Grillad ugnsstekt kyckling med sås

Grillad eller ugnsstekt kyckling med sås. Du kan grilla eller steka en hel kyckling eller dela kycklingen i halvor eller bitar. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.
Här har jag halverat kycklingen och grillar halvorna i en panna. Stektiden till hel kyckling brukar man räkna 50-60 minuter per kilo kyckling. I detta recept med halvor så får man räkna kortare tid - ca 50 minuter per kilo att steka klart.
Stek gärna en hel färsk kyckling på 1,5 - 2 kg ex. svensk gårdskyckling eller majskyckling. Eller köp en fryst och tina den innan i kylen över natten. Överblivet kycklingkött kan du spara till annat ex. paj, bakpotatisfyllning osv.
Grillad kyckling är gott med ex. kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi.
Till grillad kyckling med kokt potatis och gräddig sås är inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål gott.

4 portioner grillad ugnsstekt kyckling med sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 kg färsk kyckling
  • 100 gram smör
  • 2 msk kinesisk soja
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller någon msk torkad rosmarin
  • 0,5 citron
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Sås: 40 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm ur kycklingen och spara till kycklingfond, annat eller släng.
  3. Dela kycklingen på mitten.
  4. Lägg kycklinghalvorna med skinnet upp i en ugnssäker for eller stekpanna.
  5. Sätt in kycklingen utan kryddor i ca 10 minuter. Då släpper kycklingen vätska och skinnet torkar så fastnar marinaden och du får du knaprigt skinn sedan.
  6. Gör kycklingmarinaden: smält smör och blanda i en liten skål med soja, grovhackad färsk rosmarin, saften från en halv citron samt salt och peppar.
  7. Lyft över kycklinghalvorna till en tallrik bredvid.
  8. Diska ur pannan.
  9. Pensla kycklingen med kycklingmarinaden på undersidan, salt och peppra samt lägg kycklingen med ovansidan upp i pannan. Pensla med marinad, salt och peppra.
  10. Grilla kycklinghalvorna i ca en timme och 15 minuter tills de har fått fin färg och köttsaften är klar när du sticker i köttet in vid lårbenet.
  11. Ta ut kycklingen och lyft över på ett serveringsfat.
  12. Tillsätt 3 dl vatten till ugnsformen och vispa ur den. Sila upp stekskyn i en skål.
  13. Smält smöret i en såskastrull.
  14. Tillsätt mjöl och rör ut det.
  15. Fräs mjölet och tillsätt lite kycklingsky i taget. Koka ihop till en jämn sås under omrörning.
  16. Tillsätt grädde och soja samt smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  17. Servera den grillade ugnsstekta kycklingen med gräddsåsen som du önskar. Förslagsvis med tillbehör som kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka och gelé.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer