Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad

Grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad, rostade pinjenötter och krutonger samt tomat- och basilikadressing.
En god förrätt eller lätt lunch från grillen. Du kan grilla pilgrimsmusslorna ute eller i grillpanna. Pilgrimsmusslor är miljövänliga och bra för hav och miljö. Ett bra alternativ till jätteräkorna.
Pilgrimsmusslorna är här marinerade i vitlök, chili, basilika och olivolja. De är sedan satta på små spett. Du behöver 4 bambuspett, träspett eller små grillspett.
Räkna ca 6 små pilgrimsmusslor eller 3-4 större pilgrimsmusslor per portion.
Du kan rosta egna krutonger av några skivor vitt bröd i tärningar som du blandat med 2 msk olivolja och stekt i panna eller rostat gyllenbruna i ugnen.
Vintips till de grillade pilgrimsmusslorna blir ett vitt vin som ex. en smörig ekfatslagrad Chardonnay ex. från Australien eller ett lite mer annorlunda vitt av druvan Viognier ex. Clay Station Viognier.

4 portioner grillade pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 24 små pilgrimsmusslor
  • 4 msk dl olivolja
  • 0,5 röd chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 klyftor lime
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Sallad: 65 gram blandad sallad av ex. isbergssallad, maché, roman, ruccola och rossisallad
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 dl brödkrutonger
  • Tomat och basilikadressing: 1 stor tomat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 klyftor lime
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 10 blad färsk basilika
  • Avokadosalsa: 1 avokado
  • 1 papaya
  • 0,25 melon, valfri sort
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 röd chili
  • 0,5 lime
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Lägg träspetten i blöt.
  2. Marinad till pilgrimsmusslor: Skölj, dela och finhacka chilifrukten och lägg i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt saften från 2 limeklyftor, salt och svartpeppar.
  5. Lägg i och vänd runt pilgrimsmusslor. Ställ att marinera övertäckta i kylen.
  6. Tomat och basilikadressing till salladen: Klyfta tomaten och kärna ur den. Skär bort skalet och tärna sedan tomatköttet så fint du kan. Lägg i en skål. Tillsätt olivolja, vinäger, salt, peppar, en halv pressad vitlök, saften från två klyftor lime samt finhackade basilikablad.Gör avokadosalsan: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tärningar och lägg i en skål.
  7. Skala papayan med en potatisskalare. Dela den och släng kärnorna. Skär i tärningar och lägg med avokadon.
  8. Skär melon i tärningar.
  9. Vänd försiktigt i olivolja, en halv finhackad röd chili, saften från en halv lime, vinäger och salt. Förvara i kylen.
  10. Rosta pinjenötter någon minut i en het stekpanna. Lägg upp i en skål.
  11. Gör ev. egna brödkrutonger genom att tärna vitt bröd och steka gyllenbruna i en het panna med någon msk olivolja. Salta dem lätt.
  12. Skölj sallad, häll av i durkslag och lägg upp i en skål.
  13. Skölj och halvera cocktailtomater. Lägg med salladen.
  14. Trä upp och fördela pilgrimsmusslorna på träspetten, ca 6 små eller 3-4 stora per spett och portion. Klipp ev. av ändarna om spetten är långa.
  15. Grilla pilgrimsspetten 2-3 minuter för små musslor och 3-4 minuter för större musslor på varje sida.
  16. Servera de grillade pilgrimsmusslorna på fat med avokadosalsan, salladen med dressingen, pinjenötter samt brödkrutonger. Lägg ev. upp tallrik: Lägg upp en hög salsa på tallriken och lägg spetten med de grillade pilgrimsmusslorna över. Lägg salladen bredvid samt ringla över tomat- och basilikadressingen. Strö över pinjenötter samt brödkrutonger.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer