyl.
  5. När du har marinerat köttet kan du grilla eller steka det i skivor eller trä på spett.
  6. Salta köttet innan du tillagar.
  7. Grilla köttet några minuter på varje sida efter smak. När köttsaft trängt upp på ovansidan så är köttet lätt blodigt, någon minut till och den är medium och någon ytterligare minut så är köttet välstekt. Skär ev loss en bit och prova så att köttet är stekt som du vill ha det.
  8. Låt gärna köttet vila efter grillning eller stekning några minuter på ett fat övertäckt ex. med lite folie.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer